Συνάντηση ιερών τεράτων στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών: Ο Μπομπ Ουίλσον σκηνοθετεί τους Ουίλεμ Νταφό και Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ [εικόνες+βίντεο] - iefimerida.gr

Συνάντηση ιερών τεράτων στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών: Ο Μπομπ Ουίλσον σκηνοθετεί τους Ουίλεμ Νταφό και Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ [εικόνες+βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μόνιμος κάτοικος Αθηνών κοντεύει να πολιτογραφηθεί ο μέγιστος εδώ και δεκαετίες στο παγκόσμιο καλλιτεχνικό στερέωμα θεατρικός σκηνοθέτης, Μπομπ Ουίλσον, ο οποίος, σε συνέχεια των συχνών επισκέψεών του στις αθηναϊκές θεατρικές σκηνές (με πιο πρόσφατη την «Οδύσσειά» του στο Εθνικό Θέατρο), επιστρέφει με το έργο «Δανιήλ Χαρμς - The Old Lady», αυτή τη φορά στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, για να «ευλογήσει» τα μάτια και τα αυτιά μας με τα μοναδικά οπτικά και ηχητικά τοπία του.

Πρόκειται, πράγματι, για συνάντηση ιερών τεράτων, όπως αναφέρει και η ανακοίνωση του Φεστιβάλ Αθηνών:

«ο μάγος του θεάτρου της εικόνας, Μπομπ Ουίλσον, με τον θρύλο του χορού Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ, και τον Ουίλεμ Νταφό, διάσημο ηθοποιό με θητεία στο περίφημο Wooster Group, ζωντανεύουν το σουρεαλιστικό, ποιητικό και ειρωνικό σύμπαν ενός σπουδαίου λογοτέχνη της ρωσικής πρωτοπορίας. Ο Δανιήλ Χαρμς εξισορρόπησε το κανιβαλικό στοιχείο με την καθαρότητα, αλλά οι σταλινικές εκκαθαρίσεις έδωσαν τέρμα στη ζωή και το έργο του. Στο The Old Woman ένας συγγραφέας επιχειρεί να γράψει για έναν θαυματοποιό, ώσπου έρχεται αντιμέτωπος με το πτώμα μιας γριάς».

Ο συγγραφέας του έργου, Δανιήλ Χαρμς, υπήρξε μία πολύ ιδιαίτερη περίπτωση δημιουργού:

Συνδιαμορφωτής της αβανγκάρντ λογοτεχνίας της Ρωσίας του '30, ο Δανιήλ Χαρμς ανήκε σε μία ομάδα αντισοβιετικών συγγραφέων, γεγονός που έγινε η αιτία να συλληφθεί και να εξοριστεί από τη γενέτειρά του για ένα χρόνο.

Υπέφερε τα μέγιστα κάτω από το σταλινικό καθεστώς, συνελήφθη για δεύτερη φορά και απεβίωσε σε γκουλάγκ, κατά πάσα πιθανότητα από ασιτία, στην ψυχιατρική πτέρυγα της φυλακής Νο.1 του Λένινγκραντ.

Παρά τον μεγάλο όγκο του σπουδαίου έργου, έμεινε γνωστός στη Ρωσία και τον κόσμο ολόκληρο ως συγγραφέας παιδικών βιβλίων, ενώ όσο ζούσε δεν είδε ποτέ δημοσιευμένη την πιο σοβαρή δουλειά του.

Το έργο στο οποίο βασίζεται η παράσταση που θα παρακολουθήσει το ελληνικό κοινό έχει τον τίτλο «The Old Lady» («Η Γριά»). Πρόκειται για το μεγαλύτερο μυθιστόρημά του, έκτασης 10.000 λέξεων, και έχει χαρακτηριστεί ως πολιτική νουβέλα, γραμμένη το 1930.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Robert Wilson – Mikhail Baryshnikov – Willem Dafoe

Δανιήλ Χαρμς, The Old Woman

18-21 Ιουλίου Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Τιμές εισιτηρίων
VIP: 30€
Ζώνη Α: 25€
Ζώνες Β & Γ: 20€

Φοιτητικό: 15€
Άνεργοι – ΑμεΑ: 5€

Έναρξη προπώλησης: 27 Ιουνίου

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία – Σκηνικά – Σχεδιασμός φωτισμού:

Robert Wilson

Ερμηνεύουν:

Mikhail Baryshnikov

Willem Dafoe

Προσαρμογή:

Darryl Pinckney

Κοστούμια:

Jacques Reynaud

Συνεργάτις σκηνογράφος:

Annick Lavalle-Benny

Φωτισμοί:

A.J. Weissbard

Μουσική επιμέλεια:

Hal Willner

Ακολουθούν βίντεο από την προηγούμενη παράσταση του Μπομπ Ουίλσον, με τίτλο «Η ζωή και ο θάνατος της Μαρίνα Αμπράμοβιτς», όπου μπορούν να πάρουν οι μη εξοικειωμένοι με την τέχνη του Ουίλσον μία γεύση από το τι τους περιμένει:

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ