Οταν η CIA άφησε τρομοκράτη να σχεδιάσει μία ηλεκτρική σκούπα για να μην τρελαθεί στην ανάκριση - iefimerida.gr

Οταν η CIA άφησε τρομοκράτη να σχεδιάσει μία ηλεκτρική σκούπα για να μην τρελαθεί στην ανάκριση

Οταν η CIA άφησε τρομοκράτη να σχεδιάσει μία ηλεκτρική σκούπα για να μην τρελαθε
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κλεισμένος σε ένα υπόγειο στη μυστική φυλακή της CIA στη Ρουμανία, ο Καλίντ Σεΐχ Μοχάμεντ έκανε το πιο περίεργο αίτημα που είχαν ακούσει ποτέ οι πράκτορες από κρατούμενο. Ο εγκέφαλος πίσω από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου τους ζήτησε να του επιτρέψουν να φτιάξει μία ηλεκτρική σκούπα!

Την αποκάλυψη για το περίεργο αίτημα που διατυπώθηκε πριν από περίπου μία δεκαετία έκανε το Associated Press. Η ερώτηση του τρομοκράτη, που είχε μπάτσελορ στη μηχανολογία έφερε ομολογουμένως σε δύσκολη θέση τους πράκτορες. Αναγκάστηκαν να επικοινωνήσουν με τα κεντρικά, από όπου έδωσαν την έγκριση.

Ο λόγος ήταν απλός. Ο Μοχάμεντ είχε βιώσει τις πιο σκληρές τακτικές ανακρίσεις της CIA και ήδη είχε ομολογήσει μία σειρά από φρικτές πράξεις. Ομως η υπηρεσία ήξερε πως κάποια στιγμή μακροπρόθεσμα θα τους ήταν και πάλι χρήσιμος. Και για αυτό δεν έπρεπε να τον αφήσουν να τρελαθεί.

Ετσι, χρησιμοποιώντας σχέδια από το διαδίκτυο, ο Μοχάμεντ άρχισε να ξανασχεδιάζει την πιο διάσημη οικιακή συσκευή. Ακόμη και σήμερα οι πράκτορες- που μίλησαν υπό το καθεστώς ανωνυμίας στο Associated Press- δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα αν πρόθεση του τρομοκράτη ήταν να κρατήσει το μυαλό του απασχολημένο ή προσπαθούσε με κάποιο τρόπο να τους ξεγελάσει.

Είναι αποδεδειγμένο πως οι μέθοδοι ανάκρισης- σχεδιασμένες να διαλύσουν την ψυχολογία του ανθρώπου κατ' ομολογία της CIA- μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες στους κρατούμενους, οι οποίοι φτάνουν στο σημείο να πάσχουν από σχιζοφρένεια εξαιτίας αυτών.

Οταν προσπαθούσαν να αποσπάσουν πληροφορίες από τον Μοχάμεντ, οι πράκτορες τον ανάγκασαν να μείνει ξύπνιος για 180 ώρες, ενώ 183 φορές τον υπέβαλαν σε εικονικό πνιγμό, σύμφωνα με τα αρχεία. Φοβούμενοι λοιπόν την επιδείνωση της υγείας του, δεν του αρνήθηκαν το σχεδιασμό της πρωτοποριακής ηλεκτρικής σκούπας του. Πάντως η CIA αρνήθηκε να δώσει στο Associated Press τα συγκεκριμένα σχέδια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ