Διάλειμμα 15 λεπτών ανά δίωρο δικαιούνται όσοι εργάζονται σε υπολογιστές - iefimerida.gr

Διάλειμμα 15 λεπτών ανά δίωρο δικαιούνται όσοι εργάζονται σε υπολογιστές

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Διάλειμμα δεκαπέντε λεπτών ανά δίωρο εργασίας δικαιούνται όσοι εργάζονται μπροστά σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, σύμφωνα με απόφαση του εργατικού τμήματος του Αρείου Πάγου. Ωστόσο, όπως προβλέπει η απόφαση, το διάλειμμα θα προγραμματίζεται μετά από συμφωνία εργαζόμενου και εργοδοσίας.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή οδηγία 90/270/ΕΟΚ, οι εργοδότες πρέπει να σχεδιάζουν κατά τέτοιο τρόπο τη δραστηριότητα των εργαζομένων τους, έτσι ώστε όσοι απασχολούνται, σε καθημερινή βάση, μπροστά από οθόνες οπτικής απεικόνισης, ή πρέπει να διακόπτουν την εργασία τους περιοδικά με διάλειμμα, ή να αλλάζουν επαγγελματική δραστηριότητα (π.χ. να απασχολούνται σε άλλες εργασίες που δεν θα χρησιμοποιούν οθόνες).

Σε περίπτωση κατά την οποία οι εργαζόμενοι που απασχολούνται μπροστά από οθόνες οπτικής απεικόνισης δεν μπορούν να εναλλάσσονται σε άλλες μορφές εργασίας (εκτός οθόνης), τότε πρέπει να τους χορηγείται διάλειμμα έως 15 λεπτά ανά δίωρο, χωρίς, όμως, να μπορούν να λαμβάνουν το χρόνο των διαλειμμάτων συσσωρευτικά.

Δηλαδή, δεν μπορούν να μαζεύουν τα 15λέπτα διαλείμματα όλα μαζί, έτσι ώστε να φεύγουν το μεσημέρι νωρίτερα, ή να πιάνουν δουλειά αργότερα από το προβλεπόμενο ωράριο.

Η επίμαχη αυτή Ευρωπαϊκή οδηγία επικυρώθηκε από την Ελλάδα με το Προεδρικό Διάταγμα 398/1994 που αφορά τις ελάχιστες προδιαγραφές ασφαλείας και υγείας κατά την εργασία με οθόνες οπτικής απεικόνισης και έρχεται μετά από προσφυγή ενός εκδότη εισιτηρίων του ΚΤΕΛ Μαγνησίας που χρησιμοποιούσε ηλεκτρονικό υπολογιστή από το 1990.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ