Επανέφερε ο Αδωνις τη διάταξη για τις οροθετικές ιερόδουλες - Κεραυνοί από την Σκοπούλη

Aντιδράσεις προκαλεί η απόφαση του νέου υπουργού Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη να επαναφέρει την υγειονομική διάταξη του Ανδρέα Λοβέρδου, βάσει της οποίας είχαν συλληφθεί και διαπομπευτεί οι οροθετικές ιερόδουλες και την οποία είχε καταργήσει η Φωτεινή Σκοπούλη.

Πρόκειται για την υγειονομική διάταξη ΓΥ/39Α, την οποία είχε εκδώσει λίγο πριν τις εκλογές πέρυσι ο κ. Λοβέρδος και είχε καταργήσει η τέως υφυπουργός Υγείας Φωτεινή Σκοπούλη. Η Ελλάδα είχε κατηγορηθεί τότε από διεθνείς οργανισμούς και μη κυβερνητικές οργανώσεις, ενώ όλες οι οροθετικές γυναίκες τα ονόματα και οι φωτογραφίες των οποίων είχαν δοθεί στη δημοσιότητα αθωώθηκαν από τα δικαστήρια. Η διάταξη Λοβέρδου, με την αιτιολογία του «περιορισμού της διάδοσης λοιμωδών νοσημάτων» προέβλεπε την επιβολή «καραντίνας» σε μετανάστες και άλλες ευπαθείς ομάδες.
Τώρα ο Αδωνις Γεωργιάδης σπεύδει να επαναφέρει τη διάταξη Λοβέρδου. Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, η απόφαση δημοσιεύτηκε στη «Διαύγεια» και υπογράφηκε στις 26 Ιουνίου μόλις ένα 24ωρο μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης.
Σφοδρή ήταν η αντίδραση της πρώην υφυπουργού Υγείας Φωτεινής Σκοπούλη, η οποία δηλώνει στην εφημερίδα ότι είναι απαράδεκτη η επαναφορά μιας καθαρά ρατσιστικής διάταξης που στρέφεται βίαια εναντίον ειδικών ομάδων και δεν είχε σχέση με την προστασία της δημόσιας υγείας.
«Η κατάργηση της διάταξης ήταν συλλογική απόφαση μετά από ευρείες συζητήσεις με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, με το Εθνικό Συμβούλιο Δημόσιας Υγείας, με εκπροσώπους του ΚΕΕΛΠΝΟ. Δεν ήταν προσωπικό μου καπρίτσιο. Καπρίτσιο ήταν η εισαγωγή της για προεκλογικούς λόγους και η τωρινή επαναφορά της. Ρίχνουν λάδι στη φωτιά του ρατσισμού. Η δράση της Χρυσής Αυγής δεν είναι διαφορετική από αυτή, είναι παρόμοια» σημειώνει μεταξύ άλλων η κ. Σκοπούλη.
«Η επαναφορά της διάταξης είναι υποκριτική. Υπάρχουν μείζονα θέματα που αφορούν τη δημόσια υγεία, τα οποία η πολιτεία κάνει ότι δεν τα βλέπει» επισημαίνει από την πλευρά της η Λιάνα Μαΐλη, πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου.
Η γενική γραμματέας του υπουργείου Υγείας Χριστίνα Παπανικολάου, κάνει λόγο για «ύπαρξη μικρού νομικού κενού» που άφησε η κατάργηση της διάταξης και δηλώνει ότι τις επόμενες εβδομάδες το υπουργείο θα καταθέσει νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση των λοιμωδών νοσημάτων.

ΣΥΡΙΖΑ: «Ο Γεωργιάδης με τη διάταξη Λοβέρδου κλείνει το μάτι στην Χρυσή Αυγή»

Την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε η επαναφορά από τον νέο υπουργό Υγείας της υγειονομικής διάταξης του Ανδρέα Λοβέρδου, βάσει της οποίας είχαν συλληφθεί και διαπομπευτεί οι οροθετικές ιερόδουλες.

Σε ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορεί τον Αδ.Γεωργιάδη ότι με το πρόσχημα του περιορισμού της μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων και της διασφάλισης της δημόσιας υγείας «κλείνει το μάτι στο φασιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής» και «ανάγει την αστυνομία και τους κατασταλτικούς μηχανισμούς σε πρωταγωνιστές, αντιμετωπίζοντας την ασθένεια ως έγκλημα».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ