ΝΔ: Τελειώνει η λίστα, ανοίγουν τα... στόματα

Για νέο γύρο εσωστρέφειας, που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε αποχωρήσεις βουλευτών είναι έτοιμοι στη λεωφόρο Συγγρού, όπου εδρεύει το κεντρικό "στρατηγείο" της ΝΔ. Μάλιστα, ένα συγκεκριμένο ημερολογιακό ορόσημο αναμένεται να... ανοίξει τα στόματα των "γαλάζιων" βουλευτών, καθώς είναι κοινό μυστικό ότι πολλοί εξ αυτών δυσφορούν με τον Αντώνη Σαμαρά. Το χρονικό ορόσημο δεν είναι άλλο από την εξάντληση του ορίου που μπορεί να γίνουν εκλογές με λίστα, κάτι που γίνεται στις 4 Απριλίου. Τότε συμπληρώνεται το περίφημο 18μηνο από τις προηγούμενες εκλογές, της 4ης Οκτωβρίου του 2009, οπότε και το ΠΑΣΟΚ ανέβηκε στην εξουσία.

Η λίστα εκ των πραγμάτων "φοβίζει" τους βουλευτές και των δύο μεγάλων κομμάτων, καθώς ο εκάστοτε αρχηγός καταρτίζει μόνος του τη σειρά που αναγράφονται τα ονόματα στα ψηφοδέλτια, κάτι που σημαίνει ότι έχει την άνεση να μην βάλει "ψηλά" τους ανεπιθύμητους και τους διαφωνούντες.

Έτσι, κρατιέται πάντα ένα επίπεδο "κομματικής πειθαρχίας", όχι μόνο στις ψηφοφορίες στη Βουλή, αλλά και σε επίπεδο δημόσιου λόγου. Όμως, μετά την παρέλευση της λίστας, τα πράγματα αλλάζουν... δραστικά.
Στη ΝΔ φοβούνται μήπως η "ανταρσία" των τομεαρχών πάρει κι άλλες διαστάσεις, καθώς πολλοί εξ αυτών φαίνονται αποφασισμένοι να διεκδικήσουν ρόλο και λόγο στη διαμόρφωση της κομματικής και αντιπολιτευτικής γραμμής. Δεν είναι τυχαίο ότι χθες, σε ραδιοφωνικές δηλώσεις του, ο συνήθως προσεκτικός, Κυριάκος Μητσοτάκης, οχι μόνο βγήκε "από τα δεξιά" στην κυβέρνηση, ζητώντας πιο επιθετικές αποκρατικοποιήσεις, αλλά επισήμανε, ερωτηθείς αν υπάρχουν παράπονα των τομεαρχών, ότι: "δόξα τω θεώ, δεν είμαστε λόχος και μπορούμε να συζητάμε και να διαφωνούμε".

Στο επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά γνωρίζουν ότι μόλις περάσει το χρονικό όριο για διεξαγωγή εκλογών με λίστα, τα πράγματα μπορεί να δυσκολέψουν. Μάλιστα, την 4η Απριλίου θέτουν και ως όριο για τυχόν νέες αποχωρήσεις "ντορικών" βουλευτών προς το κόμμα της κ. Μπακογιάννη. "Ευτυχώς που έχει 2% και δεν έχουν κίνητρο να πάνε, γιατί ξέρουν ότι κινδυνεύουν να μην εκλεγούν", παραδέχεται υψηλόβαθμος κομματικός παράγοντας της ΝΔ, ομολογώντας, επί της ουσίας, ότι στο ηγετικό επιτελείο υποπτεύονται νέες... "αυτομολήσεις".

Από την άλλη πλευρά, το ενδεχόμενο να αλλάξει το κλίμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ μετά την 4η Απριλίου, αποτελεί αντικείμενο συζήτησης και στα "γαλάζια" πηγαδάκια. Και συζητείται τόσο πολύ, που έχει περίπου προεξοφληθεί...

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ