Η Apple κρίθηκε ένοχη για συνωμοσία χειραγώγησης των τιμών στα e-books - iefimerida.gr

Η Apple κρίθηκε ένοχη για συνωμοσία χειραγώγησης των τιμών στα e-books

Η Apple κρίθηκε ένοχη για συνωμοσία χειραγώγησης των τιμών στα e-books
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ενοχη κρίθηκε η αμερικανική εταιρία Apple η οποία κατηγορείται για εναρμονισμένες πρακτικές, ώστε να αυξηθούν οι λιανικές τιμές των ηλεκτρονικών βιβλίων που διέθεσε στην αγορά μαζί με το iPad, σύμφωνα με απόφαση ομοσπονδιακού δικαστηρίου στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με την εκτίμηση που έκανε η δικαστής της Νέας Υόρκης, Ντένιζ Κοτ: «Οι κατήγοροι απέδειξαν πως η Apple είχε συνωμοτήσει για να ανεβάσει τη λιανική τιμή των ηλεκτρονικών βιβλίων» με πολλούς μεγάλους αμερικανούς εκδότες. Η δικαστής συμπληρώνει ότι θα διεξαχθεί μία νέα δίκη με στόχο να καθοριστεί το ποσό της αποζημίωσης που θα πρέπει να καταβάλει ο όμιλος Apple.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εναντίον της Apple έχει κινηθεί και η αμερικανική κυβέρνηση, η οποία την κατηγορεί ότι υπήρξε οργανωτής μιας συννενόησης ανάμεσα στους μεγάλους αμερικάνους εκδότες με στόχο να αυξηθούν οι τιμές των e-books από τα 9.99 δολάρια που είχε οριστεί ως αρχική τους τιμή από τον όμιλο Amazon. Αυτή η συννενόηση, όπως ισχυρίζεται η αμερικανική κυβέρνηση, έγινε μόλις λίγους μήνες πριν η Apple διαθέσει στην αγορά το νέο τότε προϊόν της, to iPad.

Στο ηλεκτρονικό κατάστημα που άνοιξε η Apple με τη διάθεση του iPad στην αγορά, τα βιβλία προτείνονταν εν γένει στην τιμή των 12,99 ή 14,99 δολαρίων και οι εκδότες στη συνέχεια εναρμόνισαν τις τιμές και στους άλλους μεταπωλητές, μεταξύ των οποίων ο Amazon, καταφέρνοντας να επαναδιαπραγματευθούν τα συμβόλαιά τους.

Η Apple πάντως κάνει λόγο για «ψευδείς καταγγελίες» και δεν το βάζει κάτω, αφού θα κάνει έφεση ώστε να ανατρέψει την απόφαση της δίκη που πραγματοποιήθηκε μέσα στον Ιούνιο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ