Ποιoς είναι ο γιατρός Θανάσης Βακάλης που δημιούργησε τον πρότυπο συνεταιρισμό ΘΕΣγαλα, τροφοδοτεί με γάλα όλους τους κολοσσούς και έχει τζίρο 30 εκατ. ευρώ [βίντεο]

«Ξεφύτρωσε» σαν παιδί της κίνησης των νεολαίων το 2008 (παρέλαση με τα αγροτικά στα Τέμπη), από νωρίς όμως έδειξε να επιλέγει την παραγωγή από το συνδικαλισμό και τη δουλειά από τα πολλά λόγια.

Ο Θανάσης Βακάλης γεννήθηκε το 1973, κατάγεται από τον Πλατύκαμπο Λάρισας και είναι απόφοιτος της Ιατρικής. Από το 2001 δραστηριοποιείται επαγγελματικά στον χώρο της αγελαδοτροφίας και της γεωργίας και είναι ιδιοκτήτης κτηνοτροφικής μονάδας. Από τις αρχές του 2011 είναι πρόεδρος του νεοσύστατου συνεταιρισμού αγελαδοτρόφων Θεσσαλίας και Πιερίας με την επωνυμία «ΘΕΣγάλα».

Εκ των εμπνευστών της ιδέας του ΘΕΣγάλα και σήμερα πρόεδρος του Συνεταιρισμού Αγελαδοτρόφων Θεσσαλίας – Πιερίας, ο Θανάσης Βακάλης δεν χάνει εύκολα την ψυχραιμία του και δείχνει να έχει διαχειριστεί όλο αυτό τον καιρό με αριστοτεχνικό τρόπο, τόσο τις διαφορές που προκύπτουν ανάμεσα στα μέλη του συνεταιρισμού όσο και τις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους της γαλακτοβιομηχανίας.

Με αυτόν στο τιμόνι ήταν η πρώτη φορά από ιδρύσεως του ΘΕΣγάλα (2010) που έγινε μια ενδιαφέρουσα προσπάθεια τόνωσης της «εξωστρέφειας» του συνεταιρισμού, με περίπτερο στην έκθεση, με καινούργιο λογότυπο, με πρόσληψη ειδικού για την επικοινωνία και με τον πρόεδρό του με ρόλο κεντρικού ομιλητή σε εκδήλωση του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας.

Η μέχρι σήμερα πορεία του Συνεταιρισμού υπήρξε θεαματική, καθώς μέσα σε μια τριετία κατάφερε όχι μόνο να ενώσει τις δυνάμεις των Θεσσαλών αγελαδοτρόφων αλλά και να αποτελέσει πρότυπο προσέγγισης, οργάνωσης και εφαρμογής της συνεταιριστικής ιδέας.

Η υπεύθυνη στάση του συνεταιρισμού, η αξιοπιστία της διοίκησης και η τήρηση των κατευθυντήριων γραμμών απ' όλα τα μέλη, τόνωσε την πίστη της αγοράς στο εγχείρημα, με αποτέλεσμα πολύ γρήγορα, μεγάλες επιχειρήσεις από τον κλάδο της γαλακτοβιομηχανίας να συνάψουν συμβόλαια συνεργασίας με τον ΘΕΣγάλα και να συμβάλουν στη θεμελίωση μιας σταθερής συνεργασίας με αμοιβαία οφέλη.

Έτσι, με εξαίρεση τον Όλυμπο που δεν ανανέωσε το συμβόλαιο προμήθειας του γάλακτος από το συνεταιρισμό, η Friesland και η Φάγε συνεχίζουν να προμηθεύονται μεγάλο μέρος της πρώτης ύλης από τον ΘΕΣγάλα, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται και συζητήσεις για διεύρυνση του κύκλου των γαλακτοβιομηχανιών που συνεργάζονται με τον συνεταιρισμό.

Στην πρωτοβουλία του Φλωρίδη

Η υπογραφή του Λαρισαίου αγρότη Θανάση Βακάλη φιγουράρει πρώτη στην πολιτική πρωτοβουλία προσωπικοτήτων, «Κοινωνικός Σύνδεσμος» του Γιώργου Φλωρίδη και αποχώρησε από μέλος του αγροτικού γραφείου του ΠΑΣΟΚ.

Τι γράφει το σάιτ bostanistas για τον Θανάση Βακάλη:

Η ιστορία έχει ως εξής: μια μικρή ομάδα γαλακτοπαραγωγών από τη Λάρισα σκέφτηκε το ενδεχόμενο συνεταιρισμού με στόχο να αυξήσουν τον όγκο παραγωγής. Οι 3 - 4 έγιναν 10 - 15, μετά 60 - 70 κι αυτή τη στιγμή είναι 102. Ο συνεταιρισμός ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 2011 και, σε αυτό το διάστημα, πέτυχε τα παρακάτω:

  • Για τη μείωση του κόστους ο συνεταιρισμός προβαίνει σε μαζικές αγορές ζωοτροφών, με αποτέλεσμα μια μείωση της τάξης του 10-15% στο κόστος.
  • Γίνεται διαρκής προσπάθεια για εκσυγχρονισμό των μονάδων.
  • Υπάρχει πολύ αυστηρό σύστημα ποιοτικού ελέγχου του γάλακτος. Ο συνεταιρισμός επιβάλλει αυστηρές ποινές στα μέλη εάν δεν πληροί τα ποιοτικά χαρακτηριστικά.
    «Πρέπει να διασφαλίζουμε την ποιότητα προκειμένου να δημιουργήσουμε υπεραξία σ' ένα προϊόν που δεν είναι ανταγωνιστικό, δεν έχει κάποια ιδιαιτερότητα. Σε εμάς, η εξαιρετική του ποιότητα είναι αυτή η ιδιαιτερότητα» λέει ο κύριος Βακάλης.
  • Πρόσφατα βοήθησαν στη σύσταση δυο ακόμη συνεταιρισμών: των προβατοτρόφων (ΓΑΛΑ ΕΛΛΑΣ) και των γεωργών (ΘΕΣ ΓΗ), κάνοντας συμβόλαια μαζί τους με σκοπό την προμήθεια ζώων και δημητριακών.
  • Ετοιμάζουν κτηνιατρείο.
  • Κατέθεσαν πρόταση στο τμήμα Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (με έδρα την Καρδίτσα) για ερευνητικό πρόγραμμα που θα αφορά τη διερεύνηση του DNA και την αντοχή των ζώων στο heat stress.
  • Ο τζίρος του έφτασε τα 30.000.000 ευρώ.

Να θυμίσω ότι μιλάμε για συνεταιρισμό, έτσι; Γι' αυτό που έχουμε στο μυαλό μας ως παρηκμασμένο, χρεοκοπημένο, διεφθαρμένο... Ο ΘΕΣγάλα λειτουργεί με ιδιωτικά οικονομοτεχνικά κριτήρια. Λειτουργεί με απόλυτη διαφάνεια, δημοσιεύει ισολογισμό (για ψάξτε λιγάκι πόσοι συνεταιρισμοί το κάνουν...), έχει κάνει ήδη δυο φορές εκλογές, έχει εξωτερικούς λογιστές - ελεγκτές κι ετοιμάζει ιδιωτικό πρωτόκολλο πιστοποίησης που θα περιγράφει τη λειτουργία του συνεταιρισμού. Τέλος ετοιμάζει ένα on line δημοπρατήριο για τις προμήθειές του. Θέλει να παραγγείλει σόγια, ας πούμε;
Οι εταιρίες θα συμμετέχουν και να «χτυπιούνται» on line, για λόγους διαφάνειας και για την επίτευξη καλύτερης τιμής.

«Το μυστικό μας είναι η κοινή λογική. Κάνουμε τα αυτονόητα, με απόλυτη ειλικρίνεια και διαφάνεια.
Το διοικητικό συμβούλιο δεν έχει μισθό, οι μισθοί των υπαλλήλων είναι ικανοποιητικοί ενώ όλα τα μέλη έχουν ίσα δικαιώματα κι ίσες υποχρεώσεις. Πιστεύουμε στη συνέργεια, πολλοί κλάδοι μπορούν να απασχοληθούν γύρω από εμάς» λέει ο κύριος Βακάλης.

Κι ακόμη, ο ΘΕΣγάλα, δεν έχει καν κλείσει δυο χρόνια λειτουργίας.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο τι λέει ο Θανάσης Βακάλης για την κίνηση Κοινωνικός Σύνδεσμος του πρώην υπουργού Γιώργου Φλωρίδη:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ