Τέλος στις υποκλοπές - Νέα τεχνολογία θωρακίζει τις πληροφορίες στο διαδίκτυο - iefimerida.gr

Τέλος στις υποκλοπές - Νέα τεχνολογία θωρακίζει τις πληροφορίες στο διαδίκτυο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ενα πειραματικό πρόγραμμα που παρουσιάστηκε στην ετήσια Θερινή Έκθεση των Επιστημών της Βασιλικής Εταιρείας της Βρετανίας υπόσχεται ότι στο μέλλον δεν θα επιτρέπει στους επίδοξους χάκερς να υποκλέπτουν πληροφορίες μέσω διαδικτύου.

Πρόκειται για νέα τεχνολογία που εκπονήθηκε από κοινού από την εταιρεία Toshiba και το Εργαστήριο Ερευνών του βρετανικού πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ και χρησιμοποιεί τους βασικούς κανόνες της κβαντικής φυσικής προκειμένου να εντοπίσει πιθανές παραβιάσεις ασφαλείας και κατόπιν να προειδοποιήσει τους χρήστες της.

Πως λειτουργεί το σύστημα

Το νέο αυτό κωδικοποιημένο σύστημα χρησιμοποιεί φωτόνια, τα οποία στέλνονται μαζί με τις πληροφορίες ή τα δεδομένα, μέσα στο καλώδιο οπτικών ινών. Αυτά τα μόρια βρίσκονται, σύμφωνα με τους κανόνες της κβαντοφυσικής, σε κατάσταση υπέρθεσης (superposition state), άρα υπόκεινται στον βασικό κανόνα πως «μια μέτρηση διαταράσσει το σύστημα».

Κατά συνέπεια, μια οποιαδήποτε έξωθεν απόπειρα να παρεισφρήσει κάποιος μέσα στα καλώδια οπτικών ινών θα διαταράξει τα μόρια και θα εκληφθεί ως «διατάραξη του συστήματος», προκαλώντας το αυτόματο κλείσιμο του συστήματος, χωρίς ο επίδοξος εισβολέας να καταφέρει να πάρει τις πληροφορίες που θέλει.

«Με το νέο αυτό σύστημα είναι αδύνατο να διαταραχθούν τα μόρια χωρίς να αλλάξει ο κώδικας, κάτι που αυτομάτως ενεργοποιεί το συναγερμό και εγγυάται την ασφάλεια των πληροφοριών μας», τονίζει ο δρ. Αντριου Σιλντς, διευθύνων σύμβουλος της Toshiba Research Europe προσθέτοντας πως «πλέον, με την τεχνική αυτή, οι χρήστες θα είναι σε θέση να στείλουν μηνύματα συνομιλιών (chat) ο ένας στον άλλον και να πραγματοποιούν βίντεο συνεδρίες χωρίς να ανησυχούν για τυχόν υποκλοπή των ανταλλασσόμενων δεδομένων».

Η τεχνολογία αυτή, που βρίσκεται ακόμη σε ερευνητικό στάδιο, αναμένεται να εφαρμοστεί σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές στα επόμενα τρία χρόνια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ