Μέρκελ: Δεν υπάρχει περίπτωση «κουρέματος» του ελληνικού χρέους - Θα ήταν καταστροφικό για την Ευρωζώνη

Την κατηγορηματική άρνηση της στο ενδεχόμενο «κουρέματος» του ελληνικού χρέους διατύπωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκέλα Μέρκελ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο, ενώ μάλιστα υποστήριξε πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για την Ευρωζώνη.

Η κ. Μέρκελ, τόνισε πως η συζήτηση περί «κουρέματος» στο ελληνικό χρέος, θα μπορούσε να έχει ανυπολόγιστες συνέπειες, καθώς θα ήταν πιθανή η πρόκληση «μαζικής ανασφάλειας» στους επενδυτές της Ευρωζώνης και «θα μπορούσαν να τεθούν υπό αμφισβήτηση όσα έχουμε κάνει τα τελευταία χρόνια».

Σε ό,τι αφορά στο ελληνικό αίτημα για τις πολεμικές αποζημιώσεις, η Ανγκελ Μέρκελ τόνισε πως για την Γερμανία «η ερμηνεία του νόμου είναι διαφορετική και αυτό δεν αλλάζει παρά τις πρόσφατες αξιώσεις».

Τέλος, η γερμανίδα καγκελάριος εμφανίστηκε ικανοποιημένη από την προσπάθεια που καταβάλει η Ελλάδα και τόνισε πως βλέπει φως στην άκρη του τούνελ. «Εάν όλα συνεχίσουν έτσι, η Ελλάδα στο τέλος του έτους θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα», δήλωσε και αναφέρθηκε στον περιορισμό του ελληνικού ελλείμματος κατά 50%.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα στο Βερολίνο, η κ. Μέρκελ εμφανίστηκε ικανοποιημένη από την πρόοδο που σημειώνουν οι χώρες της Ευρωζώνης που περνούν κρίση.

«Σε όλες τις υπό κρίση χώρες αυξάνεται η ανταγωνιστικότητα, μειώνεται το κόστος μονάδας παραγωγής, ενώ έχουν υποχωρήσει σημαντικά τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων», τόνισε και επανέλαβε ότι η ίδια στις προσπάθειές της καθοδηγείται από την επίγνωση ότι η Γερμανία δεν μπορεί μακροπρόθεσμα να ευημερεί, εάν δεν ευημερεί ολόκληρη η Ευρώπη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ