Η νέα Eurobank μετά την εξαγορά του Τ.Τ. -Πόσους εργαζομένους απασχολεί, αλλαγές στο δίκτυο καταστημάτων - iefimerida.gr

Η νέα Eurobank μετά την εξαγορά του Τ.Τ. -Πόσους εργαζομένους απασχολεί, αλλαγές στο δίκτυο καταστημάτων

Η νέα Eurobank μετά την εξαγορά του Τ.Τ. -Πόσους εργαζομένους απασχολεί
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Πίσω από μια φράση περιγράφεται το παρασκήνιο της πώλησης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στο EUROBANK, για την οποία όπως σημειώνεται από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, συνεκτιμήθηκε και η συστημική ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος.

"Η απόφαση ελήφθη μετά από διαγωνιστική διαδικασία στο πλαίσιο της οποίας κατατέθηκαν, την Τρίτη 9 Ιουλίου 2013, τέσσερις (4) προσφορές. Στην τελική απόφαση συνεκτιμήθηκαν παράμετροι όπως οι όροι των προσφορών, η μακροχρόνια μεγιστοποίηση της ωφέλειας που προκύπτει για το συνολικό χαρτοφυλάκιο του ΤΧΣ, καθώς και η συστημική σταθερότητα", αναφέρει η ανακοίνωση του ΤΧΣ, κλείνοντας (;) έτσι μια περιπετειώδη πώληση, με πλούσιο παρασκήνιο, που τα είχε όλα: φήμες για παραίτηση της επικεφαλής του Ταμείου, πληροφορίες για έντονες αντιδράσεις από τους άλλους "μνηστήρες", ακόμα και μια διάταξη νόμου που τελικά αποσύρθηκε και προέβλεπε την ποινική ασυλία των μελών του ΤΧΣ.

Από τη πλευρά του αγοραστή, της EUROBANK, η προσέγγιση είναι στη λογική ότι πλέον η τράπεζα γίνεται πιο ελκυστική εν όψει της αναζήτησης αγοραστή πριν το τέλος του έτους, όπως απαιτεί η Τρόικα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τράπεζας, "η ένταξη του Τ.Τ. και της Proton στο διευρυμένο όμιλο της Eurobank ενισχύει τη στρατηγική του θέση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και τη δυνατότητά του να χρηματοδοτεί τις επιχειρήσεις και τα ελληνικά νοικοκυριά. Μέσω της δημιουργίας σημαντικών συνεργειών καθίσταται ελκυστικότερη η επενδυτική πρόταση για τη Eurobank, διευκολύνοντας τη μελλοντική της ιδιωτικοποίηση προς όφελος του Δημοσίου και της ελληνικής οικονομίας. Εντός του νέου Ομίλου, το Τ.Τ. θα λειτουργήσει ως αυτόνομο δίκτυο με σεβασμό στην παράδοσή του, τις σχέσεις του με το αποταμιευτικό κοινό και το ρόλο του στην οικονομία".

Ο νέος Όμιλος, μετά τις εξαγορές του Τ.Τ. και της Proton, θα απασχολεί 20.115 εργαζόμενους και θα διαθέτει συνολικό δίκτυο 1.261 καταστημάτων με παρουσία σε 7 χώρες, ενώ ισχυροποιεί σημαντικά τα βασικά του μεγέθη:

  • Οι καταθέσεις αυξάνονται κατά 12 δισ. ευρώ, αύξηση που υπερβαίνει κατά 4,2 δισ. Ευρώ την αντίστοιχη αύξηση των δανείων.
  • Ο λόγος δανείων προς καταθέσεις βελτιώνεται σε 114% (από 132% με βάση στοιχεία Μαρτίου 2013).
  • Το συνολικό ενεργητικό αυξάνεται κατά 23% σε 79,4 δισ. Ευρώ
  • Συνδυαστικά, οι συνέργειες από τις δύο εξαγορές υπολογίζονται σε περίπου 200 εκ. ευρώ ετησίως, από το 2015 και μετά, ενώ η παρούσα αξία των συνολικών συνεργειών ανέρχεται σε περίπου 800 εκ. Ευρώ.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ