O Ελληνογερμανός Μιχάλης Παντελούρης μιλάει για την «καταδιωκτική δημοσιογραφία» της Bild - iefimerida.gr

O Ελληνογερμανός Μιχάλης Παντελούρης μιλάει για την «καταδιωκτική δημοσιογραφία» της Bild

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Στο υπόγειο γκαράζ του σπιτιού που κατοικεί ο Ελληνας πρέσβης στο Βερολίνο, συνεργάτες της BILD φωτογράφιζαν τα σταθμευμένα πολυτελή αυτοκίνητα, με την ελπίδα κάποιο να ανήκει στον πρέσβη. Θα μπορούσε να γίνει μια ακόμα ιστορία σπατάλης. Δυστυχώς, ανήκαν όλα σ' έναν έμπορο που ζούσε στο κτίριο».

Με τη μικρή αυτή ιστορία ως υστερόγραφο «κλείνει» η ανοιχτή επιστολή του ελληνικής καταγωγής Γερμανού δημοσιογράφου Μιχάλη Παντελούρη, με την οποία αποχώρησε από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα. Οπως και οι περισσότεροι Ελληνογερμανοί, είχε αναπτύξει αρκετά αντισώματα απέναντι σε τέτοιου είδους ταπεινωτικά ρεπορτάζ, όμως κάποια στιγμή ο κόμπος φτάνει στο χτένι. Για τον Παντελούρη αυτή η στιγμή ήρθε όταν ο νέος εκπρόσωπος Τύπου του υποψηφίου καγκελαρίου του SPD Πέερ Στάινμπρουκ τοποθετήθηκε ο Ρολφ Κλάινε, υπεύθυνος για κάμποσα τέτοια άρθρα.

«Ηταν ατυχής επιλογή από πολλές απόψεις, η οποία αισθάνθηκα ότι με θίγει προσωπικά» λέει στην «Καθημερινή». «Δεν θα μπορούσα να μείνω σιωπηλός απέναντι σε κάτι που έχω περάσει όλη μου τη ζωή να μάχομαι, απλώς και μόνο γιατί το κόμμα μου θεωρεί ότι θα ωφεληθεί». Μεταξύ άλλων, ο Κλάινε είχε συνυπογράψει ένα από τα «κλασικά έργα της μοντέρνας καταδιωκτικής δημοσιογραφίας», όπως την αποκαλεί ο Παντελούρης, με τίτλο «Πουλήστε τα νησιά σας, μπατιρημένοι Ελληνες... και βάλτε και την Ακρόπολη μαζί».

Για τον Ελληνογερμανό δημοσιογράφο, ο οποίος από το 2010 εμφανίζεται τακτικά σε τηλεοπτικά πάνελ υπερασπιζόμενος τη θέση της Ελλάδας, ο ρόλος της Bild έχει υπάρξει κρίσιμος. «Δεν έχει εκφράσει τόσο την άποψη του κόσμου όσο την έχει καθοδηγήσει σε ένα μονοπάτι γεμάτο εθνολογικά στερεότυπα και προκαταλήψεις, διαμορφώνοντας έτσι το αφήγημα της ελληνικής και ευρωπαϊκής κρίσης στη Γερμανία. Και καθώς οι πολιτικοί λειτουργούν με γνώμονα την κοινή γνώμη, το στρεβλό αφήγημα βρήκε τη θέση του και στην εθνική πολιτική».

Για τους Ελληνογερμανούς που ζουν στη Γερμανία τα τελευταία χρόνια έχουν υπάρξει δύσκολα. «Καθώς είμαι ένα αρκετά προβεβλημένο πρόσωπο, για μένα δεν ήταν τόσο άσχημα. Η άποψη που εκφράζει ο κόσμος για ένα έθνος διαφέρει από αυτό που θα σου πουν κατά πρόσωπο. Ενώ έχω δεχθεί προσβολές και ταπεινώσεις σε e-mail και στο Ιντερνετ, στην πραγματική ζωή δεν έχω ζήσει κάτι πιο δυσάρεστο από ανέκδοτα, πολλά ανέκδοτα, και αμήχανες σιωπές, όταν ο κόσμος μαθαίνει την καταγωγή μου. Φυσικά είναι κουραστικό και φυσικά το να είσαι συνεχώς στο επίκεντρο της κριτικής και απαξίωσης, τόσο σαν Ελληνας αλλά και σαν άτομο, πονάει, αλλά έχω υπάρξει πολιτικά ενεργός όλη μου τη ζωή και δημοσιογράφος όλη την επαγγελματική μου ζωή και όλα αυτά είναι μέσα στο παιχνίδι».

Κι όμως, όπως υπογραμμίζει, σε προσωπικό επίπεδο οι Γερμανοί αγαπούν την Ελλάδα και τους Ελληνες και σε κατ' ιδίαν συνομιλίες είναι δυνατόν να τους αλλάξεις κάποιες από τις εσφαλμένες αντιλήψεις που έχει προκαλέσει η μιντιακή προπαγάνδα. «Ωστόσο, αισθάνονται προδομένοι σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας της κακής δημοσιογραφίας. Σας δίνω ένα παράδειγμα: Οι Γερμανοί πιστεύουν ότι έχουν πληρώσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για την Ελλάδα. Η είδηση ότι τα χρήματα αυτά δεν έχουν καταβληθεί αλλά δανείζονται ως πίστωση και πληρώνονται από τους Ελληνες φορολογούμενους χάνεται κάπου στο δρόμο. Ομως αυτό θα έκανε όλη τη διαφορά, σωστά;».

Μετά την ηχηρή αποχώρησή του από το SPD ο Παντελούρης δέχθηκε κύμα συμπαράστασης από συντρόφους του. «Παραμένω σοσιαλδημοκράτης, αλλά όχι μέλος του κόμματος. Δεν θα μπορούσα να δεχθώ τη βοήθεια της κακής δημοσιογραφίας και των ανθρώπων που την υπηρετούν. Είναι λάθος. Είμαι περήφανος που είμαι ένας από τους «καλούς», όπως ακριβώς με μεγάλωσε ο Ελληνας πατέρας μου και η Γερμανίδα μητέρα μου. Βλέπεις, οι συνεργασίες λειτουργούν». Πηγή Καθημερινή

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ