Στην κορυφή του κόσμου στους Νέους η Γαλλία – Εγινε η μοναδική χώρα που κατακτά τα πάντα στο ποδόσφαιρο - iefimerida.gr

Στην κορυφή του κόσμου στους Νέους η Γαλλία – Εγινε η μοναδική χώρα που κατακτά τα πάντα στο ποδόσφαιρο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ανήκει στην ελίτ του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, ωστόσο η Γαλλία δεν είχε κερδίσει ποτέ ως τώρα το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων. Ηταν ο μοναδικός τίτλος που τους έλειπε. Οι μικροί Τρικολόρ επικράτησαν της Ουρουγουάης 4-1 στα πέναλτι στον τελικό και έτσι η Γαλλία έγινε η μοναδική ομάδα στον κόσμο που έχει κατακτήσει τα πάντα σε εθνικό επίπεδο.

Πριν παραθέσουμε το τι –και πως- συνέβη στο τελικό του Μουντιάλ Νέων (U-20) που ολοκληρώθηκε στην Τουρκία, αξίζει να γράψουμε το μοναδικό επίτευγμα που πραγματοποίησε συνολικά το γαλλικό ποδόσφαιρο. Ο εν λόγω τίτλος ήταν ο μόνος που απουσίαζε από την τροπαιοθήκη της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της χώρας. Με αυτή λοιπόν την κατάκτηση οι Τρικολόρ έχουν κάνει δικά τους έστω από μία φορά όλα τα τρόπαια σε όλες τις κατηγορίες του ποδοσφαίρου από Παίδες έως και τους Ανδρες σε Μουντιάλ και EURO. Και επειδή είπαμε πως είναι μοναδικό, εννοείται πως δεν το έχει κάνει κανείς άλλος. Ούτε η Βραζιλία ούτε η Αργεντινή. ΚΑΝΕΙΣ!

Ας πάμε όμως στο ματς, ξεκινώντας φυσικά από το εκπληκτικό φινάλε που ήταν και όλα τα λεφτά. Για την ακρίβεια αυτά ήταν ο Αλφόνς Αρελοά. Ο 19χρονος που από πέρσι ανήκει στο ενεργητικό της Παρί Σεν Ζερμέν ήταν ο απόλυτος ήρωας, αποκρούοντας τα δύο πρώτα πέναλτι στην ψυχοφθόρο σχετική διαδικασία, όπου κρίθηκε ο παγκόσμιος τίτλος. Νωρίτεα, κανονική διάρκεια και παράταση είχαν λήξει χωρίς σκορ.

Ο Αρελοά... ψάρεψε διαδοχικά τους Βελάσκες και Αρασέτα που με τη σειρά τους επέλεξαν να εκτελέσουν στο κέντρο της εστίας και δεν δικαιώθηκαν. Οι συμπατριώτες του Αρελοά πάλι ευστόχησαν στις τέσσερις δικές τους προσπάθειες και κατά συνέπεια ύψωσαν στον ουρανό του νέου «Αλί Σάμι Γεν» το μεγάλο τρόπαιο.

Στον αγώνα πάντως ο κορυφαίος του γηπέδου ήταν ο Πογκμπά. Ο μέσος της Γιουβέντους ήταν αρχοντικός και δέσποζε σε κάθε μονομαχία, με τη Γαλλία γενικά να έχει την κατοχή, αλλά όχι και τις φάσεις. Τέτοιες δεν υπήρξαν και πολλές. Οι τρικολόρ μόλις μία σημαντική είχαν, με τον Ντε Αμόρες (85') να αποκρούει θεαματικά τη σουτάρα του Βερετού. Αντιθέτως, οι Ουρουγουανοί έπαιζαν στην κόντρα τους πιο γεροδεμένους αντιπάλους τους και είχαν μπροστάρη τον δαιμόνιο φορ της Ρόμα, Νίκο Λόπες.

Ο τελευταίος έκανε συνεχώς άνω κάτω την αντίπαλη άμυνα, αλλά στο 68' όταν και μπορούσε να σκοράρει, δεν τέλειωσε σωστά τη φάση. Στο 80' ο Αρεολά έσωσε τη Γαλλία σε τετ α τετ με τον Αβενάτι, ενώ στην παράταση δεν συνέβη τίποτα σπουδαίο. Ετσι λοιπόν φτάσαμε στο φινάλε με τα πέναλτι, τη Γαλλία να ανεβαίνει για πρώτη φορά στο ψηλότερο βάθρο στον θεσμό (πρώτος της τελικός) και τη Σελέστε να μετράει δύο στις δύο αποτυχημένες απόπειρες.

ΠΕΝΑΛΤΙ (4-1 η Γαλλία)
Πογκμπά 1-0
Βελάσκες απόκρουση
Βερετού 2-0
Αρασέτα απόκρουση
Ν'Γκαντό 3-0
Ολάσα 3-1
Φουλκιέ 4-1

Γαλλία (Πιερ Μανκόφσκι): Αρεολά, Φουλκιέ, Ζουμά, Πογκμπά, Κοντογκμπιά, Σανογκό, Μπαεμπέκ (65' Μποσετί, 112' Ν'Γκαντό), Ντινιέ (115' Πολομάτ), Σαρ, Βερετού, Τοβάν

Ουρουγουάη (Χουάν Βερσέρι): Ντε Αμόρες, Βελάσκες, Σίλβα, Παΐς, Κριστόφορο, Νίκο Λόπες, Λασάλτ (71' Ντε Αρασέτα), Χίνο, Ροδρίγκες (100' Ολάσα), Χιμένες (83' Βαρέλα), Αβενάτι.

πηγη: gazzetta.gr

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ