Ασύλληπτo: Λαθρεμπόριο εκατομμυρίων ευρώ από διάβαση που δεν υφίσταται τυπικά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα - iefimerida.gr

Ασύλληπτo: Λαθρεμπόριο εκατομμυρίων ευρώ από διάβαση που δεν υφίσταται τυπικά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα

Ασύλληπτη κατάσταση: Από διάβαση που δεν υφίσταται τυπικά στα ελληνοβουλγαρικά σ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αδιανόητα πράγματα συμβαίνουν στην Ξάνθη τα τελευταία τρία χρόνια. Μέσω μίας συνοριακής διάβασης που δεν υφίσταται τυπικά, γίνεται όργιο παρεμπορίου από τη Βουλγαρία, με συνέπεια απώλειες τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ το χρόνο για το ελληνικό κράτος και η οικονομική «αιμορραγία» των Ελλήνων εμπόρων της περιοχής. Και βέβαια όλα αυτά χωρίς έλεγχο, καθώς στο σημείο δεν υπάρχει τελωνείο παρά μόνο ένας ανήμπορος αστυνομικός που δεν έχει καν φυλάκιο!

Σύμφωνα με τέσσερις φορείς που έχουν καταγγείλει την κατάσταση στον Αντώνη Σαμαρά και τους αρμόδιους υπουργούς, το πρόβλημα προέκυψε το 2010, με την υπογραφή διακρατικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας. Συνέπεια αυτού ήταν να λειτουργήσει η ορεινή διάβαση του Αγίου Κωνσταντίνου, που συνδέει την Ξάνθη με το Ζλάτογκραντ. Αυτή υποτίθεται πως θα λειτουργούσε αποκλειστικά «για ήπια κυκλοφορία ΙΧ επιβατικών και πεζών».

Στην πράξη όμως στήθηκε το παρεμπόριο, καθώς μέσω αυτής κινούνται Βούλγαροι έμποροι και επαγγελματίες διαφόρων ειδικοτήτων, οι οποίοι πουλούν προϊόντα ή προσφέρουν υπηρεσίες σε πολύ χαμηλές τιμές χωρίς βέβαια να αποδίδουν φόρους. Η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη σύμφωνα με την καταγγελία, αφού η διάβαση δεν θεωρείται εμπορική, οπότε δεν υπάρχει τελωνείο, αλλά ούτε καν μεθοριακός σταθμός ελέγχου της ΕΛ.ΑΣ., αφού δίοδος δεν υφίσταται νομικά και τυπικά.

Οπως αναφέρει το δημοσίευμα του ΑΠΕ, κάποια στιγμή τοποθετήθηκε στην διάβαση Αγίου Κωνσταντίνου Ελληνας αστυφύλακας, χωρίς όμως φυλάκιο και εξοπλισμό με συνέπεια να φιλοξενείται ουσιαστικά από τους Βούλγαρους συναδέλφους του. Μάλιστα του έχει δοθεί κινητό με ανώτατο όριο 40 ευρώ, περιορίζοντας τη δυνατότητα επικοινωνίας του με το αστυνομικό τμήμα Εχίνου! Αυτό ανέφερε σε πρόσφατη επιστολή προς τον αστυνομικό διευθυντή Ξάνθης, Γεώργιο Γκοδοσίδη, η «Συνδικαλιστική Κίνηση Αστυνομικών Ξάνθης».

Πρακτικά, το παρεμπόριο που έχει στηθεί μεταφράζεται από πώληση ψωμιού «πόρτα-πόρτα» στην Ξάνθη προς 0,30-0,40 ευρώ, έως διέλευση τουριστικών λεωφορείων με συνεργεία καθαρισμού και πώληση φυτοφαρμάκων αμφίβολης ποιότητας. Ακόμη και Βούλγαροι γιατροί προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους κατοίκους της Ξάνθης με αυτό τον τρόπο.

Το ελληνικό κράτος χάνει 2 δισ. ευρώ το χρόνο από το παρεμπόριο στα βόρεια σύνορα της χώρας, όπως εκτιμούν με έρευνά τους τα επιμελητήρια Ξάνθης, Σερρών, Κιλκίς, Δράμας, Καβάλας, Ροδόπης και Εβρου.

Την καταγγελία για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή έκαναν το Επιμελητήριο Ξάνθης, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ξάνθης, Προμηθευτικός- Παραγωγικός Συνεταιρισμός Εμπόρων-Βιοτεχνών Δασικών Προϊόντων και Ξύλου και Εμπορικός Σύλλογος Ξάνθης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ