Κλείνουν οι πόρτες για τον Σνόουντεν – Η μία μετά την άλλη οι χώρες αρνούνται να του δώσουν άσυλο - iefimerida.gr

Κλείνουν οι πόρτες για τον Σνόουντεν – Η μία μετά την άλλη οι χώρες αρνούνται να του δώσουν άσυλο

Κλείνουν οι πόρτες για τον Σνόουντεν – Η μία μετά την άλλη οι χώρες αρνούνται να
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ψαλιδίζονται τις τελευταίες ώρες οι ελπίδες του Εντουαρντ Σνόουντεν να βγει από το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται. Ο πρώην σύμβουλος της NSA έκανε αίτηση ασύλου σε 21 χώρες, αλλά οι πολλές επιλογές δεν σημαίνουν αυτόματα πως θα βρεθεί και η λύση, καθώς ήδη βλέπει τις «πόρτες» να κλείνουν. Η μία μετά την άλλη οι χώρες απαντούν αρνητικά ή απαιτούν να βρεθεί σε έδαφός τους, κάτι που είναι αδύνατο για τον 30χρονο φυγά.

Ο άνθρωπος που αποκάλυψε το σκάνδαλο παρακολουθήσεων των ΗΠΑ έχει ακούσει ήδη ένα «ξερό» όχι από τη Γερμανία, τη Βραζιλία, την Ινδία, τη Νορβηγία και την Πολωνία. Οι Ινδοί είπαν πως δεν βρίσκουν λόγο να αποδεχθούν το αίτημά του, οι Βραζιλιάνοι έριξαν αλάτι στις πληγές του ανακοινώνοντας πως δεν θεωρούν ότι ο Σνόουντεν αξίζει να του απαντήσουν. Οσο για τους Γερμανούς, το απέρριψαν με συνοπτικές διαδικασίες και αποφάνθηκαν πως δεν συντρέχει λόγος αποδοχής.

Προφανώς στη στάση τους παίζουν ρόλο και οι προειδοποιήσεις που είχαν στείλει οι ΗΠΑ προς κάθε χώρα που θα έδινε καταφύγιο στον άνθρωπο που διαρρέει τα απόρρητα έγγραφά τους. Πέρα από τις αρνητικές απαντήσεις, αρκετές χώρες διεμήνυσαν στον Σνόουντεν πως θα πρέπει να βρεθεί σε έδαφός τους- είτε στην ίδια τη χώρα είτε σε κάποια πρεσβεία τους- προκειμένου να καταθέσει επίσημα το αίτημα.

Κάτι που ουσιαστικά ισοδυναμεί με απόρριψη, αφού χωρίς διαβατήριο και ταξιδιωτικά έγγραφα ο φυγάς δεν μπορεί να βγει από τη ζώνη transit του αεροδρομίου Σερεμέτιεβο στη Μόσχα. Η Αυστρία, η Φινλανδία, η Ιρλανδία, η Ολλανδία, η Ισπανία και η Ελβετία είναι ανάμεσα στις χώρες που έθεσαν αυτό τον όρο. Οπως εξήγησε εκπρόσωπος της πρεσβείας της τελευταίας χώρας στη Μόσχα, εξαίρεση γίνεται σε αυτό τον όρο μόνο αν θεωρείται ότι κάποιος διατρέχει κίνδυνο, κάτι που δεν ισχύει με τον Σνόουντεν κατά την άποψή τους.

Αν και η λίστα έχει μικρύνει, ο 30χρονος περιμένει ακόμη τις απαντήσεις από αρκετές χώρες, όπως η Βολιβία, η Κίνα, η Κούβα, η Ιταλία και η Νικαράγουα. Κατά πολλούς όμως η βασική του ελπίδα είναι η Βενεζουέλα, καθώς ο πρόεδρός της Νίκολας Μαδούρο φτάνοντας στη Μόσχα εξήρε τη δράση του Σνόουντεν. «Πιστεύουμε ότι αυτός ο νεαρός έχει κάνει κάτι πολύ σημαντικό για την ανθρωπότητα. Είπε μεγάλες αλήθειες που αποδομούν ένα κόσμο ο οποίος ελέγχεται από μία ιμπεριαλιστική ελίτ της Αμερικής», είπε ο Μαδούρο. Οταν ρωτήθηκε όμως αν θα πάρει μαζί του τον Σνόουντεν επιστρέφοντας στη Βενεζουέλα, απάντησε «Αυτό που θα πάρουμε μαζί μας είναι οι συμφωνίες που θα υπογράψουμε με τη Ρωσία για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο».

Πάντως πριν ακούσει όλα αυτά τα όχι ο κατηγορούμενος για κατασκοπεία είχε προλάβει και εκείνος να κλείσει μία πόρτα. Νωρίτερα απέσυρε το αίτημά του προς τη Ρωσία για χορήγηση ασύλου, έπειτα από τις δηλώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν πως μπορεί να μείνει στη Μόσχα μόνο αν σταματήσει να βλάπτει τους Αμερικανούς.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ