Το αντίο σε έναν πραγματικά μεγάλο - iefimerida.gr

Το αντίο σε έναν πραγματικά μεγάλο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Corriere dello Sport σε σημερινό δημοσίευμα της, έγραψε ότι ο μάνατζερ του Τζιμπρίλ Σισέ είναι στην Ρώμη για να κλείσει οριστικά την μεταγραφή του Γάλλου σταρ στην Λάτσιο. Οι απολαβές του θα αγγίζουν τα 2,1 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, και το συμβόλαιο του θα είναι για 4 χρόνια.

Τι μπορεί να πει κανείς για αυτόν τον σπουδαίο παίκτη που έφερε αναστάτωση στις ζωές όλων των ποδοσφαιρόφιλων στην Ελλάδα; Ότι θα είναι μεγάλη απώλεια όλοι το γνωρίζουμε. Ένας άνθρωπος που όσο μεγάλος ήταν μέσα στους αγωνιστικούς χώρους, τόσο μεγαλύτερος ήταν εκτός των γραμμών του γηπέδου.

Ένας σταρ που δεν ασχολείται μόνο με το ποδόσφαιρο, αλλά και με θέματα όπως τον ρατσισμό. Από τους μεγαλύτερους πολέμιους κατά του φαινομένου αυτού σε κάθε αγωνιστικό χώρο, ενώ έχει υπάρξει και ο ίδιος θύμα ρατσιστικής επίθεσης. Ακόμα και στο «υπέροχο» πρωτάθλημα μας, με τους φιλόξενους και γεμάτους ήθος οπαδούς του Ολυμπιακού Βόλου, που στον πρώτο γύρο επιδόθηκαν σε ρεσιτάλ άναρθρων κραυγών και ρίψεις μπανανών. Φαίνεται ότι έχουμε δει τόσους πολλού αστέρες του διαμετρήματος του Τζιμπρίλ Σισέ που θέλαμε να τους διώξουμε με κάθε τρόπο.

Όταν το καλοκαίρι του 2009 ανακοινώθηκε η μεταγραφή του έναντι 8 εκατομμυρίων ευρώ από την Μαρσέιγ, οι οπαδοί των πρασίνων δεν μπορούσαν να το πιστέψουν. Πολλοί βιάστηκαν να θεωρήσουν τον παίκτη «καμένο» και τελειωμένο εξαιτίας των δύο πολύ σοβαρών τραυματισμών που είχε στο παρελθόν και έδειχναν να βαλτώνουν την καριέρα του. Όταν έφτασε στο αεροδρόμιο του Ελ. Βενιζέλος με το ιδιωτικό του τζετ, οι 10.000 οπαδοί του Παναθηναϊκού που τον περίμεναν εναγωνίως, κόντεψαν να γκρεμίσουν τον αερολιμένα. Ακόμα και τότε κανείς δεν το πίστευε.

Πρώτη αγωνιστική και άνοιξε αμέσως τον λογαριασμό στο ματς με τον Εργοτέλη. 23 γκολ έγραψε ο τελικός λογαριασμός εκείνη την χρονιά μόνο στο πρωτάθλημα, για να μην ξεχνιόμαστε. Κι όμως όλοι οι «φωστήρες» άρχιζαν να τον αμφισβητούν από τον μεθεπόμενο κιόλας αγώνα. Η σχετική αφλογιστία του στα επόμενα ματς, και η τοποθέτηση του στον πάγκο από τον Τεν Κάτε, έδωσε τροφή για σχόλια στους επικριτές του. «Δεν μπορεί το παλικάρι», λέγανε, «μόνο σε αντιπάλους τύπου Εργοτέλη μπορεί και σκοράρει», συνέχιζαν. Ο μεγάλος όμως παίκτης, απαντάει όταν θέλει εκείνος. Το πρώτο θύμα που γεύτηκε την οργή του Γάλλου σκόρερ ήταν η Λάρισα. Με 2 γκολ μέσα στο ΟΑΚΑ, ο Σισέ παίρνει φωτιά. Δεν σταματάει να σκοράρει παντού και συνεχώς.

Άρχισε να σκοράρει σε κάθε αγωνιστική. Έτσι και δεν σκόραρε σε έναν αγώνα, στον επόμενο έβαζε δυο γκολ για να μην χάνει τον λογαριασμό. «Ναι, αλλά στην Ευρώπη και στα μεγάλα ματς δεν σκοράρει», συνέχιζαν οι επικριτές του να λένε. Η αλήθεια είναι ότι το ντεμπούτο του με την φανέλα του Παναθηναϊκού δεν ήταν και το καλύτερο. Ήττα από την Γαλατά Σαράι και κόκκινη κάρτα για βίαιο μαρκάρισμα και τρείς αγωνιστικές η τιμωρία του. Σίγουρα όχι η αρχή που όλοι ήλπιζαν. Μέχρι που έφτασε η πιο σημαντική ώρα για την ομάδα του. Στους αγώνες με την Ρόμα, ο Τζιμπρίλ Σισέ μαζί με τον Νίνη τους δείχνουν «how Greeks do it». Με ένα γκολ στο 3-2 του ΟΑΚΑ και άλλα δυο στον επαναληπτικό στην Ρώμη (2-3), αποκλείει την Ρόμα, η οποία μόνο και μόνο στο άκουσμα ότι μεταγράφεται στην αιώνια αντίπαλο, πρέπει ήδη να τους λούζει κρύος ιδρώτας.

Μέσα σε πολύ μικρό διάστημα, ο Σισέ όχι απλά έγινε ο πρώτος σκόρερ της ομάδας, αλλά και ο ηγέτης της. Πρώτος έβγαινε στα δύσκολα, και στήριζε τον κάθε προπονητή που πέρασε από τον πάγκο του τριφυλλιού. Η αγκαλιά του στον Τεν Κάτε, όταν εκείνος αμφισβητούνταν, η παρέμβαση του για να μην παραιτηθεί ο Νιόπλιας μετά τον αγώνα με τον Εργοτέλη. Έδινε συνεχώς μαθήματα στους υπόλοιπους παίκτες τι συμπεριφορά θα έπρεπε να έχουν. Δεν παρατούσε ποτέ κανέναν αγώνα και δεν υπήρχε μεγαλύτερος αγωνιστής από αυτόν. Ποιος μπορεί να ξεχάσει πως εκείνος ήταν που πήρε την ομάδα επάνω του και ανέτρεψε μόνος του το ματς με τον Ηρακλή την στιγμή που έχανε η ομάδα του τριφυλλιού με 1-2, και οι πράσινοι έφτασαν στην νίκη με 4-2. «Είμαστε ο Παναθηναϊκός και δεν επιτρέπεται να χάνουμε από τον Ηρακλή», έλεγε στους συμπαίκτες του προσπαθώντας να τους ξυπνήσει.

Ο Τζιμπρίλ Σισέ δέθηκε ιδιαίτερα με την ομάδα και τους οπαδούς του τριφυλλιού. Το τατουάζ που έκανε μετά την κατάκτηση του περσινού νταμπλ, τα λέει όλα. Όπως και η δήλωση του ότι «Στην καρδιά του έχει δύο συλλόγους. Τον Παναθηναϊκό και την Λίβερπουλ». Δεν έλειπε επίσης ποτέ από κανένα μεγάλο αγώνα της ομάδας μπάσκετ του Παναθηναϊκού. Σε κάθε ντέρμπυ, με την είσοδο του, γινόταν χαμός στο κλειστό του ΟΑΚΑ. Η σχέση του με τους οπαδούς του τριφυλλιού μοναδική. Από την πρώτη στιγμή που πάτησε το πόδι του στο αεροδρόμιο μέχρι και τις τελευταίες ώρες στην Ελλάδα και το αποχαιρετιστήριο πάρτυ που έπαιξε σαν dj αποδεικνύουν το ιδιαίτερο δέσιμο που είχαν.

Ένας ιδιαίτερος σταρ με πολλές στιλιστικές προτάσεις. Με δίκη του σειρά ρούχων, και συνεχείς αλλαγές στο μαλλί και το μούσι του. Η εμφάνιση του στα βραβεία STATUS σαν αθλητής της χρονιάς, με φούστα δείχνει ότι δεν είχε κανένα κόμπλεξ για την εμφάνιση του. Όπως ακριβώς πρέπει να είναι οι μεγάλοι σταρ.

Μέχρι που ήρθε ο φετινός αγώνας στο Καραϊσκάκη. Που δεν ήταν μόνο τα διαιτητικά εγκλήματα εις βάρος της ομάδας του. Είχε να αντιμετωπίσει και την επίθεση «αγάπης» από τους οπαδούς των ερυθρολεύκων, και μετά οι υπέροχες στιγμές ήθους και φίλαθλου πνεύματος από τον πρόεδρο του Ολυμπιακού και της Σούπερ Λίγκα, Βαγγέλη Μαρινάκη, τον οδήγησαν στην απόφαση να αποχωρήσει από το ελληνικό πρωτάθλημα. «Χαρείτε με όσο μπορείτε ακόμα, γιατί εγώ φεύγω στο τέλος του χρόνου», δήλωσε μετά τα αίσχη που έγιναν στο Γ. Καραϊσκάκης.

Δυστυχώς ο χρόνος και οι συνθήκες τον οδήγησαν στην Ρώμη. Με μια κρυφή ελπίδα να τον ξαναδούμε στα μέρη μας, αποχαιρετήσαμε έναν μεγάλο παίκτη. Μια τεράστια προσωπικότητα. Ο μεγαλύτερος αθλητής που πέρασε ποτέ από τα ελληνικά γήπεδα σε καλή ποδοσφαιρική ηλικία. Ίσως και ο τελευταίος μεγάλος παίκτης του διαμετρήματος του που θα δούμε ποτέ εδώ. 55 γκολ σε 88 εμφανίσεις. Θα λείψεις σε όλους. Εις το επανειδείν μεγάλε Τζιμπρίλ Σισέ. Δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ