«Γιαπί» αρχαιολογικός χώρος στην Αίγινα - Μπουλντόζες ισοπέδωσαν δέντρα για να μπουν ομπρέλες [εικόνες] - iefimerida.gr

«Γιαπί» αρχαιολογικός χώρος στην Αίγινα - Μπουλντόζες ισοπέδωσαν δέντρα για να μπουν ομπρέλες [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια «όαση» φυσικής ομορφιάς και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος ισοπεδώθηκε από μπουλντόζες προκειμένου να τοποθετηθούν ομπρέλες και ξαπλώστρες σε παραλία. Πρόκειται για τον αρχαιολογικό χώρο Κολώνα, ο οποίος βρίσκεται στη βορειοδυτική Αίγινα και πλέον έχει μεταμορφωθεί σε «γιαπί».

Τον Μάιο του 2013, ο Δήμος της Αίγινας αποφάσισε να δημοπρατήσει το δικαίωμα εκμετάλλευσης της παρθένας μέχρι τότε παραλίας, με αρχική τιμή εκμετάλλευσης τα 2.000 ευρώ. Τελικά σύμφωνα με το Εθνος την παραλία ενοικίασε ένας ιδιώτης έναντι 2.000 ευρώ. «Με τη δικαιολογία ότι οι παραλίες θα πρέπει να καθαριστούν, στον χώρο μπήκε μπουλντόζα, διανοίχτηκε δρόμος, ώστε να εισέρχονται αυτοκίνητα και να τοποθετηθούν ξαπλώστρες, ομπρέλες, καντίνες όπως και σε άλλες παραλίες του νησιού που μετατράπηκαν σε τουριστικές πλαζ», λέει ο Γρηγόρης Μαλτέζος, ο οποίος δραστηριοποιείται στη Ζάκυνθο μέσω της Ενωσης Ενεργών Πολιτών και των Οικολόγων Πράσινων. «Επίσης, στην περιοχή υπήρχαν σειρές από πεύκα τα οποία κατά τη διάρκεια του χειμώνα άγνωστοι έκοψαν στα 10 εκατοστά. Πλέον ακόμη και αυτά ξεριζώθηκαν τελείως». Αξίζει να σημειωθεί ότι με το θέμα έχει ασχοληθεί και το Δασαρχείο Πειραιά, το οποίο κατέθεσε μηνύσεις συνδέοντας την κοπή των δέντρων με την επιχειρηματική εκμετάλλευση της παραλίας.

Οι καταγγελίες έγιναν, όταν οι φύλακες του Αρχαιολογικού Μουσείου Αίγινας το οποίο βρίσκεται στο χώρο της Κολώνας διαπίστωσαν τις αλλοιώσεις που είχε υποστεί η περιοχή στην οποία έχει θεσπιστεί ακτίνα προστασίας 500 μέτρων εξαιτίας της σπουδαιότητας των αρχαιολογικών ευρημάτων που φιλοξενεί, αλλά και της διευρυμένης βιοποικιλότητας που υπάρχει, καθώς παλαιότερα έχουν εμφανιστεί χελώνες καρέτα- καρέτα.

Οι εργασίες «πάγωσαν» μετά έντονες αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής και την παρέμβαση των αρχαιολογικών φορέων, ωστόσο πολλοί χρεώνουν στη Δημοτική Αρχή αδιαφορία για το θέμα.

«Γιαπί» αρχαιολογικός χώρος στην Αίγινα - Μπουλντόζες ισοπέδωσαν δέντρα για να μπουν ομπρέλες [εικόνες] | iefimerida.gr 0
«Γιαπί» αρχαιολογικός χώρος στην Αίγινα - Μπουλντόζες ισοπέδωσαν δέντρα για να μπουν ομπρέλες [εικόνες] | iefimerida.gr 1
«Γιαπί» αρχαιολογικός χώρος στην Αίγινα - Μπουλντόζες ισοπέδωσαν δέντρα για να μπουν ομπρέλες [εικόνες] | iefimerida.gr 2

φωτογραφίες: Eθνος

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ