Αστυνομική έρευνα στην Ιταλία για τον Πάουελ – Ποιος είναι ο μυστηριώδης Καναδός της υπόθεσης - iefimerida.gr

Αστυνομική έρευνα στην Ιταλία για τον Πάουελ – Ποιος είναι ο μυστηριώδης Καναδός της υπόθεσης

Αστυνομική έρευνα στην Ιταλία για τον Πάουελ – Ποιος είναι ο μυστηριώδης Καναδός
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σύντομα θα κληθεί να αντιμετωπίσει τις αθλητικές αρχές. Εκείνες που θα αποφασίσουν για την ποινή του Ασάφα Πάουελ, έπειτα από το θετικό δείγμα του στην απαγορευμένη ουσία oxilofrine. Πριν από αυτό όμως, ο πρώην παγκόσμιος ρέκορντμαν των 100 μ. είναι αντιμέτωπος με αστυνομική έρευνα στην Ιταλία. Και ενώ η υπόθεση ξεδιπλώνεται, αποκαλύπτεται ο μυστηριώδης ρόλος ενός Καναδού στην ιστορία, αλλά και το κοινό που έχει ο Τζαμαϊκανός σπρίντερ με τον Λανς Αρμστρονγκ.

Από τη στιγμή που έγινε γνωστό το θετικό του δείγμα, ο Πάουελ είχε ρίξει την ευθύνη στα συμπληρώματα διατροφής που χρησιμοποιούσε, συνήθης τακτική τις τελευταίες δεκαετίες από αθλητές που παραβιάζουν τους κανονισμούς περί ντόπινγκ. Ο μάνατζερ του σπρίντερ, Πολ Ντόιλ, προσωποποίησε την ευθύνη, καθώς κατονόμασε ως υπεύθυνο τον Κρίστοφερ Ξουέρεμπ. Και συνήθως αμέσως κινητοποιήθηκε και η ιταλική αστυνομία.

Ο Ξουέρεμπ είναι ένας φυσιοθεραπευτής, πρώην αθλητής του Αμερικανικού φούτμπολ, που συνεργαζόταν με τον Παουελ και την Σερόν Σιμπσον- Ολυμπιονίκης των σπριντ που επίσης βρέθηκε θετική στην ίδια ουσία- τους τελευταίους δύο μήνες. Τον είχε προσλάβει ο μάνατζερ για να δουλέψει με τον σπρίντερ που ταλαιπωρούνταν από διαδοχικούς τραυματισμούς τα τελευταία χρόνια.

Μόλις έμαθαν τα άσχημα νέα, ο Πάουελ και η Σίμπσον επικοινώνησαν με την Παγκόσμια Υπηρεσία Αντι-ντόπινγκ (WADA) και ζήτησαν να γίνει έρευνα για τους ίδιους και τον Ξουέρεμπ, χωρίς να ενημερώσουν τον τελευταίο. Λίγη ώρα αργότερα, η ιταλική αστυνομία έκανε έφοδο στα δωμάτια των τριών στο ξενοδοχείο στο οποίο μένουν στο Λινιάνο, τη «βάση» τους στην Ευρώπη εδώ και χρόνια.

Σύμφωνα με την αστυνομία, κατασχέθηκαν 50 σκευάσματα τα οποία εστάλησαν στο εργαστήριο για ανάλυση. Αυτό που θέλουν να διαπιστώσουν οι αρχές είναι αν η τριάδα παραβίασε τη νομοθεσία σύμφωνα με την οποία κατηγορείται όποιος παρέχει ή καταναλώνει απαγορευμένες ουσίες σε ιταλικό έδαφος.

Οι ουσίες

Ο Καναδός ανακρίθηκε για επτά ώρες και στη συνέχεια έστειλε ένα mail σε έντονο ύφος στον μάνατζερ των δύο σπρίντερ. Σύμφωνα με τον Ντόιλ, σε αυτό του ανέφερε τις ουσίες που έχει χορηγήσει στον Πάουελ.

Πρόκειται για ένα συνδυασμό 20 συμπληρωμάτων και ενέσεων, κανένα από τα οποία δεν είναι απαγορευμένα από τη WADA. Κάποια από αυτά είναι απλές βιταμίνες και αναλγητικά. Ομως αναφέρεται πως ο Ξουέρεμπ έκανε στον Πάουελ και ένεση με Actovegin. Δεν είναι απαγορευμένη ουσία, αλλά θεωρείται εργαλείο ντόπινγκ και έγινε διάσημο όταν αποκαλύφθηκε πως το χρησιμοποιούσε η ομάδα του Λανς Αρμστρονγκ για να ενισχύσει την αντοχή.

«Τους έδινε πολλά διαφορετικά πράγματα και ακόμη δεν ξέρουμε τι προκάλεσε το θετικό δείγμα.

Τα περισσότερα συμπληρώματα που τους έδινε ήταν για αποθεραπεία ή για ενέργεια στην προπόνηση. Δεν πιστεύω πως τους έκανε εσκεμμένα κακό ο Καναδός. Νομίζω πως ούτε ο ίδιος ήξερε», λέει ο Ντόιλ.

Σύμφωνα με τον κώδικα της WADA, οι αθλητές είναι υπεύθυνοι για όποια ουσία εντοπίζεται στον οργανισμό τους. Οι δύο σπρίντερ όμως μπορούν να ελπίζουν σε μειωμένη ποινή αν αποδείξουν πως κατανάλωσαν την ουσία εν αγνοία τους από συμπλήρωμα διατροφής που δεν την ανέφερε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ