Τη μεγαλύτερη βάση δεδομένων για τις καρκινικές μεταλλάξεις δημιούργησαν Αμερικανοί επιστήμονες - iefimerida.gr

Τη μεγαλύτερη βάση δεδομένων για τις καρκινικές μεταλλάξεις δημιούργησαν Αμερικανοί επιστήμονες

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τη μεγαλύτερη βάση δεδομένων με γενετικές μεταλλάξεις που σχετίζονται με τον καρκίνο δημοσίευσαν ερευνητές του Αμερικανικού Εθνικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου παρέχοντας στον επιστημονικό κόσμο το «απόλυτο εργαλείο» για καλύτερη αντιμετώπιση της νόσου.

Η δημιουργία αυτής της βάσης δεδομένων που είναι ελεύθερης πρόσβασης είναι άκρως σημαντική επειδή όπως εξηγεί ο Δρ Ιβ Πομμιέρ, επικεφαλής του Εργαστηρίου Μοριακής Φαρμακολογίας του Εθνικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου: «Τα περισσότερα αντικαρκινικά φάρμακα που χρησιμοποιούμε σήμερα βασίζονται σε εμπειρικά στοιχεία . Για τους περισσότερους καρκίνους, γνωρίζουμε ότι πρέπει να στοχεύσουμε σε συγκεκριμένα γονίδια, αλλά χωρίς αυτή η τακτική να έχει μέχρι σήμερα συνδεθεί με την γονιδιωματική επιστήμη».

Οι περισσότερες αντικαρκινικές θεραπείες απαιτούν από τους γιατρούς συχνά να πρέπει να μαντέψουν κάποια πράγματα καθώς δεν υπάρχει άλλος τρόπος καθορισμού πως ένας συγκεκριμένος ασθενής θα ανταποκριθεί σε πολλά ευρείας χρήσης φάρμακα ή την χημειοθεραπεία ή ποιοι καρκίνοι θα αναπτύξουν αντίσταση στην αγωγή.

Έτσι η βάση δεδομένων που δημιουργήθηκε έπειτα από γενετική ανάλυση 60 κυτταρικών σειρών από ανθρώπινους καρκίνους, παρέχει την κατάρτιση μιας εκτεταμένης λίστας καρκινο-ειδικών μεταλλάξεων για διάφορα σημεία του ανθρώπινου σώματος στην οποία μπορούν να ανατρέχουν οι επιστήμονες ανά τον κόσμο για να καθορίσουν εάν ένα χημειοθεραπευτικό φάρμακο σχετίζεται με συγκεκριμένες γενετικές μεταλλάξεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλά εγκεκριμένα αντικαρκινικά φάρμακα είναι κατ' ουσίαν στοχευμένες θεραπείες, σχεδιασμένες να μπλοκάρουν συγκεκριμένες οδούς που τα καρκινικά κύτταρα χρησιμοποιούν προκειμένου να αναπτυχθούν και να αναπαραχθούν. Πριν ξεκινήσει η χορήγησή τους, οι ασθενείς ελέγχονται για συγκεκριμένες μεταλλάξεις που αυξάνουν τις πιθανότητες επιτυχίας της θεραπείας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ