Financial Times: Εάν γίνει «κούρεμα» καταθέσεων σε Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία θα ευνοηθούν οι γερμανικές τράπεζες - iefimerida.gr

Financial Times: Εάν γίνει «κούρεμα» καταθέσεων σε Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία θα ευνοηθούν οι γερμανικές τράπεζες

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για την νευρικότητα και τις εξελίξεις που θα προκαλέσει ένα ενδεχόμενο «κούρεμα» καταθέσεων σε προβληματικές τράπεζες στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου αναφέρονται σε δημοσίευμα τους οι Financial Times, οι οποίοι υποστηρίζουν πως με αυτόν τον τρόπο «θα ευνοηθούν οι μεγάλες συστημικές τράπεζες σε Γαλλία και Γερμανία».

Στο δημοσίευμα αναφέρεται, πως αν και η αποτροπή «μετανάστευσης» κεφαλαίων από τις χώρες που πλήττονται από την κρίση ήταν πρώτη προτεραιότητα της Ευρωζώνης, το σκηνικό έχει αλλάξει πλέον καθώς στο αποκορύφωμα των πιστωτικών προβλημάτων στις χώρες του Νότου, «τα ποσά που είχαν οι ξένοι σε τράπεζες στην Ισπανία, την Ιταλία και άλλες ζώνες της ''περιφέρειας'' της ευρωζώνης, συρρικνώθηκαν ανησυχητικά», υποστηρίζουν οι FT.

Οι αναλυτές ωστόσο προειδοποιούν ότι η πρωτοβουλία για την δημιουργία μιας ανθεκτικής «τραπεζικής ενοποίησης» στην Ευρωζώνη που θα θέσει τις καταθέσεις μεγάλων επιχειρήσεων υπό τον κίνδυνο της «υποχρεωτικής συμμετοχής» στις διασώσεις προβληματικών τραπεζών ίσως έχει το αντίθετο αποτέλεσμα και προκαλέσει νέα έξοδο από τις προβληματικές οικονομίες του Νότου, ευνοώντας παράλληλα τις τράπεζες του Βορρά.

«Ήδη γίνεται επανεκτίμηση του ρίσκου ανάμεσα στην περιφέρεια και τον πυρήνα τα τελευταία δύο χρόνια, που έχει οδηγήσει σε απομάκρυνση των ξένων καταθέσεων από την περιφέρεια», παρατηρεί ο Χιου Βαν Στινις, τραπεζικός αναλυτής της Morgan Stanley.

Στη συνέχεια, γίνεται αναφορά στο «κούρεμα» καταθέσεων που επιβλήθηκε στην Κύπρο, γεγονός το οποίο οδήγησε τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης να αποκλείσουν το γεγονός να θυσιαστούν οι καταθέσεις των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, αλλά όχι και των μεγάλων οι οποίες αφαιρέθηκαν από τη λίστα προστασίας και βρίσκονται σε πρώτη γραμμή για μια ενδεχόμενη φορολόγηση στις καταθέσεις τους. «Για εταιρίες με καταθέσεις στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία, αυτό θα προκαλέσει κι άλλη νευρικότητα», με αποτέλεσμα οι μεγάλες εταιρείες «να αποκτήσουν την τάση να κρατούν το ρευστό τους σε μεγάλες, συστημικές τράπεζες σε χώρες του πυρήνα, όπως η Γαλλία και η Γερμανία».

Το άρθρο κλείνει με την εκτίμηση τραπεζιτών στους Financial Times, σύμφωνα με τους οποίους ένα ενδεχόμενο «κούρεμα» να αυξήσει τον κερματισμός του τραπεζικού συστήματος της ευρωζώνης ακόμα περισσότερο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ