Πυρ ομαδόν από τα κόμματα εναντίον της ΝΕΡΙΤ- Ποιοι βουλευτές αποδόμησαν το νομοσχέδιο - iefimerida.gr

Πυρ ομαδόν από τα κόμματα εναντίον της ΝΕΡΙΤ- Ποιοι βουλευτές αποδόμησαν το νομοσχέδιο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κατά του νομοσχεδίου για τη ΝΕΡΙΤ τάχθηκε το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης στη συζήτηση που διεξάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής, ενώ το ΠΑΣΟΚ τάχθηκε υπέρ, κρατώντας, ωστόσο, αποστάσεις από τη ΝΔ.

«Εκθεση ιδεών», «σκοτεινό νομοσχέδιο», «αδειανό πουκάμισο» ήταν μερικές από τις φράσεις που χρησιμοποίησαν οι εισηγητές των κομμάτων της αντιπολίτευσης για το νομοσχέδιο. Από την πλευρά της, η συγκυβέρνηση έκανε λόγο για ένα νομοσχέδιο το οποίο διέπεται από την αξιοκρατία, ωστόσο το ΠΑΣΟΚ «άδειασε» την Νέα Δημοκρατία όσον αφορά την Πράξη Νομοθετικού περιεχομένου χαρακτηρίζοντας την «καταδρομικού χαρακτήρα».

Τι είπε η κυβέρνηση:

  • Νέα Δημοκρατία: «Η ΕΡΤ ήταν κέντρο ασυδοσίας»

Στόχος του νομοσχεδίου είναι μια νέα δημόσια τηλεόραση που θα είναι αμερόληπτη, αντικειμενική, ελεύθερη και θα λειτουργεί με πλήρη διαφάνεια. Με αυτό το νομοσχέδιο βάζουμε τέλος σε ένα φαύλο, ανεξέλεγκτο και ασύδοτο καθεστώς, τόνισε μεταξύ άλλων ο εισηγητής της ΝΔ Κωνσταντίνος Κουτσογιαννακόπουλος, ο οποίος επιτέθηκε παράλληλα στην ΕΡΤ λέγοντας ότι «η κρατική τηλεόραση είχε μετατραπεί από ταγό της δημοκρατίας σε κέντρο ασυδοσίας» και χαρακτήρισε την απόφαση της κυβέρνησης «θαρραλέα».

  • ΠΑΣΟΚ: «Αξιοκρατικό το νομοσχέδιο, αλλά καταδρομικού χαρακτήρα η ΠΝΠ»

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε και το ΠΑΣΟΚ μέσω του εισηγητή του Γιώργου Ντόλιου, ο οποίος ωστόσο φρόντισε να κρατήσει αποστάσεις από την NΔ χαρακτηρίζοντας την Πράξη Νομοθετικού Περιεχόμενου «καταδρομικού τύπου ενέργεια» και δήλωσε πως το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να την κυρώσει.

Μιλώντας για το νομοσχέδιο, ο κ. Ντόλιος υποστήριξε πως κινείται στα πλαίσια της αξιοκρατίας, της ανεξαρτησίας και της διαφάνειας, ενώ απέδωσε «ειλικρινή διάθεση» στον Παντελή Καψή προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι παθογένειες που αντιμετώπιζε η δημόσια τηλεόραση επί σειρά ετών, κάνοντας παράλληλα λόγο για μεγάλη καινοτομία σε ότι αφορά το Εποπτικό Συμβούλιο ζητώντας ωστόσο να μειωθεί ο μεταβατικός του χρόνος.

Τι είπε η αντιπολίτευση:

  • ΣΥΡΙΖΑ: «Γεμάτο μυστικά και ψέματα το νομοσχέδιο- Πρόκειται για μια έκθεση ιδεών»

Μιλώντας από το βήμα της Βουλής, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως στο νομοσχέδιο για την ΝΕΡΙΤ υπάρχουν «μυστικά ψέματα αποκρύψεις, ασάφειες και επικαλύψεις», ενώ επεσήμανε πως το «όχι» του ΣΥΡΙΖΑ είναι απόλυτο καθώς το νομοσχέδιο είναι «μια έκθεση ιδεών χωρίς να έχει τίποτα συγκεκριμένο».

Ο κ. Βούτσης απάντησε και στις αιχμές του υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τους καταληψίες του Ραδιομεγάρου γιατί θέλει το κόκκινο, το αίμα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εμείς δεν θέλουμε ούτε μαύρο ούτε κατακόκκινο αλλά ένα πολύχρωμο κάδρο όλων των αντιλήψεων, που θα κάνει τον κόσμο μας πιο όμορφο».

  • ΔΗΜΑΡ: «Αδειανό πουκάμισο το νομοσχέδιο- Δίνει χώρο στη ''σκουπιδοτηλεόραση''»

«Αδειανό πουκάμισο» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο εισηγητής της ΔΗΜΑΡ Γιάννης Πανούσης, ο οποίος υποστήριξε παράλληλα πως είναι γραμμένο με «γλώσσα δικαστηρίου» και χαρακτηρίζεται από «γενικές αρχές και κατευθύνσεις και δεν ξεκαθαρίζει κρίσιμα στοιχεία που μένουν ανοικτά σε ερμηνείες».

Στη συνέχεια, καταδίκασε το «μαύρο» στην ΕΡΤ λέγοντας ότι συνιστά «οιονεί λογοκρισία», καθώς και ότι «δίνει χώρο στη ''σκουπιδοτηλεόραση''».

  • Χρυσή Αυγή: «Η Δημόσια Τηλεόραση να απευθύνεται σε Ελληνες και όχι σε λαθρομετανάστες»

Από την πλευρά του ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης, υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι, στο «νομοσχέδιο υπάρχουν ύποπτοι όροι που απευθύνονται σε όλο τον πληθυσμό περιλαμβάνοντας και τους μετανάστες» και τόνισε ότι είτε με την ΕΡΤ, είτε με την ΝΕΡΙΤ, η Χρυσή Αυγή θα βρίσκεται στην ίδια κατάσταση, γιατί «είμαστε ο μοναδικός αντίπαλος του κατεστημένου».

  • ΑΝ.ΕΛ.: «Πρόκειται για ένα ''σκοτεινό'' νομοσχέδιο που υπηρετεί σκοπιμότητες»

«Σκοτεινό» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. Γιάννης Δημαράς, ο οποίος καταλόγισε σκοπιμότητα του νομοσχεδίου να μπερδέψει «σχέσεις και αρμοδιότητες», αμφισβητώντας παράλληλα τις προθέσεις της κυβέρνησης για αντικειμενική ενημέρωση.

«Ερχεται ένα νομοσχέδιο με ασφυκτικό κυβερνητικό εναγκαλισμό της Δημόσιας Τηλεόρασης, που θα την οδηγήσει στο πνιγμό της», τόνισε ο κ. Δημαράς».

  • ΚΚΕ: «Βασιλικότερη του βασιλέως η κυβέρνηση- Δεν λύνει τα προβλήματα, τα επιδεινώνει»

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο για την ΝΕΡΙΤ υπηρετεί τους ιδεολογικούς σκοπούς του συστήματος.

«Με το νομοσχέδιο, η κυβέρνηση επιχείρησε σε να εμφανιστεί βασιλικότερη του βασιλέως για σειρά προβλημάτων που έχει η ίδια ευθύνη και τα οποία όχι μόνο δεν θα λύσει αλλά θα τα επιδεινώσει», τόνισε ο κ Γκιόκας.

Παράλληλα έδωσε έμφαση στις προσλήψεις που θα γίνουν στη Δημόσια Τηλεόραση χαρακτηρίζοντας «φύλο συκής τα περί αξιοκρατίας».

Όπως υποστήριξε, στο νέο φορέα θα εφαρμοστεί όλη η γκάμα των ελαστικών εργασιακών σχέσεων για να βρίσκονται οι εργαζόμενοι σε ομηρία, ενώ σημείωσε ότι στο όνομα δήθεν της ανεξαρτησίας ανοίγει ο δρόμος για απαγόρευση ακόμα και της συνδικαλιστικής δράσης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ