Οι δανειστές δίνουν την πρώτη δόση οχι για τις ταμειακές ανάγκες της Ελλάδας αλλά για την εξυπηρέτηση του Χρέους - iefimerida.gr

Οι δανειστές δίνουν την πρώτη δόση οχι για τις ταμειακές ανάγκες της Ελλάδας αλλά για την εξυπηρέτηση του Χρέους

Οι δανειστές δίνουν την πρώτη δόση οχι για τις ταμειακές ανάγκες της Ελλάδας αλλ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Απολύτως εμπροσθοβαρής είναι η τμηματική εκταμίευση της δόσης για την Ελλάδα, όχι όμως για να καλύψει τις εσωτερικές ταμειακές ανάγκες του ελληνικού Δημοσίου αλλά για μην υπάρξει πρόβλημα με την εξυπηρέτηση του Χρέους που λήγει μέσα στον Αύγουστο!

Όπως προκύπτει από την Έκθεση της Τρόικα, που δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο μήνα, οι χρηματοδοτικές ανάγκες του τρίτου τριμήνου είναι συνολικού ύψους 6,8 δισ ευρώ. Ωστόσο, από αυτά, μόνο το 1,5 δισ ευρώ αφορά σε εσωτερικές ανάγκες και συγκεκριμένα στην εξόφληση οφειλών του Δημοσίου, ενώ όλα τα υπόλοιπα αφορούν στη πληρωμή τόκων και στη λήξη ομολόγων! Συγκεκριμένα, 2 δισ ευρώ απαιτούνται για τις πληρωμές τόκων, 2,8 δισ ευρώ απαιτούνται για πληρωμές ομολόγων που λήγουν και άλλα 700 εκατ. ευρώ για την εξόφληση μέρους των οφειλών προς το ΔΝΤ!

Κατόπιν τούτου, δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη το ότι πέρα από τα 2,5 δισ ευρώ που θα εκταμιεύσουν τα κράτη- μέλη της Ευρωζώνης και το 1,8 δισ ευρώ που θα δώσει το ΔΝΤ, «θυμήθηκαν» ξαφνικά και οι Κεντρικές Τράπεζες να αποδώσουν μέρος των κερδών τους από τα ελληνικά ομόλογα, ύψους 1,5 δισ ευρώ, φτάνοντας έτσι ως εκ του... θαύματος στον «μαγικό» αριθμό των 5,8 δισ ευρώ!!!

Αναπάντητο έμεινε, πάντως, το ερώτημα που αφορά στη συνέχιση της χρηματοδότησης από το ΔΝΤ και κατ΄ επέκταση τους Ευρωπαίους, από τον Οκτώβριο και μετά, όταν δηλαδή αναμένεται η εκταμίευση μόλις 500 εκατ. ευρώ από τα κράτη- μέλη και άλλων 500 εκατ. ευρώ από τις Κεντρικές Τράπεζες.

Το πρόβλημα ξεκινά από τον εντοπισμό χρηματοδοτικού «κενού» 4,6 δισ ευρώ στο δεύτερο εξάμηνο του 2014, που καθιστά αυτομάτως απαγορευτική τη περαιτέρω χρηματοδότηση από το ΔΝΤ, λόγω σχετικής πρόβλεψης στο καταστατικό του. Απαντώντας σε «βροχή» ερωτήσεων η Κριστίν Λαγκάρντ περιορίστηκε να παραπέμψει στις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι Ευρωπαίοι και οι ελληνικές Αρχές, εννοώντας εμμέσως πλην σαφώς ότι εάν η Ελλάδα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα, τότε οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να λάβουν μέτρα για τη περαιτέρω μείωση του Χρέους, καλύπτοντας έτσι το όποιο χρηματοδοτικό «κενό». Περισσότερο υπεκφεύγοντας παρά απαντώντας, ο επικεφαλής του EUROGROUP σημείωσε ότι αν υπάρχει «κενό» στο δεύτερο μισό του 2014, υπάρχει χρόνος για να αντιμετωπιστεί, παραπέμποντας ουσιαστικά στις πρόσφατες δηλώσεις του με τις οποίες είχε σημειώσει ότι θα συζητηθεί τον Απρίλιο του 2014 το εάν η Ελλάδα πέτυχε τους δημοσιονομικούς της στόχους άρα μπορούν και να συζητηθούν μέτρα για τη μείωση του Χρέους της.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ