O νονός της ηρωίνης είναι νεκρός- Για δεκαετίες τον θεωρούσαν τον μεγαλύτερο διακινητή στον κόσμο - iefimerida.gr

O νονός της ηρωίνης είναι νεκρός- Για δεκαετίες τον θεωρούσαν τον μεγαλύτερο διακινητή στον κόσμο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Lo Hsing Han, τον οποίο οι ΗΠΑ αποκαλούσαν «νονό της ηρωίνης» ενώ είχε υποστεί και οικονομικές ποινές ως υποστηρικτής της κτηνώδους στρατιωτικής χούντας στη Μιανμάρ, πέθανε σε ηλικία 80 ετών.

Για δεκαετίες θεωρείτο αν όχι ο μεγαλύτερος, σίγουρα ένας από τους μεγαλύτερους διακινητές ηρωίνης στον κόσμο. Στη δεκαετία του 90 μαζί με τον γιο του δημιούργησαν τον όμιλο εταιρειών Asia World που θεωρήθηκε προπύργιο για τις δουλειές τους στο εμπόριο ναρκωτικών, σύμφωνα με τον Bertin Lintner, συγγραφέα του βιβλίου « Το χρυσό τρίγωνο του εμπορίου όπιου». Εγιναν γρήγορα οι ισχυρότεροι μεγιστάνες της Μιανμάρ εξασφαλίζοντας από τη χούντα συμβόλαια για τη διαχείριση λιμανιών, αεροδρομίων αλλά και για την κατασκευή αυτοκινητόδρομων. Το Αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών τον χαρακτήρισε «νονό της ηρωίνης» και επέβαλε οικονομικές ποινές τόσο στον πατέρα όσο και στο γιό το 2008.

Η εμπλοκή του Lo Hsing Han με το εμπόριο ναρκωτικών χρονολογείται από τη δεκαετία του '60. Ηγήθηκε ομάδας παραστρατιωτικών του τότε δικτάτορα Ne Win για την εξολόθρευση κομουνιστών στην περιοχή Κόκανγκ, με αντάλλαγμα την απόλυτη ελευθερία στη διακίνηση όπιου και ηρωίνης, σύμφωνα με τον Lintner. Η αστυνομία τον συνέλλαβε το 1973 στη βόρειο Ταϋλάνδη και παραδόθηκε στην κυβέρνηση της Μπούρμα, όπου η αρχική καταδίκη σε θανατική ποινή μετατράπηκε σε ισόβια κάθειρξη, όχι για διακίνηση ναρκωτικών αλλά για προδοσία. Το 1980 αφέθηκε ελεύθερος με γενική αμνηστία. Η κηυδεία του θα γίνει στις 17 Ιουλίου ενώ ήδη πλήθος κόσμου σπεύδει σπίτι του όπου βρίσκεται η σορός του για να τον τιμήσει. Εχει 4 γιους, 4 κόρες και 16 εγγόνια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ