Οι πέντε λόγοι που το δικαστήριο αθώωσε τον Τζορτζ Ζίμερμαν για τον θάνατο του Τρέβορ Μάρτιν - iefimerida.gr

Οι πέντε λόγοι που το δικαστήριο αθώωσε τον Τζορτζ Ζίμερμαν για τον θάνατο του Τρέβορ Μάρτιν

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

H αθώωση του Τζορτζ Ζίμερμαν για το πυροβολισμό που προκάλεσε το θάνατο του 17χρονου άοπλου φοιτητή Τρέβορ Μάρτιν έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στις ΗΠΑ, αλλά και σ' όλο τον κόσμο. Το CNN αναλύει τα πέντε βασικά ζητήματα που το δικαστήριο έλαβε υπόψιν του πριν πάρει την απόφαση υπέρ του Ζίμερμαν.

1.Απαγγελία κατηγοριών

Μήπως η δίωξη έκανε λάθος στην κατηγορία για «φόνο δευτέρου βαθμού» κατά του Ζίμερμαν; «Νομίζω πως το πρόβλημα ήταν ότι δέχθηκε εξαρχής υπερβολικές κατηγορίες. Αν οι εισαγγελείς είχαν ξεκινήσει με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας εξ αμέλειας, μπορεί το αποτέλεσμα να ήταν διαφορετικό», είπε στο CNN η Χόλι Χάγκς, δικηγόρος με εξειδίκευση στην εγκληματολογία, η οποία δεν ανήκε στη νομική ομάδα του Ζίμερμαν.

Ο δολοφονία δευτέρου βαθμού ορίζεται ως φόνος που πραγματοποιείται λόγω μίσους, έχθρας ή κακίας. Για να καταδικάσουν οι δικαστικές αρχές τον Ζίμερμαν για φόνο εκ προμελέτης και ανθρωποκτονία, θα έπρεπε να πιστεύουν και να μπορούν να αποδείξουν ότι προέβη σκοπίμως σε πράξη ή συνεχείς πράξεις που οδήγησαν στον θάνατο του Τρέιβον. Υπήρχαν πολλά ερωτηματικά σχετικά με το αν η κατηγορία ήταν η κατάλληλη, καθώς είναι δύσκολο να αποδείξει κάποιος τα συναισθήματα ενός ατόμου κατά τη διάρκεια μιας δολοφονίας.

Η δίωξη έπρεπε να βασιστεί σε αποδεικτικά στοιχεία για να υποστηρίξει τι συνέβη και τι οδήγησε στον πυροβολισμό. Χωρίς πληθώρα αποδεικτικών στοιχείων ήταν δύσκολο να αποδειχτεί τι συνέβη και για τις δύο πλευρές. Η πρώην εισαγγελέας του Λος Άντζελες, Λόνι Κουμπς, επεσήμανε ότι «οι αρχές δεν βρήκαν αθώο τον Ζίμερμαν, αλλά δεν μπορούσαν να αποδείξουν την ενοχή του χωρίς να υποστεί η κατηγορία τους αμφιβολία, γι' αυτό και δεν είχαν άλλη επιλογή».

2.Τα αποδεικτικά του στοιχεία

Η άποψη του Ζίμερμαν για το τι συνέβη εκείνη τη νύχτα ήταν κεντρικό κομμάτι της δίκης. Ήταν ο μόνος, ο οποίος ήταν παρών στο περιστατικό και δεν υπήρχαν πολλά στοιχεία. Αυτό που απασχόλησε ιδιαίτερα τη δίκη ήταν γιατί βρέθηκε τόσο λίγο αίμα στον Μάρτιν και τον Ζίμερμαν, ο οποίος είπε ότι βρισκόταν σε αυτοάμυνα. Ο Βίνσεντ Ντι Μάγιο, πρώην ιατροδικαστής στο Σαν Αντόνιο και ειδικός στα τραύματα από σφαίρες, κατέθεσε ότι η βροχή θα μπορούσε να έχει ξεπλύνει το αίμα.

Η εισαγγελέας, Φέιθ Τζένκινς, σημείωσε ότι «οι δίκες δεν έχουν να κάνουν πάντα με την αλήθεια, αλλά με το τι μπορείς να αποδείξεις».

3.Η έφηβη που μίλησε με τον Μάρτιν

Η νεαρή κοπέλα ήταν η μόνη που μίλησε με τον Μάρτιν λίγα λεπτά πριν πυροβοληθεί και θεωρείτο βασικός μάρτυρας κατηγορίας. Ωστόσο, η Ρέιτσελ Τζέντε, αρνήθηκε αρχικά να καταθέσει. Έπειτα, κατά τη διάρκεια διημέρων καταθέσεων, η Ρέιτσελ ήταν αρκετά μαχητική και με ιδιαίτερη ένταση. Όταν ο συνήγορος υπεράσπισης αμφισβήτησε την κατάθεσή της για επίθεση του Ζίμερμαν κατά του Μάρτιν, εκείνη απάντησε: «Αυτά είναι βλακείες». Η νεαρή κατέθεσε ότι ο Μάρτιν της είπε στο τηλέφωνο ότι τον κυνηγούσε «ένας ανατριχιαστικός βλάκας κράκερ».

Ο γενικότερος τρόπος, τόνος και το ύφος της κοπέλας φαίνεται πως δεν την έκρινε αξιόπιστη μάρτυρα.

4.Η φωνή της κλήσης

Οι μητέρες των Ζίμερμαν και Μάρτιν κατέθεσαν ότι οι κραυγές που ακούγονται στην κλήση στο 911 τη νύχτα των πυροβολισμών ήταν των παιδιών τους. Ήταν πολύ σημαντικό και για το δικαστήριο και για την υπεράσπιση να ταυτιστούν οι φωνές, ώστε να φανεί ο ένοχος. Αν οι κραυγές ήταν του Μάρτιν, τότε του επιτέθηκε ο Ζίμερμαν. Αν ήταν του Ζίμερμαν, τότε ο Μάρτιν ήταν ο επιτιθέμενος. Στις 5 Ιουλίου, σε μια κατάθεση στην δικαστική αίθουσα, ο εισαγγελέας έπαιξε την ηχογράφηση για την μητέρα του Μάρτιν. Εκείνη είπε πως αναγνώρισε τις κραυγές του γιου της, Τρέιβον Μάρτιν. «Ναι είναι του γιου μου, Τρέιβον», ανέφερε.

Αργότερα, όταν άκουσε την ηχογράφηση και η μητέρα του Ζίμερμαν, είπε ότι η φωνή είναι του δικού της γιου. «Το ξέρω γιατί είναι ο γιος μου», κατέθεσε.

Συνεπώς, δεν υπήρξε οριστική απάντηση για τους ενόρκους.

5.Μαρτυρία

Ο επικεφαλής ντετέκτιβ-ερευνητής της υπόθεσης, Κρις Σερίνο, κλήθηκε στο δικαστήριο. Ο Σερίνο είπε ότι πίστευε πως ο Ζίμερμαν μπορεί να υπερέβαλε στον αριθμό που χτυπήθηκε εκείνο το βράδυ, αλλά προσωπικά «δεν ένιωσε εξαπάτηση» . «Είτε λέει την αλήθεια είτε είναι παθολογικός ψεύτης», κατέθεσε, χωρίς να έχει κάποια άλλα αποδεικτικά στοιχεία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ