Εκτελούν διανοητικά καθυστερημένο θανατοποινίτη με ουσία αμφίβολης προέλευσης – Το τελευταίο «χαρτί» του δικηγόρου του - iefimerida.gr

Εκτελούν διανοητικά καθυστερημένο θανατοποινίτη με ουσία αμφίβολης προέλευσης – Το τελευταίο «χαρτί» του δικηγόρου του

Εκτελούν διανοητικά καθυστερημένο θανατοποινίτη με ουσία αμφίβολης προέλευσης –
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το γεγονός ότι είναι διανοητικά καθυστερημένος δεν στάθηκε ικανό για να αλλάξει τη μοίρα του. Για αυτό ο δικηγόρος του θανατοποινίτη Γουόρεν Χιλ κατέφυγε στο τελευταίο του χαρτί για να του δώσει παράταση ζωής. Εξέφρασε τις ενστάσεις του για την ουσία που θα χρησιμοποιηθεί στο θανατηφόρο ενέσιμο διάλυμα που θα του χορηγηθεί.

Ο Χιλ καταδικάστηκε σε θάνατο για τη δολοφονία ενός συγκρατούμενού του το 1991, ενώ εξέτιε ισόβια για τη δολοφονία της συντρόφου του. Οι γιατροί που τον έχουν εξετάσει έχουν καταλήξει σε κοινό συμπέρασμα, πως ο Αμερικανός είναι διανοητικά καθυστερημένος. Γεγονός που δεν είχε αναγνωριστεί όμως από τις αρχές κατά τη δίκη του.

Αν και ο συνήγορός του επικαλείται την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του 2002, το οποίο έκρινε πως η εκτέλεση ανθρώπων με διανοητική καθυστέρηση αντίκειται στο Σύνταγμα, έχουν εξαντληθεί όλες οι προσφυγές που θα μπορούσαν να γίνουν για αυτό το θέμα στην υπόθεση του Χιλ.

Για αυτό ο δικηγόρος του, Μπράιαν Κάμερ έπαιξε το τελευταίο του «χαρτί» τη Δευτέρα, εξασφαλίζοντας αναβολή της εκτέλεσης κάνοντας προσφυγή για την προέλευση της ουσίας πεντοβαρβιτάλη, η οποία θα χρησιμοποιηθεί στο θανατηφόρο ενέσιμο διάλυμα που θα του χορηγηθεί.

Ο Κάμερ προσπαθεί να ανατρέψει το νόμο που επιτρέπει στις αρχές της Πολιτείας της Τζόρτζια να μην αποκαλύπτουν την προέλευση της πεντοβαρβιτάλης, η οποία είναι δύσκολο να βρεθεί στις ΗΠΑ γιατί πολλές από τις ευρωπαϊκές εταιρείες που την παρασκευάζουν αρνούνται να την πουλήσουν για να χρησιμοποιηθεί για εκτελέσεις.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο, εάν δεν υπάρχει πληροφόρηση για την πηγή προέλευσης της χημικής ουσίας ενδέχεται να χορηγηθεί στον πελάτη του κάποιο ληγμένο προϊόν που θα του προκαλέσει αδικαιολόγητο και άσκοπο πόνο.

Η εκτέλεση έχει οριστεί εκ νέου από τη σωφρονιστική υπηρεσία της Πολιτείας για την Παρασκευή στη φυλακή του Τζάκσον.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ