Ο Ελ Μπαραντέι πιθανότερος για την θέση του πρωθυπουργού στη μεταβατική κυβέρνηση της Αιγύπτου

Μετά την ανατροπή του Ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από το στρατό, ο πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Eλ Μπαραντέι θεωρείται ο επικρατέστερος υποψήφιος για να ηγηθεί της μεταβατικής κυβέρνησης της Αιγύπτου.

Σύμφωνα με στρατιωτικές, πολιτικές και διπλωματικές πηγές ο Ελ Μπαραντέι έλαβε εντολή από τη συμμαχία φιλελεύθερων και αριστερών κομμάτων Μέτωπο Εθνικής Σωτηρίας και οργανώσεις οι οποίες ηγήθηκαν των διαδηλώσεων εναντίον του Μόρσι να διαπραγματευτεί με τις ένοπλες δυνάμεις. Πέραν αυτού, ο 71 ετών υποψήφιος πρωθυπουργός, ήταν παρών όταν ο στρατηγός Αμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας, ανακοίνωσε την αποπομπή του προέδρου χθες.

«Ο Ελ Μπαραντέι είναι η πρώτη μας επιλογή. Είναι μια διεθνής φυσιογνωμία, δημοφιλής μεταξύ των νέων ανθρώπων και πιστεύει σε μια δημοκρατία που θα περιλαμβάνει όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Είναι επίσης δημοφιλής μεταξύ ορισμένων ισλαμιστικών οργανώσεων» είπε μια πηγή προσκείμενη στην ηγεσία των ένοπλων δυνάμεων, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί λόγω της λεπτής φύσης της κατάστασης.

Σύμφωνα με πολιτικές πηγές ο Ελ Μπαραντέι, ο οποίος είχε βραβευτεί με Νόμπελ Ειρήνης για το έργο του στην IAEA, είναι επίσης μια αποδεκτή προσωπικότητα για τις δυτικές κυβερνήσεις, που έχουν αποφύγει ως τώρα να χαρακτηρίσουν ρητά την απομάκρυνση της κυβέρνησης του Μοχάμεντ Μόρσι και της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στρατιωτικό πραξικόπημα.

Πηγές ανέφεραν επίσης ότι άλλα πρόσωπα που ενδέχεται να αναλάβουν την ηγεσία της μεταβατικής κυβέρνησης είναι ο βετεράνος πολιτικός και πρώην πρωθυπουργός Γκαμάλ αλ Γκανζούρι, που είχε ηγηθεί της μεταβατικής κυβέρνησης και το 2011-2012 μετά την εξέγερση που είχε ανατρέψει τον Χόσνι Μουμπάρακ, και ο Φαρούκ Ελ Οκνταχ, πρώην διοικητής της αιγυπτιακής κεντρικής τράπεζας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ