Τεχνητό φύλλο υπόσχεται να δώσει λύση στο παγκόσμιο ενεργειακό πρόβλημα

Τη λύση στο παγκόσμιο ενεργειακό πρόβλημα υποστηρίζει ότι βρήκε ο Αμερικανός βιοχημικός Ντάνιελ Νοτσέρα, ο οποίος δημιούργησε ένα τεχνητό φύλλο που έχει την ικανότητα να «φωτοσυνθέτει» παράγοντας ενέργεια μόνο με νερό και ήλιο.

Το λεγόμενο «Artificial Leaf» δημιουργήθηκε μετά από δεκαετίες έρευνας και πρόκειται ουσιαστικά για ένα φύλλο πυριτίου, το οποίο όταν βρέχεται μπορεί να αποδώσει έως και 100 βατ για 24 ώρες σε κάθε λίτρο νερού.

Αυτό συμβαίνει γιατί μόλις πέσει νερό πάνω του, αμέσως το φύλλο κάνει διαχωρισμό του οξυγόνου και του υδρογόνου συλλέγοντας και αποθηκεύοντας το τελευταίο σε ειδική κυψέλη καυσίμου.

Οπως εξηγεί ο ίδιος ο Νορτσέρα, το συγκεκριμένο σύστημα μπορεί να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες τουλάχιστον 3 δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση σε πηγή ενέργειας.

Μάλιστα το τεχνητό φύλλο είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε να καθαρίζει και το νερό, αφού δεν επιτρέπει στα βακτήρια να σχηματίσουν αποικίες στις κυψέλες του, ενώ μπορεί να αυτοθεραπευτεί και να επαναχρησιμοποιηθεί.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ