Νέο δορυφόρο του Ποσειδώνα ανακάλυψε το τηλεσκόπιο Χαμπλ της NASA

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble ανακάλυψε πρόσφατα ένα ακόμη ουράνιο σώμα σε τροχιά γύρω από τον Ποσειδώνα, όπως επιβεβαίωσε η NASA.

Ο S/2004 N 1, όπως ονομάστηκε ο δορυφόρος, είναι το 14ο «φεγγάρι» του γιγάντιου πλανήτη, ωστόσο φαίνεται πώς είναι και ο μικρότερος από τους δορυφόρους που τον περιβάλλουν, με 20 χιλιόμετρα διάμετρο, ολοκληρώνοντας μία περιστροφή γύρω από τον Ποσειδώνα κάθε 23 ώρες.

Ο Αμερικανός αστρονόμος Μαρκ Σόουγουόλτερ εντόπισε τη μικροσκοπική κουκίδα ενώ μελετούσε τμήματα των δακτυλίων που βρίσκονται γύρω από τον Ποσειδώνα.

Οπως αναφέρει η Nasa το νέο αυτό φεγγάρι ήταν περίπου 100 εκατομμύρια φορές πιο σκοτεινό από το πιο θολό αστέρι που μπορεί να δει κανείς στον ουρανό με γυμνό μάτι.

Μάλιστα, είναι τόσο μικρός που το διαστημικό σκάφος Voyager απέτυχε να εντοπίσει το 1989, όταν πέρασε κοντά από τον Ποσειδώνα μελετώντας το σύστημα με τα φεγγάρια και τους δακτύλιους που περιβάλλουν τον πλανήτη.

Ο τρόπος με τον οποίο κατάφερε ο Σόουγουόλτερ να εντοπίσει τον S/2004 N 1 ήταν με την παρακολούθηση της κίνησης της λευκής κουκκίδας να εμφανίζεται ξανά και ξανά σε περισσότερες από 150 φωτογραφίες του Ποσειδώνα που τράβηξε το Hubble από το 2004 έως και το 2009.

«Τα φεγγάρια και οι δακτύλιοι κινούνται πολύ γρήγορα, οπότε έπρεπε να επινοήσω έναν τρόπο για να ακολουθήσω την κίνησή τους, προκειμένου να αναδείξω τις λεπτομέρειες του συστήματος» εξηγεί ο Σόουγουόλτερ.

«Είναι ο ίδιος τρόπος με τον οποίο ένας αθλητικός φωτογράφος παρακολουθεί την κίνηση του αθλητή - ο αθλητής παραμένει στο επίκεντρο, αλλά θολώνει το φόντο.»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ