Γκρουέφσκι: Μία εβδομάδα έχω στείλει επιστολή στον Σαμαρά και ακόμη περιμένω απάντηση - iefimerida.gr

Γκρουέφσκι: Μία εβδομάδα έχω στείλει επιστολή στον Σαμαρά και ακόμη περιμένω απάντηση

Γκρουέφσκι: Μία εβδομάδα έχω στείλει επιστολή στον Σαμαρά και ακόμη περιμένω απά
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στην αναμονή είναι την τελευταία εβδομάδα ο Νίκολα Γκρουέφσκι. Τουλάχιστον αυτό δηλώνει ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, ο οποίος ανέφερε πως ακόμη περιμένει την απάντηση του Αντώνη Σαμαρά στην επιστολή του. Μέχρι να τη λάβει, επανέλαβε τους ισχυρισμούς του ότι η Ελλάδα παρεμποδίζει την ενταξιακή πορεία της χώρας του στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Γκρουέφσκι, με την πρόσφατη επιστολή του προς τον Ελληνα πρωθυπουργό τον καλούσε να ξεκινήσουν εντατικό διάλογο σε επίπεδο πρωθυπουργών, με τη συμμετοχή και υπουργών των κυβερνήσεων των δύο χωρών, υπό την αιγίδα του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς και με στόχο την επίλυση του ζητήματος της ονομασία το συντομότερο δυνατόν.

«Πέρασε περίπου μια εβδομάδα από τότε που έστειλα την επιστολή, όμως ακόμη δεν έχω λάβει απάντηση. Ελπίζω ότι τις επόμενες ημέρες θα λάβω θετική απάντηση», είπε ο κ. Γκρουέφσκι, ο οποίος πρόσθεσε πως πιστεύει ότι υπάρχουν πιθανότητες εξεύρεσης λύσης μόνο μέσω του διαλόγου.

Βέβαια, επανέλαβε τους ισχυρισμούς του σχετικά με τα εμπόδια που βάζει η Ελλάδα στην ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. «Εχουμε εκπληρώσει τα απαραίτητα κριτήρια για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ ήδη από το 2009, η έναρξη όμως αναβάλλεται λόγω της παρεμπόδισης από το νότιο γείτονά μας. Απευθυνθήκαμε και στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όπου κερδίσαμε. Είναι ένα Δικαστήριο που έχει ιδρυθεί από τον ΟΗΕ και το οποίο αποφάνθηκε ότι έχουμε δίκιο. Το διεθνές δίκαιο είναι με το μέρος μας, όμως η συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ συνιστά γι' αυτήν πλεονέκτημα. Εχει με το μέρος της τη δύναμη του βέτο», είπε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ προσθέτοντας πως η πλευρά του προσπαθεί να ενεργοποιήσει το διάλογο αλλά επεσήμανε πως «η Ελλάδα δεν είναι τόσο επικεντρωμένη στην επίλυση του ζητήματος της ονομασίας και σε διάλογο μαζί μας».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ