Βουλιάζει το Μαϊάμι: Η κλιματική αλλαγή θα το μετατρέψει σε Ατλαντίδα - iefimerida.gr

Βουλιάζει το Μαϊάμι: Η κλιματική αλλαγή θα το μετατρέψει σε Ατλαντίδα

Βουλιάζει το Μαϊάμι: Η κλιματική αλλαγή θα μετατρέψει την παραθαλάσσια πόλη σε Α
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ιδιαίτερα ανησυχητικές διαστάσεις έχει πάρει η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη και η κλιματική αλλαγή τα τελευταία χρόνια, ενώ οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις παραθαλάσσιες πόλεις όπως το Μαϊάμι, που υποστηρίζουν οτι διατρέχει σοβαρό κίνδυνο.

Αρθρο στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού Rolling Stone αναφέρεται εκτενώς στο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι το Μαϊάμι κινδυνεύει να γίνει... Ατλαντίδα.

Οπως γράφει ο Τζεφ Γκούντελ, συντάκτης στο Rolling Stone «Η αναπόφευκτη αλήθεια είναι ότι η στάθμη της θάλασσας αυξάνεται και το Μαϊάμι ετοιμάζεται να γίνει μία νέα Ατλαντίδα. Μπορεί να χρειάζεται άλλον έναν αιώνα, πριν η πόλη γίνει εντελώς υποβρύχια, αλλά η ζωή στην πόλη των 5,5 εκατομμυρίων ανθρώπων θα αρχίσει να διαλύεται πολύ πιο γρήγορα, πιο πιθανό μέσα σε λίγες δεκαετίες. Η άνοδος των υδάτων θα καταστρέψει το Μαϊάμι αργά, αρχικά καταστρέφοντας το οδικό δίκτυο, «τρώγοντας» τα θεμέλια των κτιρίων και μειώνοντας το πόσιμο νερό.»

Ο πρόεδρος του τμήματος Γεωλογικών επιστημών του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι, Χαρολντ Γουανλες, εξηγεί ότι «η πόλη όπως την ξέρουμε σήμερα, είναι καταδικασμένη»,

Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας δεν είναι μια υποθετική καταστροφή. Είναι μια φυσική πραγματικότητα της ζωής σε έναν πλανήτη, του οποίου τις αλλαγές ακόμη και ένα παιδί μπορεί να καταλάβει: η θερμότητα λιώνει τον πάγο. Από τη δεκαετία του 1920, η παγκόσμια μέση στάθμη της θάλασσας έχει αυξηθεί περίπου εννέα εκατοστά, κυρίως από τη θερμική διαστολή του νερού των ωκεανών. Όμως, χάρη στην 220χρονη υπερκατανάλωση ορυκτών καυσίμων, τα μεγάλα στρώματα πάγου στη Γροιλανδία και την Ανταρκτική αρχίζουν να λιώνουν πολύ πιο γρήγορα τώρα, με αποτέλεσμα ο ρυθμός αύξησης της στάθμης της θάλασσας να αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο.

Η τελευταία έρευνα, συμπεριλαμβανομένης μιας αξιολόγησης από την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας, δείχνει ότι το επίπεδο της θάλασσας θα μπορούσε να αυξηθεί πάνω από 2 μέτρα μέχρι το τέλος του αιώνα.

ο Τομ Γκουσταφσον πρώην πρόεδρος της Βουλής της Φλόριντα και συνήγορος της πολιτικής για την αποτροπή της αλλαγής του κλίματος υποστηρίζει ότι «ακόμα κι αν μειώσουμε στο ελάχιστο τη ρύπανση διοξειδίου του άνθρακα σε μια νύχτα, δεν θα μας σώσει. Το Μαϊάμι είναι καταδικασμένο»

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η μόνη περίπτωση να σωθεί ο παραθαλάσσιος αμερικάνικος παράδεισος είναι ένας συνδυασμός επιθετικού μετριασμού της μόλυνσης του περιβάλλοντος σε συνδυασμό με τεράστιες δαπάνες για την ανάπτυξη εντελώς νέων λύσεων προσαρμογής της πόλης στις κλιματικές αλλαγές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ