Μηχανήματα ελέγχου στα τελωνεία ζητά ο Σούρλας – Ζημιά 800 εκατ. ευρώ το χρόνο μόνο από το λαθρεμπόριο τσιγάρων

Επιτακτική είναι η ανάγκη τοποθέτησης συστημάτων ελέγχου με ακτίνες στα τελωνεία. Αυτό υπογράμμισε ο Γιώργος Σούρλας και ζήτησε από τον Γιάννη Στουρνάρα να διευθετηθεί το ζήτημα. Οπως τόνισε ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας στον υπουργό Οικονομικών, αυτός ο εξοπλισμός θα αποτελέσει σημαντικό όπλο στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου που κοστίζει εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο στο ελληνικό κράτος, αλλά και στην πάταξη της διακίνησης ναρκωτικών.

Οπως επεσήμανε έπειτα από τη συνάντηση ο κ. Σούρλας, από το 2004 έχουν προκηρυχθεί πέντε διαγωνισμοί για την προμήθεια συστημάτων ανίχνευσης, αλλά ματαιώθηκαν όλοι λόγω ανεπάρκειας των προδιαγραφών. Μάλιστα ο πρώτος, που προκηρύχθηκε το 2004, ματαιώθηκε το 2010. Δηλαδή «χρειάστηκαν επτά χρόνια για να αντιληφθούν και να αποφανθούν οι αρμόδιοι παράγοντες», όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο γ.γ. Διαφάνειας.

Επιπλέον, περιγράφοντας αυτά τα «τα πρωτοφανή και εξοργιστικά», όπως χαρακτήρισε ο κ. Σούρλας τα δεδομένα, αποκάλυψε πως το 2009 χάρη στο σύστημα ανίχνευσης που είχαν εγκαταστήσει οι υπηρεσίες των ΗΠΑ στο Ε' Τελωνείο Πειραιά- το οποίο στη συνέχεια απέσυραν- είχε εντοπιστεί μισός τόνος κοκαΐνης.

«Εφόσον χρειάζονταν αυτές οι δαπάνες από τον κρατικό προϋπολογισμό, πώς είναι δυνατόν να μην εκτιμηθεί ότι το κράτος χάνει έσοδα μόνο από το λαθρεμπόριο τσιγάρων, που ανέρχονται στα 800 εκατ. ευρώ το χρόνο», τόνισε ο κ. Σούρλας ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις άμεσες ενέργειες του υπουργού Οικονομικών για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Το κόστος των 9 εκατ. ευρώ για τα πέντε συστήματα, ήταν εξασφαλισμένο από το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και τώρα από τον Ειδικό Λογαριασμό Τελωνείων για την εγκατάσταση εννέα συστημάτων ελέγχου για την κάλυψη των αναγκών, όπως διευκρίνισε ο γ.γ. Διαφάνειας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ