Ντανιέλ Ντελπές, η μαγείρισσα του Φρανσουά Μιτεράν εξηγεί γιατί άρεσε στο Γάλλο πρόεδρο το μοσχαράκι με μουστάρδα και η κουζίνα της γιαγιάς του

Η Ντανιέλ Ντελπές είναι η μόνη γυναίκα που μπήκε στην κουζίνα του Μεγάρου των Ηλυσίων και υπήρξε μαγείρισσα του γάλλου προέδρου Φρανσουά Μιτεράν από το 1988 ως το 1990. Σε ένα απόλυτα ανδροκρατούμενο περιβάλλον η Ντελπές βρέθηκε υπό τις εντολές του Ζοέλ Νορμάν ο οποίος δεν είδε ποτέ με καλό μάτι το καπρίτσιο του Μιτεράν να του βάλει μια γυναίκα στα πόδια του.

«Ο πρόεδρος Μιτεράν δεν θα έφερνε ποτέ μια γυναίκα από την επαρχία όπως εγώ αν η κουστωδία των μαγείρων που είχε στο προεδρικό μέγαρο του έφτιαχναν καλά πιάτα» δηλώνει σήμερα η 70χρονη Ντελπές. Γιατί αν εξαιρέσεις το ύφος του Βουρβόνου μονάρχη ο Φρανσουά Μιτεράν δεν ήθελε να γεύεται «πολύπλοκα» πιάτα. «Αν μου κάνετε την κουζίνα που μου έφτιαχνε η γιαγιά μου θα είμαι ικανοποιημένος» είχε πει στην Ντελπές όταν την προσέλαβε.

Ολα τα μυστικά της παραμονής της στο γαλλικό προεδρικό μέγαρο τα έβαλε η Ντελπές σε ένα βιβλίο «Ημερολόγια κουζίνας. Από το Περιγκόρ στο Μέγαρο των Ηλυσίων».

Πώς έμαθε να μαγειρεύει; Από μητέρα σε κόρη, από την προφορική παράδοση και αυτό ακριβώς άρεσε στον Φρανσουά Μιτεράν που λάτρευε το μοσχαράκι με μουστάρδα, τις φουρνιστές τρούφες και το λάχανο γεμιστό με σολωμό και μπέικον.

Εκανε και λάθη, όπως στο πιάτο σκαλοπίνια βραστά και λαγό με λαχανικά τα οποία δεν άρεσαν στον πρόεδρο Μιτεράν. «Συνήθως είχα πέντε λεπτά για να αποφασίσω το μενού» λέει.

Το 1974 στη φάρμα της στο Περιγκόρ, την La Borderie, η Ντελπές έκανε σεμινάρια για το φουά γκρά τα οποία ξετρέλαναν τους Αμερικανούς. Βρήκε την ευκαιρία να πάει στις ΗΠΑ και στη Βοστώνη κερδίζει βραβείο μεγειρικής.

Οταν παρέδωσε τη ποδιά της στον Μιτεράν η Ντελπές σε ηλικία 59 ετών φεύγει για την Ανταρκτική όπου διατηρούσε καντίνα. Σήμερα η άλλοτε δοξασμένη μαγείρισσα των Ηλυσίων ετοιμάζεται να ανοίξει μια σχολή μαγειρικής στην Ινδία «για τις νεαρές κοπέλες που δεν έχουν τίποτα».

«Σε 10 χρόνια από σήμερα θα έχω χρόνια να καθίσω λίγο στην πολυθρόνα μου και να πλέξω» λέει και το όμορφο πρόσωπό της φωτίζεται.

Η ζωή της έγινε ταινία η οποία προβάλλεται ήδη στις ΗΠΑ και στη Γαλλία. Πηγή La presse.ca

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ