Τρίζουν τα κόκαλα του αντιμιλιταριστή Κερτ Κομπέιν: Ο πρώην κιθαρίστας του, Τζέισον Έβερμαν, έγινε «εθνοφρουρός» - iefimerida.gr

Τρίζουν τα κόκαλα του αντιμιλιταριστή Κερτ Κομπέιν: Ο πρώην κιθαρίστας του, Τζέισον Έβερμαν, έγινε «εθνοφρουρός»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το να έχεις υπάρξει μέλος ενός από τα πιο επιδραστικά μουσικά σχήματα της ροκ με κραυγαλέες αναρχο-αντιμιλιταριστικές τάσεις, το να έχεις «παίξει» δίπλα σε έναν ακραίο σαρκαστή της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, όπως ήταν ο μακαρίτης Κερτ Κομπέιν, το να έχεις συνδιαμορφώσει ένα άντεργκράουντ ρεύμα - το grunge - που δεν αναγνωρίζει μήτε Θεό μήτε διάβολο, και να καταλήγεις να καταταγείς στις ειδικές δυνάμεις καταδρομέων των ΗΠΑ, αποφασίζοντας να πολεμήσεις τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, αυτό δεν ονομάζεται «αντίφαση», αλλά καθαρή συνειδησιακή σύγχυση...

Ο λόγος για τον πρώην κιθαρίστα των Nirvana και Soundgarden, Τζέισον Έβερμαν, ο οποίος θα έχει σίγουρα κάνει τα κόκαλα του Κερτ Κομπέιν να τρίζουν με τις επιλογές του από τότε που έβαλε τέλος στη μουσική καριέρα του.

Ο πρώην κιθαρίστας των θρυλικών Nirvana, ο οποίος έπειτα από το τέλος της μουσικής του καριέρας κατατάχθηκε στις Ειδικές Δυνάμεις του Στρατού των ΗΠΑ και κατέληξε να πολεμά τους Ταλιμπάν στα βουνά του Αφγανιστάν, είχε να δώσει σημεία ζωής για διάστημα μεγαλύτερο των 15 χρόνων. Τον εντόπισε όμως ένας φίλος του, επίσης μουσικός, ο Κλέι Τάρβερ, και αφού συνομίλησε μαζί του έγραψε την απίστευτη ιστορία της ζωής του για το περιοδικό των «Νιου Γιορκ Τάιμς».

Η ζωή του Τζέισον Εβερμαν θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελεί το θέμα ενός μυθιστορήματος ή μιας κινηματογραφικής ταινίας. Στο τέλος της δεκαετίας του '80 ήταν ο δεύτερος κιθαρίστας σε δύο συγκροτήματα τα οποία έχουν πουλήσει μαζί περισσότερους από 100 εκατομμύρια δίσκους - αρχικά στους Nirvana και μετά στους Soundgarden. Ωστόσο η συνεργασία του με δύο από τα πιο σημαντικά συγκροτήματα της εναλλακτικής ροκ σκηνής διακόπηκε απότομα εξαιτίας της συμπεριφοράς του.

Σε ηλικία 26 ετών ο Εβερμαν είχε ήδη ολοκληρώσει την καριέρα του ως μουσικός και ήταν έτοιμος να ξεκινήσει τη νέα του ζωή. Την αγάπη του για τα όπλα ο Εβερμαν την είχε εκφράσει ήδη από την εφηβική του ηλικία. Οντας ακόμα στο Δημοτικό κατάφερε να τιμωρηθεί με αποβολή διάρκειας δύο εβδομάδων επειδή ανατίναξε τις τουαλέτες του σχολείου του χρησιμοποιώντας κροτίδες.

Επειτα από αυτό το επεισόδιο οι γονείς του τον έστειλαν σε έναν ψυχαναλυτή. Μην μπορώντας με κανέναν τρόπο να πείσει τον ατίθασο νεαρό να εκφράσει τις ανησυχίες του και τα ζητήματα που τον απασχολούσαν, ο γιατρός αποφάσισε να δοκιμάσει με την κιθάρα. «Ηταν τα πιο ακριβά μαθήματα στην ιστορία της μουσικής», ανέφερε αστειευόμενος ο Εβερμαν στον Κλέι Τάρβερ. Μαθήματα τα οποία όμως δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα πάνω στην εκρηκτική συμπεριφορά του, η οποία υπήρξε η αιτία για την αποχώρησή του από τον κόσμο της μουσικής.

Μάλιστα, οι ελάχιστα συμβατικοί Nirvana - ο ηγέτης του συγκροτήματος Κερτ Κομπέιν αυτοκτόνησε σε ηλικία 27 ετών - έφτασαν στο σημείο να ακυρώσουν μια ολόκληρη περιοδεία για να τον αναγκάσουν να τους εγκαταλείψει. Ακολούθησε μια δεύτερη αποχώρηση, από τους Soundgarden αυτή την φορά, έπειτα από την οποία ο Εβερμαν κατέφυγε σε μια μικρή κοινότητα του Σαν Φρανσίσκο. Ως τη στιγμή που αποφάσισε να καταταγεί στον Στρατό. Οι λοχίες εκπαιδευτές - «δύο στους τρεις πάσχουν από σαδισμό», ανέφερε ο ίδιος - έκαναν τα πάντα για να τον λυγίσουν, αλλά εκείνος αντιστάθηκε.

Οι εξοντωτικές δοκιμασίες στις οποίες τον υπέβαλλαν - «τρέξε 8 χιλιόμετρα σε λιγότερο από 40 λεπτά, ολοκλήρωσε τη δοκιμασία του "μαχόμενου κολυμβητή", προσπάθησε να αντέξεις όλα τα βασανιστήρια στα οποία ο λοχίας θα αποφασίσει να σε υποβάλει» - δεν κατάφεραν να τον αποθαρρύνουν. Και κάθε φορά που κάποιος από τους σαδιστές/ εκπαιδευτές τον αναγνώριζε η πίεση που του ασκούσαν γινόταν ανυπόφορη. Αλλά ο Εβερμαν δεν πτοήθηκε και ολοκλήρωσε με επιτυχία την εκπαίδευσή του. Η πρώτη αποστολή στην οποία συμμετείχε ήταν στη Λατινική Αμερική κατά των μεγαλεμπόρων ναρκωτικών.

Επειτα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης ο Εβερμαν βρέθηκε στα βουνά του Αφγανιστάν, όπου παρέμεινε για αρκετά χρόνια, είτε πολεμώντας τους Ταλιμπάν είτε καταστρέφοντας τις καλλιέργειες οπίου, ενώ για κάποιο διάστημα υπηρέτησε και στο Ιράκ.

Πηγές: New York Times, Τα Νέα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ