Τα 28 εκατ. ευρώ αγγίζουν οι σχολάζουσες κληρονομιές - Ελεγκτικούς οίκους επιστρατεύει το υπουργείο - iefimerida.gr
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 

Τα 28 εκατ. ευρώ αγγίζουν οι σχολάζουσες κληρονομιές - Ελεγκτικούς οίκους επιστρατεύει το υπουργείο

Στο μικροσκόπιο του υπουργείου Οικονομικών τίθενται χιλιάδες σχολάζουσες κληρονομιές και κοινωφελείς περιουσίες που αποτελούν έναν ανεκμετάλλευτο πλούτο του κράτους με τη συνολική -εκτιμώμενη- αξία τους να ανέρχεται στα 28 εκατ. ευρώ.

Ειδικά ο πλούτος των σχολαζουσών κληρονομιών παραμένει για χρόνια ανενεργός και μπορεί να αξιοποιηθεί για την εξυπηρέτηση κοινωφελών και γενικότερα κοινωνικών σκοπών.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας παρουσίασε σήμερα στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή τα πρώτα στοιχεία που έχουν διαβιβαστεί στη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας από τις ΔΟΥ, τις Κτηματικές Υπηρεσίες, τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και τις Περιφέρειες της χώρας και δείχνουν το εύρος της δημόσιας περιουσίας και το εκτιμώμενο ύψος της αξίας της.

Οπως προκύπτει ειδικότερα από τις απαντήσεις που έχουν διαβιβάσει στο υπουργείο Οικονομικών το 54% των ΔΟΥ, το 59% των Κτηματικών Υπηρεσιών, όλες οι Αποκεντρωμένες Υπηρεσίες και μόλις το 38% των Περιφερειών:

  • Οι σχολάζουσες κληρονομιές είναι 2.017 με εκτιμώμενη αξία 28.075.060 ευρώ.
  • Οι κληρονομιές που δεν έχουν εκκαθαριστεί ανέρχονται σε 10.348
  • Ο αριθμός των Ιδρυμάτων και Κληροδοτημάτων ανέρχονται σε 3.691.

Ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι στόχος των νέων διατάξεων του νομοσχεδίου «Κώδικας Σχολαζουσών Κληρονομιών και Κοινωφελών Περιουσιών» είναι η καλύτερη οργάνωση και εποπτεία τους. Οι παρεμβάσεις αφορούν ιδίως στα ζητήματα διοίκησης και διαχείρισης με μεθόδους και πρακτικές εξορθολογιστικής διοίκησης και διαφανούς διαχείρισης.

«Μας ενδιαφέρει η βιωσιμότητά τους», ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών επισημαίνοντας ότι θα ενισχυθεί η διαφάνεια εποπτείας τους. Η εφαρμογή των διατάξεων του νομοσχεδίου που έχει καταθέσει στη Βουλή η κυβέρνηση θα επιτρέψει όχι μόνο την καταγραφή σχολαζουσών κληρονομιών και κοινωφελών υπηρεσιών αλλά και την εκκαθάριση αδρανών περιουσιών.

Σε κάθε περίπτωση καθιερώνονται πλέον τακτικοί έλεγχοι όλων των σχολαζουσών κληρονομιών και κοινωφελών περιουσιών ώστε να αναβαθμιστεί ο κατασταλτικός έλεγχος τους. Όμως ο έλεγχος αυτός είναι αδύνατο να διεκπεραιωθεί στο σύνολο του από το Κράτος, όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, και γι΄ αυτό θα υπάρξει συμφωνία πλαίσιο του Δημοσίου με ελεγκτικά γραφεία που λειτουργούν στη χώρα μας και αποτελούν πιστοποιημένα όργανα λογιστικών ελέγχων. Ειδικά για τη συμμετοχή των ιδιωτών στους ελέγχους, και τις ενστάσεις που εγείρει η αντιπολίτευση, το υπουργείο Οικονομικών προτάσσει τα συμπεράσματα της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, σύμφωνα με τα οποία ο έλεγχος από το Κράτος υπήρξε ανεπαρκέστατος. Σε πολλές περιπτώσεις δεν υποβάλλονταν ούτε καν οι ετήσιοι ισολογισμοί και απολογισμοί.

Από το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται ότι η ωφέλεια που θα αποκομίσει το Δημόσιο από τη συνεργασία με τα ελεγκτικά γραφεία θα είναι σημαντική κυρίως από την πάταξη της κακοδιαχείρισης και την εφεξής πρόληψή της.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ