Φωτιά στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ από 6 καυτές τροπολογίες που «καταθέτει» ο Λαφαζάνης - iefimerida.gr

Φωτιά στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ από 6 καυτές τροπολογίες που «καταθέτει» ο Λαφαζάνης

Φωτιά στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ από 6 καυτές τροπολογίες που «καταθέτει» ο Λαφαζάν
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σκληρό μπρα ντε φερ Αλέξη Τσίπρα και τεσσάρων συνιστωσών έχει ξεκινήσει, εν αναμονή μάλιστα και της εμφάνισης του ηγετικού στελέχους της αριστεράς, Μανώλη Γλέζου (ο οποίος δεν προσήλθε στην εναρκτήρια ομιλία, παρά το γεγονός ότι ήταν και στο τιμητικό προεδρείο).

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχοντας ήδη κάνει προσπάθειες μηνών για να βρεθεί η φόρμουλα με την οποία θα αποδεχθούν την αυτοδιάλυσή τους οι συνιστώσες που φέρνουν αντιρρήσεις, είναι αποφασισμένος να μην υποχωρήσει ακόμα και αν χρειαστεί να φτάσει στα άκρα.

Η... πάλη στο γήπεδο του ταε κβο ντο ξεκινά με τα «χτυπήματα» των διαφωνούντων να είναι πολλά, κάποια από τα οποία μάλιστα οι στενοί συνεργάτες του προέδρου τα χαρακτηρίζουν... unfair.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr η Αριστερή Πλατφόρμα αναμένεται να καταθέσει έξι τροπολογίες που θα αποτελέσουν και τα καυτά θέματα του συνεδρίου. Οι τρεις πρώτες σχετίζονται με την πολιτική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ, και οι άλλες τρεις με την οργάνωση και την εσωκομματική δημοκρατία του ενιαίου κόμματος:

  • Η στάση έναντι στα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις. Με την τροπολογία της η Αριστερή πτέρυγα θα ζητά να προβλέπεται η ακύρωση των δανειακών συμβάσεων και η μονομερής διαγραφή χρέους. Άλλωστε, η ηγετική ομάδα έχει περάσει από διάφορες φάσεις σ' αυτό το μέτωπο- π.χ. από άμεση κατάργηση των μνημονίων, έως την αναστολή τους ενώ ασαφές παραμένει πως βλέπει το θέμα των μονομερών ενεργειών. επίσης, η αριστερή πλατφόρμα θεωρεί ότι μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να είναι έτοιμη να πει ότι δεν θα διστάσει να βγάλει τη χώρα από το ευρώ.
  • Η πολιτική των συμμαχιών. Η "μειοψηφία" θα ζητά Αριστερή κυβέρνηση με ΚΚΕ ή άλλες δυνάμεις κυρίως της "αριστερής" πλευράς, τη στιγμή που η ηγεσία ανοίγει τη βεντάλια των συνεργασιών με δυνάμεις προερχόμενες από την κεντροαριστερά ή και την κεντροδεξιά.
  • Ιδιωτικοποιήσεις. Ξεκάθαρη γραμμή των "σκληροπυρηνικών" της Κουμουνδούρου, αναμένεται να ταχθούν υπέρ της πλήρους εθνικοποίησης των τραπεζών, των επιχειρήσεων και άλλων στρατηγικών επιχειρήσεων.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ ΓΙΑ ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΑ

  • Η ισχύς του Αλέξη Τσίπρα. Παρά το γεγονός ότι δεν θα υπάρξει άλλη υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματος, η αριστερή πτέρυγα διαφωνεί με την πρόταση να εκλεγεί ο πρόεδρος από το συνέδριο, φοβούμενη τη μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα αρχηγικό κόμμα. Ως εκ τούτου ζητά ο πρόεδρος να εκλέγεται από την Κεντρική επιτροπή.
  • Οι τάσεις και τα ρεύματα να έχουν τη δυνατότητα στις εσωκομματικές εκλογικές διαδικασίες να "κατεβάζουν" τις δικές τους ξεχωριστές λίστες.
  • Να δοθεί μεταβατικός χρόνος για τη διάλυση των συνιστωσών, καθώς δεν θέλουν όλοι τη διάχυσή τους τώρα στον ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Στο μεταξύ συνεδριάζει η πολιτική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ η οποία και θα χτενίσει το σχέδιο της πολιτικής απόφασης, που θα τεθεί προς συζήτηση αύριο το πρωί στο σώμα των 3.500 συνέδρων. Τα μέλη της πολιτικής επιτροπής καλούνται σ´ αυτήν την κρίσιμη συνεδρίαση να... λειάνουν τις γωνίες και να δημιουργήσουν γέφυρες συμβιβασμού με στόχο στην τελική ψηφοφορία του Σαββάτου να υπάρξει το μέγιστο δυνατό πλειοψηφικό αποτέλεσμα επί του κειμένου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ