«Θα αποφασίσουμε εμείς και όχι εσείς για τη στήριξη της Ελλάδας» - iefimerida.gr

«Θα αποφασίσουμε εμείς και όχι εσείς για τη στήριξη της Ελλάδας»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στο στόχαστρο των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων έχουν μπει οι οίκοι αξιολόγησης για τη στάση που κρατάνε στο οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας και ιδιαίτερα για την πρόθεσή τους να θεωρήσουν πιστωτικό γεγονός την συμμετοχή ιδιωτών στο νέο πακέτο βοήθειας προς τη χώρα μας.

Σήμερα, η καγκελάριος της Γερμανίας, κα. Άνγκελα Μέρκελ, προειδοποίησε ότι τα κράτη και οι διεθνείς οργανισμοί δεν θα επιτρέψουν στους οίκους αξιολόγησης «να τους στερήσουν την ελευθερία τους να αποφασίζουν» για τη στήριξη της Ελλάδας, απαντώντας σε ερώτηση, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, για το αν είναι δυσαρεστημένη επειδή ο οίκος Standard and Poor's απειλεί να κηρύξει την Ελλάδα σε χρεοκοπία αν ισχύσει ως έχει το γαλλικό σχέδιο για τη συμμετοχή των τραπεζών.

Παράλληλα, ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Φρανσουά Μπαρουάν τόνισε ότι Ευρωπαίοι θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποφευχθεί η χρεωκοπία της Ελλάδας:

«Θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μην υπάρξει καμία χρεοκοπία», είπε, μιλώντας σε συνέδριο στο Παρίσι. «Θα υπεραμυνθούμε του ευρώ με όλες μας τις δυνάμεις, το ελληνικό ζήτημα είναι επίσης και ζήτημα του ευρώ», προσέθεσε.

Τέλος, και ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, μετά το σημερινό υπουργικό συμβούλιο στη Βιένη, κατήγγειλε τους αμερικάνικους οίκους αξιολόγησης, που στη διάρκεια πολιτικών εξελίξεων «προώθησαν την κερδοσκοπία αντί να φροντίσουν για τη σταθερότητα». Ο κ. Φάιμαν τόνισε πως θα υποστηρίξει με έμφαση, σε επίπεδο των αρχηγών κυβερνήσεων, τη σύσταση ενός ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης, καθώς, όπως σημείωσε, στη διάρκεια της ελληνικής κρίσης κατέστη σαφές ότι είναι απαραίτητοι οίκοι αξιολόγησης με γνώση του χώρου και αισθητήριο για τις ευρωπαϊκές συνθήκες.

Δριμύτατη κριτική κατά των οίκων αξιολόγησης των ΗΠΑ είχε ασκήσει, σε συνέντευξή του, το βράδυ της Δευτέρας, στην αυστριακή τηλεόραση, και ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Έβαλντ Νοβότνι. Ο κ. Νοβότνι έκανε λόγο για πολύ δύσκολη συζήτηση με τους οίκους αξιολόγησης, διότι, όπως παρατήρησε, αυτοί αξιολογούν ακόμη και εν μέρει παραιτήσεις ως απώλεια, ενώ σημείωσε πως πρόκειται για μια παράδοξη κατάσταση, καθώς οι ίδιες τράπεζες είναι πρόθυμες να συμμετάσχουν στη διάσωση της Ελλάδας, διότι το συμφέρον τους βρίσκεται στη σταθερότητα της χώρας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ