Κυβέρνηση και Τρόικα συμφώνησαν επί της αρχής, αλλά διαφωνούν στις λεπτομέρειες

Δεν τελείωσαν ούτε και σήμερα οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την Τρόικα. Παρά το γεγονός ότι το πρωί της Παρασκευής για τέταρτη συνεχή ημέρα παρακολουθούμε ένα υπερμαραθώνιο συναντήσεων και διαβουλεύσεων με κάθε υπουργείο ξεχωριστά, με τον υπουργό Οικονομικών αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό δεν έχει γίνει ακόμη εφικτό να υπάρξει ολοκληρωμένη συμφωνία των δυο πλευρών. Ωστόσο, μετά αργά το βράδυ, κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών σημείωνε πως «θα κλείσουμε ως το βράδυ του Σαββάτου, μας μένει μόνο το Δημόσιο».

Το κλίμα και το βράδυ της Παρασκευής, όταν λίγο πριν τις 10 ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις της ημέρας ήταν αισιόδοξο. Κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες επαναλάμβαναν ότι εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε σωστό δρόμο και τόνιζαν ότι μένουν ορισμένες κρίσιμες λεπτομέρειες.

Αυτό που συμπλήρωναν είναι ότι έχει σχεδόν τελειώσει η συζήτηση για τα δημοσιονομικά και αυτό που καθυστερεί την ολοκλήρωση της συζήτησης είναι το καυτό ζήτημα της διαθεσιμότητας και της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων.

Η πρόταση της κυβέρνησης να κλείσει ο αριθμός των 12.500 υπαλλήλων κυρίως από το υπουργείο Παιδείας και το υπουργείο Εσωτερικών, μέσω της ουσιαστικής κατάργησης της δημοτικής αστυνομίας έχει μεν γίνει δεκτή επί της αρχής, αλλά συζητούνται τώρα ο χρόνος της διαθεσιμότητας καθώς και ο αριθμός των ατόμων που θα οδηγηθούν στην απόλυση μετά το τέλος της διαδικασίας.

Η συζήτηση θα συνεχιστεί το μεσημέρι του Σαββάτου με στόχο να κλείσει επι τόπου το θέμα προκειμένου τα μέλη της Τρόικα να αρχίσουν τη συγγραφή της έκθεσής τους προς το Eurogroup.

Σε αυτή την έκθεση θα βασιστούν τη Δευτέρα οι υπουργοί Οικονομικών προκειμένου να εγκρίνουν -με πολιτική συμφωνία- την εκταμίευση της δόσης των 8,1 δισ, ευρώ. Είτε εφάπαξ, κάτι που δεν φαίνεται ιδιαίτερα πιθανό είτε σε δόσεις όπως ουσιαστικά έχει προαναγγείλει και ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Ολι Ρεν.

Σε τι έχουν συμφωνήσει

Οπως έχει ήδη δημοσιεύσει το iefimerida.gr έως τώρα έχουν συζητηθεί και συμφωνηθεί τα εξής:

  • Στο πολυνομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή θα ενσωματωθεί ο νέος Κώδικας Φορολογικών Εσόδων
  • Στο Μνημόνιο θα γίνεται αναφορά για την ανάγκη αναδιάρθρωση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων και ΕΛΒΟ, χωρίς όμως περαιτέρω λεπτομέρειες καθώς θα πρέπει πρώτα το υπουργείο Εθνικής Αμυνας να ετοιμάσει το σχέδιο λειτουργίας του νέου σχήματος που θα δημιουργηθεί.
  • Αλλάζει ο στόχος των εσόδων από αποκρατικοποιήσεις για το 2013.
  • Ο νέος στόχος θα είναι τα 1,6 δισ. από 2,6 δισ. ευρώ που είχε συμφωνηθεί
  • Το υπόλοιπο 1 δισ. θα μετακυλιστεί στο 2014
  • Η ΔΕΠΑ προγραμματίζεται για το πρώτο 6μηνο του 2014, όπως και τα ΕΛΠΕ το 2014
  • Υπάρχει πρόοδος στο θέμα του ΟΠΑΠ.
  • Το claw back του υπουργείου Υγείας θα μπει στο Πολυνομοσχέδιο
  • Με τον μηδενισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος θα μπει στο τραπέζι η μείσωση του ΦΠΑ στην εστίαση
  • Η Τρόικα το συζητά αλλά ζητάει ισοδύναμα
  • Δεν συζητείται το 2 τοις χιλίοις στον ΟΑΕΕ και τους ενστόλους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ