Ερχεται ο Μεγάλος Αδελφός της Εφορίας - Δεν θα ξεφύγει κανείς - iefimerida.gr

Ερχεται ο Μεγάλος Αδελφός της Εφορίας - Δεν θα ξεφύγει κανείς

Ερχεται ο Μεγάλος Αδελφός της Εφορίας - Δεν θα ξεφύγει κανείς
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ακίνητη, κινητή περιουσία των φορολογουμένων, δαπάνες, έσοδα, εισοδήματα και καταναλωτικές συνήθειες των φορολογούμενων θα περνούν από το μικροσκόπιο της Εφορίας, αφού το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται μέχρι το τέλος του 2013 να ενεργοποιήσει ένα νέο μηχανισμό παρακολούθησης των φορολογουμένων. Η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων θα ελέγχει τα εισοδήματα εκατομμυρίων φορολογούμενων, φυσικών και νομικών προσώπων μέσω ενός ηλεκτρονικού περιουσιολογίου.

Ετοιμο το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο

Σύμφωνα με τα ΝΕΑ ο νέος μηχανισμός ελέγχου σχηματοποιήθηκε ύστερα από διετή συνεργασία των στελεχών του υπουργείου Οικονομικών με τους εμπειρογνώμονες της τεχνικής βοήθειας του ΔΝΤ και της ΕΕ και βασίζεται σε προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα. Πρόκειται για ένα ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο, το οποίο θα επιτρέψει στις φορολογικές Αρχές εντός του 2014 να έχουν πλήρη και αναλυτική εικόνα για την ακίνητη και κινητή περιουσία όλων των φορολογουμένων, αλλά και ενημέρωση για τις δαπάνες, τα έσοδα και τις καταναλωτικές τους συνήθειες.

Παράλληλα οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα «ξεσκονίζουν» στην κυριολεξία τους υπόπτους για φοροδιαφυγή με βάση τα νέα φίλτρα ανάλυσης ρίσκου που χρησιμοποιεί η Εφορία, ενώ με τον νέο Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών, που θα κατατεθεί το αργότερο έως τις 22 Ιουλίου στη Βουλή, θα επέλθουν κάποιες αλλαγές στο νέο ποινολόγιο της φοροδιαφυγής.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι εντός του 2013 να συγκεντρωθούν όλα τα απαιτούμενα στοιχεία για το ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο ώστε να υπάρχει πλήρης εικόνα για το σύνολο των φορολογουμένων (φυσικών προσώπων) το 2014. Το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο θα εγκατασταθεί στη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων και σε αυτό θα καταγραφούν όλα τα διαθέσιμα δεδομένα για τα ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη, εναέρια μέσα μεταφοράς, μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια και εταιρικά μερίδια όλων των φορολογουμένων κατοίκων Ελλάδας.

Ακολουθεί το μητρώο Τραπεζικών Λογαριασμών

Ανεξάρτητα από το περιουσιολόγιο θα λειτουργεί το Μητρώο Τραπεζικών Λογαριασμών, μια βάση δεδομένων στην οποία θα αποστέλλονται από τη διατραπεζική εταιρεία Τραπεζικά Συστήματα Πληροφοριών - Τειρεσίας ΑΕ όλα τα στοιχεία λογαριασμών, καταθέσεων, δανείων, ομολόγων, αμοιβαίων κεφαλαίων κ.λπ. που διατηρούν φορολογούμενοι που ελέγχονται από τις φορολογικές Αρχές είτε για φοροδιαφυγή είτε για άλλες παράνομες δραστηριότητες.

Και το «φακέλωμα» δεν σταματάει εκεί, αφού έρχεται και η καταγραφή των τόκων στην οποία θα καταγράφονται οι καταστάσεις με τους τόκους που απέκτησαν οι πελάτες τραπεζών και εταιρειών παροχής επενδυτικών υπηρεσιών, αλλά και το ποσό του φόρου που παρακρατήθηκε από τους τόκους αυτούς. Μέσω των τόκων το υπουργείο αποκτά εικόνα για το ύψος των καταθέσεων των φορολογουμένων ώστε να ελέγχει αν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που δηλώνουν στην Εφορία.

Νέο σύστημα με οnline οι αποδείξεις

Το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται ένα βήμα πριν από τη δημιουργία και την καθιέρωση της online σύνδεσης των ταμειακών μηχανών με το ΚΕΠΥΟ. Ο νέος γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Χαράλαμπος Τσαβδάρης μιλώντας στα «ΝΕΑ» εκτίμησε ότι πριν από τα τέλη του έτους θα έχει ολοκληρωθεί η τεχνική προετοιμασία για τη διασύνδεση της ΓΓΠΣ με τις ταμειακές μηχανές καταστημάτων και επιχειρήσεων, μέτρο που θα συμβάλει στο να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή. Ειδικά για τον ΦΠΑ θα καταστεί δυνατή η απευθείας πίστωση του μέρους της τιμής που αντιστοιχεί στον λογαριασμό του Δημοσίου και όχι σε αυτόν του πωλητή, αντί των τριμηνιαίων περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ που υποχρεούνται σήμερα να υποβάλλουν οι έμποροι.

Θα περιοριστούν οι αγορές με μετρητά

Το οικονομικό επιτελείο επιθυμεί να περιορίσει η χρήση μετρητών στις συναλλαγές και να καθιερώσει τη μεγαλύτερη χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών. Η εισήγηση του γενικού γραμματέα Εσόδων είναι να μειωθεί το όριο της αποκλειστικής χρήσης πιστωτικών καρτών στα 500 ευρώ. Σημειώνεται ότι σήμερα το όριο ήταν τα 1.500 ευρώ.

Αυστηρές ποινές περιμένουν τους παραβάτες

Ο νέος Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών που θα κατατεθεί το αργότερο έως τις 22 Ιουλίου στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα προβλέπει αυστηρές ποινές για τους φοροφυγάδες. Μεταξύ άλλων ο Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών προβλέπει ότι σε περίπτωση που ο φορολογούμενος καθυστερήσει να πληρώσει τους φόρους του η Εφορία θα μπορεί να προβαίνει σε αναγκαστική εκτέλεση επί της περιουσίας του.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ