Ανοιχτή απειλή κατασχέσεων κινητών και ακινήτων για μη υποβολή ΦΠΑ - iefimerida.gr

Ανοιχτή απειλή κατασχέσεων κινητών και ακινήτων για μη υποβολή ΦΠΑ

Ανοιχτή απειλή κατασχέσεων κινητών και ακινήτν για μη υποβολή ΦΠΑ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

«Κόκκινος» συναγερμός έχει σημάνει στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς για έναν ακόμα μήνα η υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ και η απόδοση του φόρου ήταν προβληματική. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη οι υπηρεσίες έχουν λάβει εντολή να εξαντλήσουν την αυστηρότητα τους απέναντι στους ασυνεπείς, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα της φορολογικής νομοθεσίας, δηλαδή ακόμα και κατασχέσεις.

Με βάση τα νέα στοιχεία για τον Μάιο, το 22% των υπόχρεων ελευθέρων επαγγελματιών και επιχειρήσεων δεν υπέβαλε περιοδική δήλωση, ενώ μικρή ήταν η ανταπόκριση όσων έλαβαν προειδοποιητικό τηλεφώνημα ή ηλεκτρονικό μήνυμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ως αντίμετρο θα υπάρξει κατ' αρχήν ενημέρωση προς τους... αμελείς από τη Γενική Διεύθυνση Φορολογικής Συμμόρφωσης για τις νέες διαδικασίες υποβολής περιοδικών δηλώσεων, που συν τοις άλλοις δεν δίνουν δυνατότητα ρύθμισης σε οφειλές ΦΠΑ και αμέσως μετά θα λαμβάνονται μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης για όσους δεν ανταποκριθούν ήτοι κατασχέσεις κινητών και ακινήτων.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το σχέδιο του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα θα συμπεριληφθεί στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για τη δόση. Στο στόχαστρο φορέων της αγοράς έχουν μπει κυρίως οι διατάξεις που αφορούν στις δαπάνες που εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα, κυρίως οι τόκοι δανείων. Η επίμαχη διάταξη προβλέπει ότι δεν εκπίπτουν τόκοι επιχειρηματικών δανείων εάν υπερβαίνουν τους τόκους που θα προέκυπταν με επιτόκιο ανάλογο των εντόκων γραμματίων του Δημοσίου τρίμηνης διάρκειας. Όπως επισημαίνεται, αυτό σημαίνει ότι θα μπορούν να εκπέσουν δαπάνες για τόκους με επιτόκιο μόλις 4% (τόσο είναι το επιτόκιο για τα τρίμηνα έντοκα γραμμάτια), όταν το επιτόκιο επιχειρηματικών δανείων για κεφάλαια κίνησης είναι περίπου 10%.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ