Θρίλερ: Δεν τα βρήκαν Στουρνάρας και Τρόικα -Στον αέρα η συμφωνία - iefimerida.gr

Θρίλερ: Δεν τα βρήκαν Στουρνάρας και Τρόικα -Στον αέρα η συμφωνία

Θρίλερ: Δεν τα βρήκαν Στουρνάρας και Τρόικα -Στον αέρα η συμφωνία
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δεν τα βρήκαν ούτε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και οι επικεφαλής των δανειστών που βρίσκονται στην Ελλάδα, καθώς λίγο πριν από τη μία ολοκληρώθηκε η συνάντηση που είχε η Τρόικα με το οικονομικό επιτελείο χωρίς όμως να υπάρξει τελική συμφωνία.

Ο Πολ Τόμσεν εξερχόμενος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε πως στις συζητήσεις υπήρξε πολύ σημαντική πρόοδο, χωρίς ωστόσο να έχει επέλθει τελική συμφωνία. Υπογράμμισε ωστόσο «ελπίζω να καταλήξουμε σε συμφωνία πριν από το Eurogroup». Μάλιστα η Τρόικα αναμένεται να κάνει ανακοιννώσεις τη Δευτέρα το πρωί πριν από το άνοιγμα των αγορών. Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε «αισιοδοξώ ότι αύριο βράδυ θα έχουμε συμφωνία».

Στις 5 το απόγευμα η Τρόικα και ο κ.Στουρνάρας πετούν για Βρυξέλλες καθώς αύριο συνεδριάζει το Eurogrouop και θα αποφασιστεί η τύχη της δόσης των 8,1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Εξάλλου αύριο το πρωί θα πραγματοποιηθεί κρίσιμο Euroworking Group όπου αναμένεται θα αποφασιστεί η επικαιροποίηση του Μνημονιοου που θα πάει στο Eurogroup.

Ποια ζητήματα «κλείδωσαν» στη συνάντηση

Τρία από τα ζητήματα που ήταν στον αέρα «κλείδωσαν» στη σημερινή συνάντηση Στουρνάρα -Τρόικα.

  1. Δεν θα επιβληθεί η εισφορά 0,2% στον τζίρο των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ. Η ελληνική πλευρά είχε προτείνει ως ισοδύναμο μέτρο την κατάργηση των εξαιρέσεων και τη διεύρυνση της βάσης ασφάλισης στον ΟΑΕΕ (π.χ. με επιχειρήσεις σε περιοχές της χώρας, που τώρα καταβάλλουν εισφορές στον ΟΓΑ).
  2. Δεν θα υπάρξει περαιτέρω μείωση ούτε στις συντάξεις των αποστράτων, ούτε στους μισθούς των εν ενεργεία στρατιωτικών. Οι απώλειες των εσόδων 250 εκατ. ευρώ από το σκέλος των συντάξεων των απόστρατων, αναμένεται να αντισταθμιστούν εν μέρει (κατά 100 εκατ. ευρώ) από τη μείωση των εξοπλισμών από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
  3. Ο νέος ενιαίος φόρος στα ακίνητα θα εισπράττεται από τον Φεβρουάριο 2014 από τις Εφορίες και όχι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Η τρόικα πείστηκε για την ικανότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Ανοιχτή η συζήτηση για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση

Κατά τη σημερινή συνάντηση συζητήθηκε χωρίς ωστόσο να υπάρξει κάποια θετική ή αρνητική εξέλιξη στο ζήτημα της πιλοτικής μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, από το 23% στο 13%. Σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, «η συζήτηση για τον ΦΠΑ συνεχίζεται, υπάρχει πρόοδος, δεν έχουμε κλείσει ακόμη». Η ελληνική πλευρά έχει προτείνει, οι απώλειες εσόδων 200 εκατ. ευρώ από τη μείωση του ΦΠΑ να καλυφθούν από εναλλακτικά μέτρα (όπως, η επιβολή από το 2013 του φόρου πολυτελείας σε ΙΧ, σκάφη, κ.λπ.).

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ