Η επόμενη ημέρα στην Αίγυπτο: Νέος πρόεδρος, ίδια διαμάχη - Η Μουσουλμανική Αδελφότητα καλεί το λαό στους δρόμους - iefimerida.gr

Η επόμενη ημέρα στην Αίγυπτο: Νέος πρόεδρος, ίδια διαμάχη - Η Μουσουλμανική Αδελφότητα καλεί το λαό στους δρόμους

Η επόμενη ημέρα στην Αίγυπτο: Νέος πρόεδρος
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η επόμενη ημέρα στην Αίγυπτο αποκάλυψε την πλήρη έκταση της στρατιωτικής ανατροπής του Μοχάμεντ Μόρσι. Την ώρα που ο Αντλί Μανσούρ ορκιζόταν ως ο προσωρινός πρόεδρος της χώρας, σε πόλη κοντά στα σύνορα με τη Λιβύη συνελήφθη ο ανώτατος ηγέτης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, Μοχάμεντ Μπάντι, ενώ εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης για άλλα 300 μέλη της ομάδας. Το κλίμα όμως παραμένει τεταμένο. Στις δηλώσεις του ο Μανσούρ κάλεσε σε συνεργασία την Μουσουλμανική Αδελφότητα, αλλά εκείνη απαντά καλώντας τον κόσμο στους δρόμους πάλι.

Στην πρώτη του τοποθέτηση ως ο νέος- προσωρινός- ηγέτης της Αιγύπτου, ο Μανσούρ εξήρε τις διαδηλώσεις που προηγήθηκαν της ανατροπής του Μόρσι και είπε πως «διόρθωσαν την πορεία της ένδοξης επανάστασης», η οποία είχε ανατρέψει τον Χόσνι Μουμπάρακ το Φεβρουάριο το 2011. «Ανυπομονώ για τις βουλευτικές και προεδρικές που θα γίνουν με την γνήσια και αυθεντική βούληση του λαού», πρόσθεσε ο Μανσούρ.

«Δεν ήρθα στην εξουσία μέσα από εκλογές, αλλά από την εμπιστοσύνη των επαναστατών στην πλατεία», είπε και πρόσθεσε πως ο λαός της Αιγύπτου πρέπει να γίνει ένα. «Αρκετά με το διχασμό», είπε και πρόσθεσε ότι και η Μουσουλμανική αδελφότητα θα είναι μέρος της αλλαγής, καθώς είναι μέρος της αιγυπτιακής κοινωνίας.

Στο μεταξύ, ο Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι, πρώην επικεφαλής του ΟΗΕ στον τομέα των πυρηνικών, είναι φαβορί για να ηγηθεί της μεταβατικής κυβέρνησης από τη θέση του πρωθυπουργού. Ο 71χρονος νομπελίστας φαίνεται ως αποδεκτή λύση και από τις δυτικές κυβερνήσεις που παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις.

Παρά την πρόσκληση για συνεργασία, τα στελέχη της αδελφότητας είναι υπό διωγμό. Αιτία για τις συλλήψεις το γεγονός ότι υποκίνησαν τη βία κατά των διαδηλωτών έξω από τα γραφεία της αδελφότητας το Κάιρο το βράδυ του Σαββάτου, όπου έχασαν τη ζωή τους οχτώ άτομα.

«Μέσα σε ένα βράδυ γυρίσαμε πίσω 60 χρόνια», είπε ο Αμρ Νταράγκ, ηγετικό στέλεχος της αδελφότητας και πρώην υπουργός. «Οι ηγέτες μας συλλαμβάνονται μέσα στη νύχτα. Γίνονται έφοδοι στα σπίτια τους. Τρομοκρατούνται τα παιδιά τους. Και όλα αυτά είναι η αρχή. Χθες ήμασταν μέλη μίας κυβέρνησης που έκανε αυτό που πιστεύαμε ότι είναι καλύτερο για την Αίγυπτο. Ακόμη κι αν δεν συμφωνεί μαζί μας κάποιος, αυτό παρατράβηξε».

Οι επόμενες ημέρες αναμένεται να αποδεχθούν κρίσιμες για την Αίγυπτο, καθώς ο στρατός προσπαθεί να εδραιωθεί στην μεταβατική περίοδο. Βασικό ρόλο στη μεταβατική περίοδο αναμένεται να παίξουν και οι θρησκευτικοί ηγέτες των Μουσουλμάνων και των Χριστιανών. Ο στρατός έχει δηλώσει την απροθυμία να κυβερνήσει, αλλά ως τώρα είναι άγνωστο το πόσο θα έχει τον έλεγχο.

Ο κόσμος παραμένει στους δρόμους, είτε για να πανηγυρίζει είτε για να διαμαρτυρηθεί ανάλογα με την πλευρά στην οποία βρίσκεται. Και το γεγονός αυτό εντείνει την ανησυχία για νέες συγκρούσεις. Η Μουσουλμανική Αδελφότητα άλλωστε κάλεσε τους οπαδούς του Μόρσι σε κινητοποίηση με τίτλο «Παρασκευή της απόρριψης», ενάντια στο στρατιωτικό πραξικόπημα. Ζήτησαν όμως από τον λαό να βγει στους δρόμους και να κινητοποιηθεί ειρηνικά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ