Cosworth: 1.600 κυβικά, 500 άλογα, παρά λίγο για τη Φόρμουλα 1 και τώρα για το δρόμο - iefimerida.gr

Cosworth: 1.600 κυβικά, 500 άλογα, παρά λίγο για τη Φόρμουλα 1 και τώρα για το δρόμο

Cosworth: 1.600 κυβικά
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στη Φόρμουλα 1 οι κανονισμοί ενίοτε αλλάζουν και αλλάζουν και αιφνιδιαστικά. Θύμα ενός τέτοιου αιφνιδιασμού λοιπόν έπεσε και η Cosworth, η βρετανική εταιρεία με την μεγάλη παράδοση στους κινητήρες για τη F1 και όχι μόνο και τις πάρα πολλές νίκες.

Κι αυτό γιατί εξέλισσε έναν τετρακύλινδρο turbo 1.600 κυβικών για τα μονοθέσια του κορυφαίου μηχανοκίνητου σπορ από το 2014, μέχρι που οι κανονισμοί άλλαξαν κατά τη διάρκεια του 2011 για χάρη των εξακύλινδρων με ίδια χωρητικότητα.

Έτσι ο high tech τετρακύλινδρος έμεινε στα ράφια της Cosworth, η οποία αρχικά συνεργάστηκε με τη Jaguar για το πρωτότυπο C-X75. Όταν όμως και η Jag άρχισε να αμφιταλαντεύεται σε σχέση με το υβριδικό concept της οι άνθρωποί της πήραν την απόφαση να ολοκληρώσουν την εξέλιξη του κινητήρα τους και να τον διαθέσουν σε κάποιο ή σε κάποια μοντέλα παραγωγής.

Σύμφωνα με τη βρετανική εταιρεία η ειδική ισχύς του συγκεκριμένου συνόλου, δηλαδή οι ίπποι που αποδίδει από 1.000 κυβικά, φτάνει το 300 πράγμα που σημαίνει ότι η συνολική απόδοσή του θα προσεγγίζει τους 500 ίππους, ενώ μέχρι να ολοκληρωθεί η εξέλιξή του μπορεί και να τους περάσει. Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι ο τετρακύλινδρος 1.600 turbo με τις καταβολές από τη Φόρμουλα 1 γίνεται στην εποχή του downsizing αυτόματα ιδιαίτερα ελκυστικός ακόμα και για υπερ-αυτοκίνητα και όχι μόνο για hot hatches. Οπότε δεν μένει παρά να δούμε που θα χρησιμοποιηθεί ο Cosworth 1.600 turbo για πρώτη φορά...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ