Σπρίντερ και ντόπινγκ - Οσο γρήγορα έτρεχαν, τόσο γρήγορα καταστράφηκαν - iefimerida.gr

Σπρίντερ και ντόπινγκ - Οσο γρήγορα έτρεχαν, τόσο γρήγορα καταστράφηκαν

Οσο γρήγορα έτρεχαν
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ονομάστηκε ήδη η «μαύρη Κυριακή» του παγκοσμίου στίβου. Η ημέρα που μέσα σε λίγες ώρες αποκαθηλώθηκαν δύο μεγάλοι σπρίντερ. Σοκ; Στον κόσμο της ταχύτητας πέρα από τα ανθρώπινα όρια και των διαδοχικών κρουσμάτων ντόπινγκ, θα ήταν ειρωνικό να αισθανθεί κάποιος έτσι στο άκουσμα των δυσάρεστων ειδήσεων. Αλλωστε, ο Τάισον Γκέι και ο Ασάφα Πάουελ, των οποίων τα θετικά δείγματα ανακοινώθηκαν με διαφορά μερικών ωρών, δεν είναι οι πρώτοι. Απλά προστέθηκαν σε αυτή την μαύρη λίστα των σπρίντερ που όσο γρήγορα έτρεχαν, τόσο γρήγορα καταστράφηκαν.

Με κάποιους να έχουν ήδη αρχίσει να συγκρίνουν το στίβο με την ποδηλασία πλέον, εξαιτίας των διαδοχικών κρουσμάτων, το μόνο που διαχωρίζει ακόμη τα δύο αθλήματα είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής. Ο Λανς Αρμστρονγκ, αφού πέρασε χρόνια αρνούμενος τη χρήση ουσιών, αναγκάστηκε εξαιτίας των στοιχείων που ήρθαν στη δημοσιότητα να παραδεχθεί την παράνομη δράση του. Ο Γιουσέιν Μπολτ προς το παρόν κρατά το κεφάλι του έξω από τη λάσπη. Αλλά το γεγονός ότι όλοι γύρω του έχουν πλέον σημαδευτεί από το ντόπινγκ, σίγουρα δεν είναι καλό ούτε για τον ίδιο.

Αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως όποιος έχει τρέξει στα 100 μ.- την κούρσα των μεγάλων σταρ και των χιλιάδων δολαρίων από χορηγίες- κάτω από 9.80 τα τελευταία 13 χρόνια, έχει στο βιογραφικό του και μία παράβαση ντόπινγκ. Μοναδική εξαίρεση ο Μπολτ και τελευταίο ερωτηματικό ο Νέστα Κάρτερ, ο Τζαμαϊκανός που έχει σημειώσει 9.78 αλλά σύμφωνα με τα δημοσιεύματα στο νησί του, είναι ο πέμπτος, του οποίου το όνομα δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη, από το μαζικό κρούσμα ντόπινγκ στο πρωτάθλημα της χώρας.

Η ιστορία κάθε άλλο παρά νέα είναι. Τα σπριντ πάντα προσέλκυαν χορηγούς πρόθυμους να ρίξουν χρυσάφι στα πιο γρήγορα πόδια. Και αυτά πολλές έτρεχαν με τα «δεκανίκια» των ουσιών. Κάτι που ίσως δεν είναι τυχαίο, καθώς το δέλεαρ για να υποπέσει κανείς στην αμαρτία είναι μεγάλο.

Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε πως δύο από τα μεγαλύτερα σκάνδαλο ντόπινγκ στην ιστορία του αθλητισμού έχουν πρωταγωνιστές σπρίντερ. Το θετικό δείγμα του Μπεν Τζόνσον στη Σεούλ και η πολύκροτη υπόθεση του εργαστηρίου BALCO, το οποίο δημιουργούσε «χημικά» τα νέα παγκόσμια ρεκόρ.

Μπεν Τζόνσον
Ο Τζόνσον έζησε την πιο γρήγορη άνοδο και πτώση. Ωρες αφού είχε αποθεωθεί ως ο «χρυσός» Ολυμπιονίκης των 100 μ. το 1988, ξέσπασε το σκάνδαλο. Στο δείγμα του είχαν βρεθεί στεροειδή. Ακόμη και σήμερα, έπειτα από τόσα χρόνια, ο Καναδός επιμένει πως ήταν θύμα συνωμοσίας των αθλητικών εταιριών και του προστατευόμενού τους, του Καρλ Λιούις. Ισως και να είχε δίκιο, αλλά κι ο ίδιος ήταν «βρώμικος». Και πέρασε στην ιστορία με αυτό το χαρακτηρισμό.

Υπόθεση BALCO
Ο Βίκτορ Κόντε, ο ιδρυτής της BALCO, πήρε πολλούς στο λαιμό του. Ολοι όμως ήξεραν τι έκαναν, όταν σημείωναν στο ημερολόγιό τους τις διαφορετικές ουσίες που έπρεπε να παίρνουν κάθε ημέρα για να μην χάσουν το λογαριασμό.

Ο Ντουέιν Τσέιμπερς, ο Τιμ Μοντγκόμερι αλλά πάνω από όλα η Μάριον Τζόουνς καταστράφηκαν όταν αποκαλύφθηκαν όλα. Ο πρώτος, τέταρτος στους Ολυμπιακούς αγώνες του Σίδνεϊ στα 100 μ., ήταν εκείνος που δεν πρόλαβε να αντιδράσει. Τον έπιασαν το 2003, όταν η ομάδα του ακόμη δεν ήξερε πως οι αρχές είχαν βρει τον τρόπο να ανιχνεύουν πλέον την THG, το στεροειδές που τους έφτιαχνε ο Κόντε με το οποίο περνούσαν τους ελέγχους χωρίς απώλειες.

Για τον Μοντγκόμερι είχε στηθεί η πιο φιλόδοξη επιχείρηση της BALCΟ. H επιχείρηση παγκόσμιο ρεκόρ. Το κατάφεραν το 2002, όταν ο Αμερικανός τερμάτισε σε 9.78. Το έχασε όμως, όταν αποκαλύφθηκαν οι σχέσεις του με το εργαστήριο.

Ο Μοντγκόμερι και η Τζόουνς αποτελούσαν κάποτε το χρυσό ζευγάρι. Γρήγοροι, πλούσιοι, αγαπημένοι. Είχαν άλλο ένα κοινό. Ντοπαρισμένοι. Τα περιβόητα πέντε μετάλλια που κέρδισε η Αμερικανίδα στο Σίδνεϊ για να γίνει η «βασίλισσα» του στίβου έφυγαν από τα χέρια της όταν αναγκάστηκε από τα στοιχεία που είχαν προκύψει να ομολογήσει πως έπαιρνε ουσίες. Νωρίτερα όμως το είχε αρνηθεί σε ομοσπονδιακούς πράκτορες, κάτι που την έστειλε στη φυλακή για έξι μήνες για ψευδή κατάθεση.

Τζάστιν Γκάτλιν
Το 2005 ήταν ο απόλυτος άρχοντας των σπριντ. Παγκόσμιος πρωταθλητής σε 100 μ., 200 μ., 4Χ100 μέτρα. Το 2006 έγινε δακτυλοδεικτούμενος. Ο «κακός» Τζάστιν Γκατλιν που πρόδωσε τους Αμερικανούς θα έπρεπε να αποκλειστεί διά βίου, καθώς βρέθηκε για δεύτερη φορά θετικός. Τη γλίτωσε φτηνά. Τιμωρήθηκε με οχτώ χρόνια, ποινή που μειώθηκε στα μισά για χρήση τεστοστερόνης. Επέστρεψε και ήταν τρίτος πέρυσι στα 100 μ. των Ολυμπιακών αγώνων. Κάποιοι το πανηγύρισαν.

Κεντέρης, Θάνου
Η Ελλάδα έχει το δικό της κομμάτι στην ιστορία των «αμαρτωλών σπριντ». Για τους υπερασπιστές τους, ο Κώστας Κεντέρης και η Κατερίνα Θάνου δεν βρέθηκαν ποτέ θετικοί σε απαγορευμένες ουσίες. Αλλωστε το «ντοπέ είναι όποιος πιάνεται» αποτελεί θρυλική φράση του προπονητή τους, Χρήστου Τζέκου.

Οπως και να έχει, κανείς δεν θα ξεχάσει ότι την παραμονή των Ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας οι δύο Ελληνες κλήθηκαν να περάσουν από έλεγχο ντόπινγκ, εξαφανίστηκαν και στη συνέχεια σκηνοθέτησαν το περιβόητο τροχαίο με τη μηχανή. Η υπόθεσή τους έληξε με συμβιβασμό ανάμεσα στους ίδιους και στη διεθνή ομοσπονδία στίβου. Κάτι που συνέβη όμως αφού πρώτα είχαν περάσει δύο χρόνια σε διαθεσιμότητα. Οσο και το διάστημα που θα έμεναν εκτός αγώνες αν είχαν τιμωρηθεί.

Η λίστα είναι ατελείωτη. Ο Λίνφορντ Κρίστι, ο γηραιότερος «χρυσός» Ολυμπιονίκης των 100 μ. που βρέθηκε «ντοπέ» στα γεράματα, η δύο φορές νικήτρια των 200 μ. σε Ολυμπιακούς αγώνες Βερόνικα Κάμπελ που μπήκε τον προηγούμενο μήνα στην κατηγορία των θετικών σε απαγορευμένες ουσίες. Η Κατρίν Κράμπε παλιότερα, παγκόσμια πρωταθλήτρια που μπήκε στον πειρασμό της κλενβουτερόλης.

Τα σπριντ και η ιστορία του ντόπινγκ κινούνται παράλληλα. Και για όσους σοκαρίστηκαν από την είδηση για τον Γκέι και τον Πάουελ, ίσως το βασικό ερώτημα είναι ένα. Αργές κούρσες, χωρίς επιδόσεις... διαστημικές ή αποδοχή πως η ανθρώπινη ταχύτητα έχει όρια που ξεπερνιέται μόνο με χημική βοήθεια;

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ