Παγώνουν έως το 2016 οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων- Ποιοι κερδίζουν, ποιοι χάνουν - iefimerida.gr

Παγώνουν έως το 2016 οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων- Ποιοι κερδίζουν, ποιοι χάνουν

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Παγώνουν» όπως όλα δείχνουν μέχρι το 2016 οι αντικειμενικές αξίες με αποτέλεσμα να υπολογίζονται οι αξίες στα ακίνητα σύμφωνα με αυτές που ίσχυαν το 2007. Χαμένοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων στις «ακριβές» περιοχές.

Το «πάγωμα» των αντικειμενικών αξιών το οποίο προβλέπεται στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο, θα έχει ως αποτέλεσμα να ισχύουν εκείνες του 2007, με τους ιδιοκτήτες ακινήτων στις λεγόμενες «ακριβές» περιοχές να βγαίνουν ζημιωμένοι καθώς οι τιμές ζώνης θα είναι πλέον πιο υψηλές από τις αντίστοιχες των εμπορικών αξιών, αναφέρει η Ημερησία. Χαμένοι επίσης θα είναι και οι ιδιοκτήτες εμπορικών ακινήτων όπου οι συντελεστές εμπορικότητας κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα.

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι

Ιδιαιτέρως ζημιωμένοι θα είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε «ακριβές» περιοχές όπως η Βουλιαγμένη όπου οι τιμές ζώνης είναι ακόμα και 35% υψηλότερες από τις εμπορικές, αλλά και η Εκάλη όπου οι τιμές ζώνης είναι 30% υψηλότερες από τις εμπορικές.

Από το πάγωμα επωφελούνται όσοι κατέχουν ακίνητα σε φθηνότερες περιοχές, αλλά και οι ιδιοκτήτες πολυτελών ακινήτων τα οποία βρίσκονται εκτός αντικειμενικού συστήματος.

Ετσι σε περιοχές όπως το Ιλιον η εμπορική αξία ενός ακινήτου θα είναι έως και 80% χαμηλότερη από την αντικειμενική αξία του, με το Περιστέρι να είναι ένα άλλο παρόμοιο παράδειγμα, καθώς η τιμή ζώνης θα φτάσει έως και 54% χαμηλότερη από την εμπορική του αξία.

Από την πλευρά του ο αρμόδιος υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης μιλώντας στην Ημερησία δήλωσε πως «αναμένουμε πολύ σύντομα το πόρισμα για να εξετάσουμε τη διαδικασία αυτή, η οποία θα αποτελεί τον τρόπο αναθεώρησης των αξιών. Με βάση το πόρισμα της Επιτροπής και τη διαδικασία που θα προτείνει, θα μπορέσουμε στο μέλλον να αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα που πολλές φορές δημιουργείται με τις αντικειμενικές αξίες».

Το νέο σύστημα αντικειμενικών αξιών κρίθηκε πως πρέπει να παγώσει, καθώς «έχουν παγώσει» και οι αγοραπωλησίες ακινήτων, αφού το πρώτο τρίμηνο του 2013 έγιναν μόνο 4.976 αγοραπωλησίες ακινήτων, αριθμός ρεκόρ με αρνητικό πρόσημο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ