Σκοτώνουν τα μικρόβια στα ελληνικά νοσοκομεία - iefimerida.gr

Σκοτώνουν τα μικρόβια στα ελληνικά νοσοκομεία

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι Ελληνες ασθενείς είναι πρώτοι στην Ευρώπη στη χρήση αντιβιοτικών και τέταρτοι στις λοιμώξεις που κολλούν κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους σε νοσοκομείο.

Τα στοιχεία που αποτυπώνονται στην πρώτη μεγάλη έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων είναι θλιβερά για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα Νέα, που δημοσίευσαν την έκθεση, οι πιο συχνές αιτίες μόλυνσης από μικρόβια του νοσοκομείου είναι οι καθετήρες φλέβας στους οποίους ο μέσος όρος μολύνσεων στην Ευρώπη είναι 46,7%. Το πιο χαμηλό ποσοστό σε αυτή την περίπτωση το έχει η Γαλλία (30,6%) και το υψηλότερο η Ελλάδα (70,6%).

Οι ουρολογικοί καθετήρες εμφανίζουν μικρόβια κατά μέσο 17,2%, με τη Λιθουανία να καταγράφει τα χαμηλότερα ποσοστά (6,4%) και την Ελλάδα τα υψηλότερα (30,7%).

Το θετικό είναι ότι η χώρα μας χαρακτηρίστηκε από το ECDC ως «καλή» στην αποστολή στατιστικών δεδομένων, κάτι τα προηγούμενα έτη δεν γινόταν συστηματικά και αποτελούσε «κόκκινο πανί» για διάφορους πολυεθνικούς επιστημονικούς φορείς.

Την ίδια στιγμή, κάθε μέρα σε ολόκληρη την Ευρώπη μολύνονται περίπου 80.000 νοσηλευόμενοι από τα μικρόβια του νοσοκομείου, ενώ κάθε χρόνο έχει αποδειχθεί ότι 3,2 εκατομμύρια Ευρωπαίοι προσβάλλονται από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.

Η έρευνα διενεργήθηκε σε 1.000 νοσοκομεία 30 ευρωπαϊκών χωρών και κατέδειξε ότι τα υψηλότερα ποσοστά ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων καταγράφονται σε ασθενείς στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου το 19,5% των ασθενών έχει μολυνθεί.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ