Διευκρινήσεις και αλλαγές από τους υπουργούς Παιδείας και Υγείας στο πολυνομοσχέδιο - iefimerida.gr

Διευκρινήσεις και αλλαγές από τους υπουργούς Παιδείας και Υγείας στο πολυνομοσχέδιο

Διευκρινήσεις και αλλαγές από τους υπουργούς Παιδείας και Υγείας στο πολυνομοσχέ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με διευκρινίσεις εκ μέρους του υπουργού Παιδείας για τους λόγους και τη διαδικασία κατάργησης κλάδων της τεχνικής εκπαίδευσης, καθώς και νομοτεχνικές βελτιώσεις και αλλαγές εκ μέρους του υπουργού Υγείας, υπερψηφίστηκε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, το πολυνομοσχέδιο για το νέο φορολογικό κώδικα και τις απολύσεις στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, οι καταργήσεις ειδικοτήτων στην τεχνική εκπαίδευση δεν αποσκοπούν αλλού, παρά στην εκκαθάριση της σύγχυσης που δημιουργείται στην αγορά εργασίας από τις επικαλύψεις ειδικοτήτων ανάμεσα σε διαφορετικές εκπαιδευτικές βαθμίδες. «Πολλά από τα επαγγέλματα υγείας τα βρίσκουμε σε τρεις ή και τέσσερις βαθμίδες» τόνισε ο υπουργός Παιδείας. «Για παράδειγμα έχουμε νοσηλευτές αποφοίτους ΕΠΑΛ, ΙΕΚ, ΤΕΙ και ΑΕΙ - κάτι που σημαίνει συμπίεση και στρέβλωση στην αγορά εργασίας. Στη δική σας ιδεολογική διάλεκτο, αυτό σημαίνει πάρτι των εργοδοτών που μπορούν να προσλάβουν εκείνον που αμείβεται με τα λιγότερα» σημείωσε ο κ. Αρβανιτόπουλος απευθυνόμενος προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Εμείς δεν καταργούμε τις ειδικότητες αυτές. Τις μεταφέρουμε στα δημόσια ΙΕΚ που είναι 91 και βρίσκονται σε όλους τους νομούς (κάποιοι έχουν και δύο). Με τον τρόπο αυτό, μας δίνεται η δυνατότητα να μην χάσουμε τις ειδικότητες και να μικρύνουμε αυτήν την πανσπερμία στα επίπεδα της εκπαίδευσης. Αυτό γίνεται σε πάρα πολλές χώρες - το να σπρώχνουμε την εξειδίκευση στην παραπάνω βαθμίδα» διευκρίνισε ο υπουργός Παιδείας.

Ειδικά σε ότι αφορά τους καθηγητές στις ειδικότητες των παραϊατρικών επαγγελμάτων (το 55% του συνόλου), ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης, δεσμεύθηκε να τους απορροφήσει στο υπουργείο του, καθώς είναι σε θέση να καλύψουν υφιστάμενες ανάγκες του, χωρίς να παραβιαστούν με αυτόν τον τρόπο οι μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας για περιορισμό στις προσλήψεις. Από τους υπόλοιπους καθηγητές, θα προστατευτούν οι τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι - αν και ο ορισμός των τελευταίων, αναμένεται να διευκρινιστεί αύριο. Σε κάθε περίπτωση, οι νέοι που ήδη φοιτούν στα ΕΠΑΛ θα έχουν τη δυνατότητα να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε επίσης πως 1.250 εργαζόμενοι απ' τον τομέα της Υγείας θα μπουν σε κινητικότητα, «θα μεταφερθούν απ' τις μονάδες των οποίων θα αλλάξουμε χαρακτήρα και θα μεταφερθούν σε κενές οργανικές θέσεις γειτονικών μονάδων. Ούτε μία απόλυση δεν θα γίνει. Ο λόγος που δεν προβλέπεται να γίνουν απολύσεις, είναι γιατί τα κενά που έχουμε είναι περισσότερα απ' την κινητικότητα».

Τέλος, απέναντι στις επικρίσεις για την απόλυση των σχολικών φυλάκων, ο κ. Αρβανιτόπουλος διευκρίνισε πως η αρμοδιότητα για τη φύλαξη των σχολείων και την πρόσληψη φυλάκων δεν εμπίπτει στο υπουργείο του, και ανέφερε πως «έχουμε κάνει τις δικές μας παραστάσεις ώστε να προφυλάσσονται οι σχολικές μας μονάδες. Αυτό είναι για μας θέμα ευαισθησίας».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ