Κέρδη πολλών δισ. φέρνουν τα νέα ψηφιακά δεδομένα σε ΜΜΕ και υπηρεσίες ψυχαγωγίας - Ερευνα της PwC

Η συνεχόμενη αύξηση της πρόσβασης στο διαδίκτυο αλλά και η «έκρηξη» που έγινε με την χρήση έξυπνων φορητών συσκευών οδήγησε σε μία παγκόσμια έρευνα με θέμα την πρόσβαση των καταναλωτών σε ΜΜΕ και υπηρεσίες ψυχαγωγίας.

PricewaterhouseCoopersΤο πρώτο συμπέρασμα από την παγκόσμια ετήσια επισκόπηση της για τον κλάδο της Ψυχαγωγίας & των ΜΜΕ την πενταετία που ακολουθεί (2013-2017) δείχνει ότι ενώ η αγορά των μη-ψηφιακών μέσων θα εξακολουθήσει να κυριαρχεί την ερχόμενη πενταετία, η ανάπτυξη του κλάδου θα προέλθει από τις δαπάνες για την ψηφιακή διανομή των μέσων. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η διαρκής ψηφιακή καινοτομία αποτελεί πια το κλειδί της επιτυχίας στην κατεύθυνση αυτή.

Το 2014, τα έσοδα από τις υπηρεσίες mobile internet υπολογίζεται ότι θα ανέλθουν σε 259 δισεκατομμύρια δολάρια και θα αντιπροσωπεύουν πάνω από το 50% της συνολικής δαπάνης για πρόσβαση στο διαδίκτυο, ξεπερνώντας την αντίστοιχη δαπάνη για σταθερή ευρυζωνική πρόσβαση στο internet. Οι δαπάνες για mobile internet αναμένεται να ξεπεράσουν τις δαπάνες για σταθερή πρόσβαση στο internet τα επόμενα χρόνια. Ηδη στις ΗΠΑ και στη Νότιο Κορέα φαίνεται οτι οι δαπάνες για το mobile internet είναι μεγαλύτερες από τις αντίστοιχες για σταθερή σύνδεση, ενώ προβλέπεται ότι τα επόμενα χρόνια αυτό θα συμβεί και στις υπόλοιπες «ώριμες» οικονομικά χώρες.

Οι ψηφιακές πωλήσεις υπηρεσιών ψυχαγωγίας και επικοινωνίας, οι οποίες ενισχύονται από την εκτεταμένη χρήση έξυπνων φορητών συσκευών, το 2017, θα αποτελούν το 44% της συνολικής δαπάνης. Το ποσοστό είναι σχεδόν διπλάσιο από το αντίστοιχο, το 2008 και αυξημένο, σε σχέση με το 2012, που ήταν 34%.

Αντίστοιχα, η διαδικτυακή τηλεόραση εμφανίζει μεγάλη ανάπτυξη στις προτιμήσεις των κατοίκων των ανεπτυγμένων χωρών.

Χαρκτηριστικό παράδειγμα είναι η Βόρεια Αμερική όπου οι ετήσιες πωλήσεις ηλεκτρονικών υπηρεσιών βίντεο και τηλεόρασης – συμπεριλαμβανομένης της συνδρομητικής τηλεόρασης και των υπηρεσιών μετάδοσης περιεχομένου μέσω internet προβλέπεται ότι θα ξεπεράσουν τις πωλήσεις των κινηματογραφικών αιθουσών, για πρώτη φορά, το 2017.

Η διαφήμιση δεν θα μπορούσε να μείνει έξω από το χώρο του mobile internet και αποτελεί πλέον πραγματικότητα, ενώ προβλέπεται ότι θα αναπτυχθεί σε όλες τις περιοχές, μέσα στην επόμενη πενταετία. Ο μέσος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης θα ανέλθει στο 27%, εξασφαλίζοντας έσοδα από τις διαφημίσεις σε φορητές συσκευές που θα ξεπερνούν τα 27 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή το 15% από τα συνολικά έσοδα από διαδικτυακές διαφημίσεις.

Σύμφωνα με την PwC, μετά από την περίοδο της ύφεσης, ορισμένα τμήματα της αγοράς θα αρχίσουν να σταθεροποιούνται και ίσως να σημειώνουν μικρή ανάπτυξη, η οποία εν μέρει θα τροφοδοτηθεί από την αγοραστική δύναμη της μεσαίας τάξης σε αρκετές από τις ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές.

Μετά από μία μείωση των δαπανών, στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας, η out-of-home διαφήμιση θα ακολουθήσει μία πορεία συνεχούς ανάπτυξης, καθώς οι σχετικές δαπάνες προβλέπεται ότι θα αυξηθούν από 33,8 δισεκατομμύρια δολάρια, το 2012, σε 42,8 το 2017, δηλαδή θα έχουν μέσο ρυθμό ανάπτυξης 5%. Αυτή η ανάπτυξη θα ενισχυθεί και από τις καινοτόμες τεχνολογίες και τις βελτιώσεις στις υποδομές.

Σε παγκόσμια κλίμακα, ο κύκλος εργασιών του κλάδου των έντυπων εφημερίδων από τις πωλήσεις και τα έσοδα από διαφημίσεις σε σχέση με το 2008 έχουν μειωθεί σε ποσοστό που αν και δεν εκπλήσσει, είναι αισθητό. Παρ' όλα αυτά υπάρχει η πεποίθηση πως τα έσοδα θα σταθεροποιηθούν καθ' όλη τη διάρκεια της περιόδου 2013-2017. Παρόμοια πορεία θα ακολουθήσει και ο κλάδος των έντυπων καταναλωτικών περιοδικών.

Η μελέτη αυτή αποκαλύπτει τον τρόπο που οι τρέχουσες τάσεις επηρεάζουν τους καταναλωτές, τους διαφημιστές, τους δημιουργούς περιεχομένου και τους ψηφιακούς διανομείς.

Κατά την επόμενη πενταετία, αλλά και αργότερα, οι εταιρείες Ψυχαγωγίας & ΜΜΕ θα αποκτήσουν σταδιακά μία νέα και διαφοροποιημένη διεθνή πελατειακή βάση, με διαφορετικές ανάγκες και προσδοκίες.

Σύμφωνα με τη φετινή μελέτη, αναδύεται μία νέα μεσαία τάξη, η οποία χρησιμοποιεί φορητές συσκευές για πρόσβαση στο internet όλο και περισσότερο. Κατά συνέπεια, οι εταιρείες Ψυχαγωγίας & ΜΜΕ, που θα εξασφαλίσουν κερδοφορία, θα είναι εκείνες που θα διαθέτουν την ταχύτητα, την ευελιξία και τη διορατικότητα να αξιοποιήσουν μία διεθνή και ακόμη πιο ευρεία γκάμα «συνδεδεμένων» πελατών, προσφέροντας τους εξατομικευμένες, σχετικές με τις ανάγκες τους και εν τέλει απαραίτητες υπηρεσίες διανομής περιεχομένου.

Μέσω του διαδικτύου , πλέον οι καταναλωτές έχουν όλο και περισσότερο τον έλεγχο των επιλογών τους, αλλά ταυτόχρονα οι πολλές επιλογές τους μπερδεύουν. Για να εξασφαλίσει την προτίμηση του «καταναλωτή», η εταιρία θα πρέπει να κάνει «αγώνα δρόμου» για το διαθέσιμο περιεχόμενο, ενώ οι δημιουργοί περιεχομένου πρέπει να διαθέτουν διορατικότητα για το είδος του περιεχομένου, που είναι διατεθειμένοι να αγοράσουν οι καταναλωτές, έτσι ώστε να εξασφαλίσουν την προτίμησή τους.

Εξάλλου όπως φαίνεται οδηγούμαστε σε εξατομικευμένα μέσα σε αντίθεση με τα παλαιότερα χρόνια, αφού η πληθώρα πηγών που προσφέρει το διαδίκτυο επιτρέπει σε κάθε χρήστη του να επιλέγει αυτό που τον εκφράζει περισσότερο και να γίνεται πολύ πιο επιλεκτικός.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ