Ελληνική καινοτομία: Μηχανικά κοστούμια δίνουν ελπίδα σε τετραπληγικούς

Νέες ελπίδες για τα τετραπληγικά άτομα δίνει η συμμετοχή του 15χρονου Χαράλαμπου Ιωάννη στο «Google Fair 2013» τον Σεπτέμβριο, όπου θα παρουσιάσει το «exoskeleton glove», έναν εξωκελετικό μηχανισμό που θα βοηθάει ανθρώπους που πάσχουν από αναπηρία στα άνω άκρα.

Οπως αναφέρει σχετικό άρθρο της εφημερίδας Ελευθεροτυπία, μέχρι σήμερα οι εξωσκελετικοί μηχανισμοί χρησιμοποιούνταν για στρατιωτικούς σκοπούς, βελτιώνοντας τις ικανότητες των στρατιωτών σε ανώμαλα εδάφη. Ωστόσο όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, σε περίπου μία δεκαετία, τα παραπληγικά άτομα θα μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν χρησιμοποιώντας εξωσκελετικούς μηχανισμούς.

Οι ρομποτικοί εξωσκελετοί, όπως αναφέρει ο Αντώνης Τζες, καθηγητής του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Πατρών, είναι ουσιαστικά «Το μηχανικό δικτύωμα το οποίο προσδένεται εξωτερικά του ανθρώπινου σώματος με κινούμενους συνδέσμους για την υποβοήθηση της κίνησης των ατόμων με αναπηρία».

Παρόλο που έχουν γίνει προσπάθειες για τη δημιουργία εξωσκελετών ήδη από το 1890, πρόσφατα μία ελπιδοφόρα κίνηση για τη χώρα μας έρχεται από το Πανεπιστήμιο Πατρών, όπου μέσω των εργαστηρίων γενικής ηλεκτροτεχνίας και αυτοματισμού-ρομποτικής του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών οι ερευνητές προσπαθούν να δημιουργήσουν το δικό τους εξωσκελετικό μηχανισμό για τα άνω ή και κάτω άκρα, χρησιμοποιώντας ηλεκτρογραφήματα από 2-6 κανάλια.

Οπως αναφέρει ο Αντώνης Τζες, τα αποτελέσματα από την ερευνητική δουλειά του θα είναι διαθέσιμα μέσα στα επόμενα δύο χρόνια στην ιατρική κοινότητα, ενώ το κόστος του εξωσκελετού δεν θα ξεπερνάει τα 10.000 ευρώ, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα μέσα στην επόμενη δεκαετία στα παραπληγικά άτομα να κινούνται με τη χρήση αυτόνομων ρομποτικών μηχανισμών χωρίς τη βοήθεια κανενός κατά τη διάρκεια της ημέρας, με συσκευές οι οποίες θα φορτίζονται κατά τη διάρκεια της νύχτας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ