Υποψήφιο για βραβείο LUX το Attenberg - iefimerida.gr

Υποψήφιο για βραβείο LUX το Attenberg

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ακόμα μια μεγάλη επιτυχία για τον ελληνικό κινηματογράφο που εδώ και μερικά χρόνια δεν σταματά να ακούγεται στο διεθνές προσκήνιο (κάτι που δυστυχώς δεν συμβαίνει στο εσωτερικό της χώρας μας). Την ώρα που το ντοκιμαντέρ «Πρώτη ύλη» του Χρήστου Καρακέπελη διαγωνίζεται στο φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι της Τσεχίας, στο ίδιο φεστιβάλ ανακοινώθηκε η συμμετοχή της ταινίας «Attenberg της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη στην μακρά λίστα των ταινιών που θα διεκδικήσουν το εφετινό βραβείο LUX (θυμίζουμε ότι στο Κάρλοβι Βάρι γίνεται εφέτος ειδικό αφιέρωμα στο σύγχρονο ελληνικό σινεμά).

Το LUX - που στα λατινικά σημαίνει φως - είναι ένα συμβολικό βραβείο που από το 2007 απονέμει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε ευρωπαϊκές ταινίες με κοινωνικό προσανατολισμό. Πέρσι, το ίδιο βραβείο είχε διεκδικήσει η «Ακαδημία Πλάτωνος» του Φίλιππου Τσίτου.

Η μακρά λίστα για το εφετινό LUX είναι δέκα συνολικά ταινίες από τις οποίες μετά την πρώτη ψηφοφορία θα παραμείνουν τρεις. Ο συναγωνισμός προβλέπεται να είναι ιδιαίτερα σκληρός για το «Attenberg» γιατί οι υπόλοιπες εννιά ταινίες δίπλα του έχουν επίσης συμμετάσχει (και κάποιες διακριθεί) σε μεγάλες φεστιβαλικές διοργανώσεις: «Habemus Papam» του Νάνι Μορέτι, «Ο θάνατός σου η ζωή μου» του Γέρζι Σκολιμόφσκι(συναγωνίστηκε το «Attenberg» πέρσι στη Βενετία και απέσπασε το βραβείο ανδρικής ερμηνείας _Βίνσεντ Γκάλο και το μεγάλο βραβείο της επιτροπής), «Το άλογο του Τορίνο» του Μπέλα Ταρ (Αργυρή Αρκτος εφέτος στο φεστιβάλ Βερολίνου), «Τα χιόνια του Κιλιμάντζαρο» του Ρομπέρ Γκεντιγκιάν, «Η Χάβρη» του Ακι Καουρισμάκι, «Πίνα» τουΒιμ Βέντερς, «Play» του Ρούμπεν Οστλουντ και «Morgen» της Μαριάν Κρίσαν.

Στις 26 Ιουλίου θα γνωρίζουμε αν το «Attenberg» βρίσκεται στην μικρή λίστα των τριών ταινιών. Μετά την ανακοίνωση θα ακολουθήσει προβολή των ταινιών αυτών στο επερχόμενο φεστιβάλ Βενετίας (31 Αυγούστου - 10 Σεπτεμβρίου) και τον Νοέμβριο του 2011 στο Στρασβούργο θα ανακοινωθεί το νικητήριο.

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ