Επίθεση πολιτισμού από την Ελλάδα στο εξωτερικό με αρχαιολογικές εκθέσεις σε Νέα Υόρκη και Ισπανία

Το στοίχημα της εξωστρέφειας και της εδραίωσης της ταυτότητας της Ελλάδας στο εξωτερικό σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για τη χώρα μπορεί να κερδηθεί μέσα από τον αρχαιολογικό της πλούτο και τις ευκαιρίες που προσφέρουν δυο σημαντικές εκθέσεις που θα γίνουν το 2014 σε ΗΠΑ και Ισπανία.

Συγκεκριμένα, η έκθεση με τίτλο «Από την Ασσυρία στην Ιβηρία: Διασχίζοντας ηπείρους στην αυγή της Κλασικής Εποχής» θα φιλοξενηθεί στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης για μεγάλο και καθοριστικό για την επισκεψιμότητα χρονικό διάστημα (15 Σεπτεμβρίου 2014 - 25 Ιανουαρίου 2015) ,ενώ η έκθεση «Μεσόγειος: Ενας κοινός τόπος (10ος - 4ος αιώνας π. Χ.)» θα πάρει αρχικά στο CaixaForum της Βαρκελώνης (27 Φεβρουαρίου -24 Ιουνίου 2014) και στη συνέχεια στο CaixaForum της Μαδρίτης (24 Ιουλίου 2014 - 6 Ιανουαρίου 2015).

Μέσω των εκθέσεων, θα παρουσιαστούν συγκεκριμένα 69 αρχαιολογικά ευρήματα στην Νέα Υόρκη και 35 στην Ισπανία. Αξίζει αν σημειωθεί πως είχαν ζητηθεί περισσότερα αντικείμενα, όμως το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο δεν ενέκρινε τον δανεισμό τους, λόγω της μοναδικότητάς τους ή της εύθραυστης κατάστασής τους.

Πάντως κατά τη συνεδρίαση του ΚΑΣ εκφράστηκαν και επιφυλάξεις: «Προβάλλεται ο αρχαίος πολιτισμός μέσα από αυτές τις εκθέσεις ή είμαστε οι φτωχοί συμπέθεροι;» αναρωτήθηκε η γενική διευθύντρια Αναστήλωσης κυρία Ευγενία Γατοπούλου. «Σε αυτή τη συγκυρία η Ελλάδα θα έπρεπε να ξαναδείξει το πρόσωπό της με τρόπο μοναδικό», παρατήρησε ο διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης καθηγητής κ. Νίκος Σταμπολίδης.

Η σημασία των εκθέσεων
Η έκθεση στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης κλείνει την τριλογία που εκκίνησε το 2003 με θέμα την τέχνη στις πρώτες πόλεις της ανθρωπότητας κατά την 3η π. Χ. χιλιετία, συνεχίσθηκε το 2008 για την τέχνη, την διπλωματία και το εμπόριο της 2ης π. Χ. χιλιετίας ενώ τώρα παρουσιάζεται η αρχή και η εξέλιξη της καλλιτεχνικής παράδοσης στον δυτικό κόσμο, η οποία έχει ρίζες στην αλληλεπίδραση μεταξύ της Εγγύς Ανατολής και των παράκτιων περιοχών της Μεσογείου στην αρχαιότητα. Οι ενότητες που αναφέρονται στον ελληνικό πολιτισμό είναι τα «Ελληνικά ιερά», η «Κρήτη» και η «Κύπρος» ενώ στις υπόλοιπες περιμαβάνονται : «Η μετάβαση από την Εποχή του Χαλκού και η αυγή της Κλασικής Εποχής», «Ασσυρία», «Ουραρτού και Βορειοδυτικό Ιράν», «Συρο - Χετταίοι», «Εγγύς Ανατολή», «Φρυγία και Λυδία», «Ετρουσκικοί τάφοι», «Σαρδηνία», «Ιβηρία», «Βαβυλώνα» και «Ο Κύλινδρος του Κύρου».
Το Βρετανικό Μουσείο, το Λούβρο και πολλά ακόμη μουσεία από 16 χώρες της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής, του Καυκάσου, της Βόρειας Αφρικής και των ΗΠΑ συμμετέχουν με 400 περίπου έργα τέχνης ενώ από την Ελλάδα αναφέρονται το Εθνικό Αρχαιολογικό και τα αρχαιολογικά μουσεία Ηρακλείου, Σπάρτης, Ολυμπίας, Δελφών, Ερέτριας, Θήρας και Σάμου.

Η έκθεση «Μεσόγειος: Ενας κοινός τόπος (10ος - 4ος αιώνας π. Χ.)» που θα ταξιδέψει στην Ισπανία, έχει θέμα της την κοινή πολιτιστική κληρονομιά της Μεσογείου με σημείο αναφοράς ασφαλώς τον ελληνικό πολιτισμό. «Ο μύθος της Ευρώπης», «Η ουράνια σφαίρα: Η αμφισβήτηση του ουράνιου κόσμου και η σχέση του με το γήινο κόσμο (7ος-4ος αιώνας π. Χ.)», «Η γήινη σφαίρα: Ο κοινός χώρος της πόλης (6ος - 1ος αιώνας π. Χ.)» και «Ο άνθρωπος: Το πνεύμα και η έκφραση της λογικής - Οταν οι θεοί γίνονται άνθρωποι (4ος π. Χ. - 4ος μ. Χ.)» είναι οι επιμέρους ενότητές της. Στο σύνολο θα εκτεθούν περί τα 250 έργα από μεγάλα ευρωπαϊκά μουσεία (Λούβρο, Βρετανικό, Βατικανό κ. α.) και φυσικά από ελληνικά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ