Εκλεισε το «ντηλ» με την Τρόικα για μετακινήσεις - διαθεσιμότητα - iefimerida.gr

Εκλεισε το «ντηλ» με την Τρόικα για μετακινήσεις - διαθεσιμότητα

Εκλεισε το «ντηλ» με την Τρόικα για μετακινήσεις - Διαθεσιμότητα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μόλις μισή ώρα χρειάστηκε να παραμείνει η αντιπροσωπεία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης στη σύσκεψη με την Τρόικα όπου επήλθε η τελική συμφωνία για τα «καυτά» θέματα της αναδιάρθρωσης του Δημόσιου Τομέα.

Ο υπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και η υφυπουργός, Εύη Χριστοφιλοπούλου βρέθηκαν στο υπουργείο Οικονομικών, συμφώνησαν με τους εκπροσώπους ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ και αποχώρησαν... συντόμως, καθώς το μεγαλύτερο κομμάτι είχε ήδη συμφωνηθεί από την Παρασκευή.

Λίγη ώρα αργότερα υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης δήλωσε ότι «συμφωνήσαμε, δεν θα συναντηθούμε ξανά. Κάποιες λεπτομέρειες θα τις δει το Eurogroup».

Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα συνεχίζονται με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών,για τα υπόλοιπα θέματα και προκειμένου να γραφούν τα κείμενα, τα οποία θα τεθούν υπόψη του Eurogroup για την «πολιτική έγκριση» της δόσης των 8,1 δις. ευρώ.

Η παρολίγον εμπλοκή και το «Σχέδιο Β»

Την Παρασκευή υπήρξε μερική εμπλοκή, καθώς η Τρόικα δεν δέχθηκε να συνυπολογιστούν οι 5.000 μετατασσόμενοι εκπαιδευτικοί στο συνολικό αριθμό των 12.500 της κινητικότητας, εφόσον δεν θα έχει προηγηθεί καθεστώς διαθεσιμότητας για τουλάχιστον 3 – 4 μήνες.

Μπροστά στο αδιέξοδο, καθώς ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν δέχθηκε να υποβληθούν σε αυτή τη διαδικασία οι καθηγητές, η ελληνική πλευρά παρουσίασε εναλλακτική λύση με άλλη κατηγορία υπαλλήλων δημοσίου που θα περιληφθούν στο σχήμα της κινητικότητας.

Οπως αναφέρουν οι πληροφορίες τους 5.000 εκπαιδευτικούς θα αντικαταστήσουν:

  • 1.500 καθηγητές που για διάφορους λόγους έχουν δηλώσει αδυναμία να διδάξουν
  • 2.500 υπάλληλοι από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, πέραν των δημοτικών αστυνομικών, ενώ τη διαδικασία κινητικότητας αναμένεται να συμπληρώσουν
  • 3.500 έως 4.000 δημοτικοί αστυνομικοί
  • 2.500 εργαζόμενοι σε υπουργεία
  • 2.000 εκπαιδευτικοί που χαρακτηρίζονται ως πλεονάζον προσωπικό (π.χ. γυμναστές, καθηγητές πληροφορικής)

Αναφορικά με το προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας, οι υπάλληλοι που θα μετακινηθούν θα μπουν σε διαθεσιμότητα για έναν με δύο μήνες και στο διάστημα αυτό θα αξιολογηθούν από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης προκειμένου να επιλεγούν εκείνοι που θα απορροφηθούν τελικά.

Το ποσοστό απορρόφησης εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 80% - 90%.

Στο τραπέζι η μείωση του ΦΠΑ

Αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν το ζήτημα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση παραμένει ακόμη ανοιχτό και είναι πάντα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

«Πάντα υπήρχε και εξακολουθεί να υπάρχει στο τραπέζι το θέμα του ΦΠΑ», σημείωσε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών. Το καλό νέο είναι το νέο σύστημα αυτόματου προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών δεν θα συμπεριληφθεί στο πολυνομοσχέδιο που αναμένεται στη Βουλή τη Δευτέρα, καθώς η Τρόικα δεν το θέτει ως προαπαιτούμενο.

Οπως δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, το σχετικό πόρισμα από την ειδική Επιτροπή δεν έχει παραδοθεί ακόμα στην ηγεσία του υπουργείου, συμπληρώνοντας ότι η Τρόικα περιμένει ενημέρωση για τα χρονοδιαγράμματα εφαρμογής του συστήματος, όταν παραδοθεί το πόρισμα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ